pühapäev, 18. juuni 2017

Karamelline rabarbrikook

 

 Rabarbrihooaeg on seekord kuidagi eriti kiiresti mööda tuhisemas, nii et kasutan viimast võimalust  ja pistan siia ruttu ühe koogi. Peale jaanipäeva ei soovitata nimelt rabarbrit suurtes kogustes tarvitada, kuna oblikhappe sisaldus kerkib siis juba sellistesse kõrgustesse, mis tervisele kasu ei too. Mõistlik olekski seepärast praegu veel varsi sügavkülma varuda, moosiks keeta või koogi sisse pista. Uued noored lehevarred, mis peale kasvavad, sünnivad minu arvates muidugi ka edaspidi väga hästi süüa ja hooajaväliselt pole vaimustus vast enam ka nii suur, et endale rabarbriliiaga kahju saaks teha. Kook ise sattus jälle purukook olema, mis minu arvates on igati tore ja praktiline üllitis, kus saab ilma suuremat sorti riske võtmata katsetada erinevate jahude, pähklite, maitseainete ja teab veel millega. Ka täisterajahu, mis mõne muu koogi puhul ehk liiga "villane" tundub, on siin omal kohal.
Karamelli ja rabarbri kooslus on minu arvates väga mõnus ja kes soovib, võib sellele lisada veel ka pisut riivitud apelsinikoort ja miks mitte ka mõnda tsitruselist apelsinilinapsu nagu näiteks Cointreau, Grand Marnier või siis täiesti teenimatult vaese mehe Cointreauks kutsutud Triple-sec'i. Ja muidugi vanillijäätist! 


KARAMELLINE RABARBERIKOOK

kuuele kuni kaheksale

3 dl speltajahu
3 dl kaerajahu
3 dl rafineerimata roosuhkrut
200 g võid
100 g röstitud ja kooritud metsapähkleid, hakitud
näpuotsaga soola
150 g võid
500-600 g rabarbrit, tükeldatud

Valmista purutainas. Selleks näpi 1 dl suhkrut, jahud, hakitud pähklid ja 150g võid ühtlaseks pudiks. Suru kolmveerand tainast kuue tartaletivormi või 25 cm läbimõõduga suurema vormi põhja. Kuumuta 2 dl suhkrut ja 50g võid segades, kuni tekib ühtlane karamell. Lisa hakitud rabarber ja sega kuni karamell on jälle vedelamaks muutunud. Tõsta rabarbri-karamellisegu koogipõhja(de)le, pudista peale õlejäänud purutainas ja küpseta 200 kraadises ahjus u 20-25 minutit, kuni koogid on küpsed.Serveeri soojalt või jahtunult näiteks koos vanillijäätisega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar