laupäev, 8. oktoober 2016

Õuna-mooni kook

Et paljusid, kaasa arvatud mind, on sel aastal tabanud üks korralik õunauputus, tuleb tunnistada, et õunaretsepte on siin blogis küll häbiväärselt vähe. Püüan seda viga siin siis nüüd vähehaaval parandama asuda.
Eile käisin kondamas ka oma isiklikus õunaaias - kõlab väga peenelt, kuid tegu siiski päris trööstitu krundiga, millega vett ja vilet jagub kindlasti pikaks ajaks. Inimene on aga juba selline kummaline olevus, et vahel kaaluvad muud tegurid üles mugavuse ja lihtsama tee ning suu on kõrvuni peas ka siis kui saad oma muhklikul ja heina kasvanud maapinnal jalad valusaks ukerdada, teades et kunagi toimetas seal samamoodi vanavanaema. Sealsed õunapuud pole küll juba aastakümneid ei kääre ega saagi näinud, kuid on sel sügisel ometi õunakoorma all lookas. Koju saabusin igatahes otsast ääreni õunu täis autoga ja seda ubinalogistikat jagub veel mitmeks korraks.
Suur osa õuntest leiab end ilmselt varsti mahlapudelist, osa satub moosipurki, kuid kindlasti ei pääse kodused ja lähikondlased õunakookidest. Näiteks see õuna-mooni kook siin on mul juba mitu korda ahjust välja hüpanud ja kaob alati jäljetult ei tea kuhu.




ÕUNA-MOONI KOOK

200 g toasooja võid
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
2 muna
2 dl kartulijahu
1 dl nisu- või speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl riivitud sidrunikoort
Kate:
500 g kooritud , puhastatud  ja tükeldatud õunu
1 dl mooniseemneid
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
2 dl piima
1 tl kartulijahu
1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Valmista kõigepealt täidis - selleks sega tükeldatud õunad kaneeliga ja kuumuta väikeses potis vaiksemal tulel piim, mooniseemned ja suhkur keemiseni. Lisa väikese koguse veega segatud kartulijahu ja kuumuta segades veel, kuni segu on paksenenud, kuid siiski vedelapoolne (vajadusel lisa veel pisut piima). Lisa vanilliekstrakt. Vala moonisegu tükeldatud õuntele, sega läbi.

Taina valmistamiseks vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega kokku jahud ja küpsetuspulber ning lisa tainale koos riivitud sidrunikoorega. Sega ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga vooderdatud  28 cm läbimõõduga (soovitavalt lahtikäiva) koogivormi. Vala peale õuna-moonikate ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni õunad on pehmed ja kook kena neing kuldpruun. Lase enne serveerimist jahtuda.

* Retsept ilmus ka D-Kokaraamatus