reede, 23. juuni 2017

Aasiapärane searibi



Kui jaaniõhtu grillil või lauanurgal veel ruumi jagub võib meie rahvuskombeid tutvustada ka pisut eksootilisematele maitsetele. See mõnusalt kleepuv searibi sobib taldrikusse aga muidugi ka muul ajal.
Kui varem pidi Hoisin kastet tikutulega mööda linna taga otsima, siis nüüd olen kohanud seda tegelast juba enamikes suuremates kauplustes. Seda soolakas -magusat kastet on aga mõistlik endale kappi varuda eriti kui armastad hiina- või vietnamipäraseid roogasid valmistada või siis saab seda kasutada näiteks ka dipikastmena või glasuurimiseks grillimise juures.
See ribi siin valmib pea iseseisvalt ahjus madalamal kuumusel küpsedes, kuid võib ilmselt nii mõnegi inimese seltskonnast kolmetunnise küpsemisaja mainimisel ahhetama panna. Tegelikult seisneb kõige suurem kunst ribi hilisemal kergel ehmatamisel kõvema kuumusega, mis võtab aega nii 15-20 minutit. Kui teed seda grillil, ole ettevaatlik ja kasuta pigem ühtlast ning pisut madalamat kuumust sest magusamaitselised maitsestused on kerged kõrbema. Boonuseks on aga mõnusalt suitsune maitselisa. Ahjus kuumust tõstes on risk liiga palju kuuma saada tunduvalt väiksem ja kui askeldusi niigi liiast, siis on see variant kindlasti parem.
Lookas lauda ja leekivat lõket!


AASIAPÄRANE SEARIBI

neljale

1,5 kg sea ribiplaati
3 sl sojakastet
4 cm jupp ingverit
2 küüslauguküünt
0,5 dl tumedat muscovado suhkrut (Dansukker)
4 sl Hoisin kastet
3 sl kuiva valget veini
1 tl purustetud musta pipart
hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid serveerimiseks


Kuivata liha majapidamispaberiga ja maitsesta kergelt soola-pipraga. Koori ingver ja küüslauk ning haki võimalikult peeneks. Sega 2 supilusikatäie sojakastmega ja hõõru liha seguga mõlemalt poolt kokku. Aseta liha ahjuplaadile ja kata see tihedalt fooliumiga. Küpseta 140 kraadises ahjus 3 h. Sega väiksemas potis Hoisin kaste, suhkur, 1 sl sojakastet, vein ja must pipar ning kuumuta kergelt, kuni suhkur on sulanud. Kui liha on küpsenud, vala ära pannipõhjale kogunenud vedelik ja pintselda liha kastmega. Võid ribi pruunistada ettevaatlikult grillil u 15 minuti jooksul, samal ajal liha kastmega veel määrides või aseta ribi nüüd fooliumiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, vahepeal liha kastmega pintseldades. Ole pruunistamisel ettevaatlik ja ära jäta liha järelevalveta, sest magusamapoolne marinaad maitseb küll hea, kuid kipub ka kiiremini kõrbema. Valmis ribile puista seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat ning paku kõrvale värsket salatilisa.


* Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar