reede, 29. september 2017

Ahjupart ploomide ja punase veiniga

Minupoolest võiks see õige sügis nüüd tegelikult juba ka kätte jõuda. Päikesepaistest pungil ilm on kahtlemata kena, kuid lugedes kokku kõiki neid vihmaseid suvepäevi, võib leiduda inimesi, kelles saabunud vananaistesuvi kerget trotsi tekitab. 
Võid veel näiteks täheldada, et käid kogu aeg valesti riides - seeni korjates on sokk kummiku sees nagu see soe aurav rätik, mida mõnes restoranis käte puhastamiseks pakutakse ning kui õhtupoole põdrakärbsetäpilise pulloveri autopagasnikusse eksiili saadad ja ettenägelikult hommikuse kohvi peale piima ostma lippad, märkad, et selleks hetkeks end juba vatijopede ja saabastega varustanud persoonid poesabas sind kriitilisel ilmel takseerivad. Ja õigusega, sest t-särgiga on ikka jube külm.
Samasugune segadus võib valitseda ka toidulaual, sest keskpäeval võib ju tunduda, et kerge salat koos karge klaasikese valge veiniga on just see, mida hing õhtul ihkab - hõõguva kamina ja sooja pleediga komplektis see mõte võib-olla hiljem aga enam nii hea ei tundu. Seepärast vist kipubki mul viimasel ajal järjest rohkem toite ahjupannile, erinevaid ube vette likku ja vürtsid on end kuivainekapis juba eeskujulikult esiritta sättinud. Kui aega natuke rohkem kui argiõhtul, siis rändab ahju ka see päris sügisese moega part.



AHJUPART PLOOMIDE JA PUNASE VEINIGA
neljale

1 part
(1 sl punast veiniäädikat + 1 dl vett)
1- 1,5 sl meresoola
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
1 kaneelikang
3 tähtaniisi
1 tšillikaun
paar õhemat ingveriviilu
2 sl mett
4 dl (nii poole pudeli jagu) kergemat kuiva punast veini (nt.pinot noir)
u 16 ploomi
hakitud rohelist sibulat ja keedetud riisi serveerimiseks
soola-pipart

Kui on aega, siis võiks pardi juba eelmisel õhtul maitsestada - nii saab minu arvates pisut maitsvama tulemuse, kuid see pole kiirel ajal kindlasti kohustuslik. Võta part pakendist ja sega veiniäädikas veega. Hõõru liha selle seguga kokku nii seest kui väljast. Seejärel patsuta kuivaks ja hõõru soolaga sisse. Lase pardil sedasi külmikus öö läbi seista. Soovitavalt lihtsalt suuremal taldrikul ja ilma igasuguse kilekatteta, et nahk pisut "kuivaks" ja hiljem ahjus mõnusalt krõbedaks saaks.

Tõsta part pool tundi enne küpsetama asumist külmikust välja ning kuivata ja maitsesta soolaga nii seest kui väljast (kui esimese etapi vahele jätsid). Kuumuta ahi 160 kraadini ja küpseta parti suuremas ahjunõus u 1,5h. Vala ära pannile valgunud rasv (säilita seda nt külmikus, et teinekord krõbedaid ahjukartuleid valmistada). Vala pannile kooritud ja sektoriteks lõigatud sibul, kergelt muljutud, aga koorimata küüslauk, poolitatud ja eemaldatud kividega ploomid, seemnetest puhastatud ja hakitud tšilli, ingver ning kaneelikang, mesi ja vein. Küpseta parti nüüd sellise seguga samal temperatuuril veel u 1tund. Vahepeal võid parti pannimahladega kasta ka. Lase enne serveerimist nii 15 minutit lihal puhata. Kui soovid, võid sel ajal pannivedeliku tavalisele pannile valada ja koos 0,5 tl maisitärklise-paari supilusikatäie vee seguga paksemaks keeta. see võtab aega vaid paar minutit.Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Serveeri parti koos pannisisuga ja keedetud riisiga. Peale puista hakitud rohelist sibulat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar