neljapäev, 23. veebruar 2017

"Ehe Eesti köök" ja kartulisalat


Vabariigi sünnipäeva eel on põhjust topelt rõõmustada kolmel (minu meelest väga toredal) naisterahval, sest minu, Lia Virkuse ja Liina Karroni kinkeraamat "Ehe Eesti köök" on kenasti poelettidele jõudnud ja tundub esmapilgul, et ka väga hästi vastu võetud.
Kuigi võib tunduda, et kokaraamatuid hüppab trükikojast välja nagu laudu saekaatrist, pole see valmimisprotsess nii lihtne midagi. Nuputasime kolmekesi päris pikalt ja kuni viimase minutini, milliseid toite raamatusse pikkida. Mõni väga hea retsept jäi lõpuks küll ka ukse taha, kuid kokkuvõttes pääsesid kaante vahele nii meie kui ka ilmselt paljude eestlaste lemmikud ja ka mõned pisut vähem tuntud toidud.Katsetamist, kaalumist ja maitsmist jagus igatahes küllaga. Raamat on muide kakskeelne (eesti ja inglise) ja sobib seepärast hästi ka näiteks mõnele väljamaalasest kokandushuvilisele kinkimiseks. Liina vahvad  tekstilõigud eestlaste mõttemaailma ja kombestiku kohta aitavad ehk meie põhjamaist ja kohati kummalist natuuri ka teisel paremini mõista ning loodetavasti paar suutäit ka enda üle naerda.

Toidukraami sai raamatusse pistetud korralikult.

Suvised soolakurgid
Sült


Hapukapsa, õuna ja jõhvikatäidisega ahjukana ning metsseapada



Mannavaht


Angervaksasiirup ja pidusai mustikatega

Kogusime kokku ka palju toredat pildimaterjali, mille üle olen siinkohal isiklikult väga tänulik Kunnamõisa Mahekojale ning Päivora talule. Palju toredaid pilte jäi raamatust ruumipuudusel välja, nii et panen mõned nendest siis vähemasti siiagi üles.








Lõpetuseks üks meeleolukas pilt sügistuuli trotsivatest autoritest. Foto:Krõõt Tarkmeel

Nagu kombeks, siis ka üks retsept raamatust. Nagu igale õigele sünnipäevale, sobib Eesti peolauale minu meelest alati üks korralik kartulisalat. Siinkohal retsept, mida mina, nui neljaks, alati kasutan. Kindlasti võib alati vaielda selle üle, kas üks õige kartulisalat ikka ilma vorstita pädev on ning miks toppida soolasesse salatisse õuna. Olgu aga nii repliigi korras öeldud, et ma pole veel kohanud inimest, kes taldrikut tühjaks ei sööks ja ei küsiks, kuidas see salat ikka täpselt valmib. Rohkem retsepte leiab juba raamatust endast.

Ilusat Eesti sünnipäeva meile kõigile ja ärge unustage kiluvõileibu!



KARTULISALAT

Kaheksale kuni kümnele

Valmistusaeg: 1h + 2–12 tundi maitsestumiseks

1 kg kartuleid
200 g porgandeid
200 g hapukurki või marineeritud kurki
1 õun
200 g konservherneid
2 muna
4 rohelise sibula vart

Kaste:
2 dl hapukoort
2 dl majoneesi
1 dl kurgivedelikku
soola ja pipart
hakitud tilli


Keeda koorimata kartulid ja porgandid ning koori need jahtunult. Tükelda umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks ning tee sama ka õuna, kurgi ja munaga. Haki sibul. Sega kokku kastme koostisained ja vala tükeldatud salatisegule. Sega korralikult läbi ja maitsesta vajadusel veel. Lase enne serveerimist seista külmikus vähemalt paar tundi, veel parem järgmise päevani.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar