teisipäev, 24. jaanuar 2017

Sidrunikana Hiina moodi


Hiina kalendri järgi algab sel laupäeval Kuke aasta, mis on küll üks suurepärane põhjus, et üles otsida mõni vahva aasiapärane toidukoht või hoopistükkis ise sarnase iseloomuga roog kodus valmis sikerdada. Kuigi mul endalgi on jäänud pahatihti mulje, et ühe keskmise Aasia toidu komponentide nimekirja lugemiseks tuleb eraldi aega või puhkust võtta, ei ole asi alati nii. Leidub ka neid, mille valmistamine käib nagu muu seas ja muide kiiremini kui toidukuller pedaale tallab. Sidruniselt magushapu kana on näiteks üks selline, mis valmib suhteliselt väikese aja ja ressursiga, kuid maitseb sellele vaatamata hästi.
Kes aga Hiina köögist ja hiinlastest rohkem teada tahab saada võiks kindlasti kätte haarata ka Fuchsia Dunlopi raamatu "Haiuim ja sichuani pipar", mis on üks ütlemata lõbus ja silmaringi avardav lugemine. Mul on see juba ammu lugemisnimekirjas nihelenud ja olen ütlemata rõõmus, et lõpuks omadega sinnamaale jõudsin. Hoiatuseks ainult niipalju, et kõht võib lugemise ajal korisema kippuda ja lennupiletid Hiina ei pruugi olla kõige odavamad.





SIDRUNIKANA
Kahele kuni kolmele

u 500 g kana kintsuliha

Marinaad:
1 munavalge
1 tl seesamiõli
1 tl sojakastet
1 sl maisitärklist
näpuotsaga soola

Kaste:
2,5 dl kanapuljongit
poole sidruni mahl (u 0,5 dl) ja pisut riivitud koort
3 sl rafineerimata roosuhkrut
2 hakitud küüslauguküünt
1 sl sojakastet
soovi korral näpuotsaga tšillihelbeid
1 tl maisitärklist + 1 tl vett
1 tl seesamiõli

Lisaks:
u 300 õli praadimiseks
 Serveerimiseks keedetud riisi ja hakitud rohelist sibulat.


Lõika kana ristikiudu paarisentimeetri laiusteks ribadeks. Sega kokku marinaadi koostisained, lisa kanatükid ja sega korralikult läbi. Lase 30 minutit maitsestuda.

Kuumuta õli vokkpannil ja prae kanatükid u 4 minuti jooksul krõbedaks, vahepeal neid keerates. Parem on seda teha kahes jaos. Tõsta kana majapidamispaberile nõrguma, vala õli pannilt ära ja valmista kaste. Selleks sega kokku kõik koostisosad välja arvatud maisitärklis ja seesamiõli ning kuumuta segades umbes minuti jooksul, kuni suhkur on lahustunud.  Vajadusel lisa veel veidi vett või puljongit. Lisa veega segatud tärklis ja sega, kuni kaste on paksenenud, seejärel sega hulka  kanatükid.Sega lõpuks juurdeveel ka seesamiõli. Maitsesta vajadusel soolaga. Serveeri kohe koos keedetud riisiga ja puista peale hakitud rohelist sibulat.



*Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar