esmaspäev, 22. august 2016

Mustika-martsipanikook

Kui päris aus olla, siis metsas mustikaid korjamas käisin viimati vist küll pioneerilaagris. Seeni otsides võsa vahel ringi tuiata meeldib mulle väga, kuid millegipärast ei ole sama sooja tunnet minimõõtu marjade noppimise osas. Või noh, pigem nii sooja, et neid ämbrite kaupa koju tuua, sest neid peotäisi, mis seeni otsides kinni pistetud saab, ei suuda harilikult kokku lugedagi.
Õnneks müüakse turul mustikaid kilode kaupa ja mis nii viga neid koogi sisse panna. Kohe uhkelt. Martispan annab siin täidisele suuresti magusust ja maitset ja mis seal salata, sobib mustikatega väga hästi kokku. Ainuke tingimus - tegu peab olema siis ikka nende "õigete" ehk metsamustikatega. Kultuurmustikatega selle retsepti juures jännata ei maksa, need võib niisama ära süüa.


MUSTIKA-MARTSIPANIKOOK
kaheksale
Põhi:
100g mandlijahu või jahvatatud mandlilaaste
200 g jahu
200 g tükeldatud võid
1 muna
1 dl  heledat muscovado suhkrut (Dansukker)
1 tl riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola

Täidis:
5 dl mustikaid
2 sl suhkrut
200 g martsipani
250 g hapukoort
1 muna

Näpi taina koostisained kokku või  kasuta selleks köögikombaini. Suru tainas u 28 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja aseta täidise valmistamise ajaks külmikusse. Klopi kokku suhkur, muna ja hapukoor. Riivi martsipan (kõige parem on seda teha, kui martsipan on enne pisut külmikus tahenenud) ja lisa koos mustikatega segu hulka. Sega läbi. Torka koogipõhi kahvliga kergelt auguliseks ja küpseta 180 kraadises ahjus 15 minutit või kuni tainas hakkab kergelt jumet võtma. Vala peale täidis ja küpseta veel 25-30 minutit. Lase enne söömist täielikult jahtuda ja vähemalt paar tundi külmikus taheneda.


 *Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga


esmaspäev, 15. august 2016

Ahjuvasikas torbikseentega





Ei saa öelda, et vasikas, veis või üldse raskema loomuga liha meie laual igapäevane külaline oleks. Pigem on viimase aja kaootiline kokkamine piirdunud ikka kergema ja taimsema kraamiga, kuhu sekka kala ja kana aeg-ajalt ka ära eksib.Kui aga sülle kukub ilus lihatükk  ja suur karbitäis torbikseeni, pole toitu armastavat inimest ahjuroa valmistamiseks veenma hakata, olgu tegu kasvõi südasuvega.
Mustad torbikseened on kukeseene sugulased ja näevad välja natuke sedamoodi, nagu oleksid nad mõnest Guillermo del Toro fantaasiafilmist välja karanud. Kui metsa asja pole, võib otsida neid näiteks praegu turult. Maitselt on need kukeseentest tugevamad ja on oht, et näiteks mõni laps või nõrgema närvikavaga isik nende söömisest keelduda võib (mille üle ülejäänud laudkond aga kindlasti rõõmustab).
Torbikseeni on ka väga lihtne kuivatada (sest nad on juba loomult õrnakesed ja kuivavad ilma igasuguse tõrkumiseta) ja veel lihtsam hiljem toidu sisse pista, sest seened koguvad end täpselt sama kiirelt ja ei vaja  toidu sisse pistmisel isegi eelnevat leotamist. Mina lasin neil lihtsalt paar päeva saunalaval küpsetuspaberile laiali laotatult end krimpsu tõmmata.
Värske must torbikseen

Saunalaval paar päeva kuivanud torbikseen



Toit ise siin on  aga lihtsamast lihtsam - ka kaste ei vaja ülemäärast pingutust ja saab seepärast üpris vedela moega. Kes soovib tummisemat leent, võib lõpetuseks vedeliku haudepotist pannile kurnata ja kõrgel kuumusel segades seda tihedamaks keeta. Killuke külma võid seal juures on ka abiks.


AHJUVASIKAS TORBIKSEENTEGA

u 1200 g vasikaaba või muu hautamiseks sobiv, soovitavalt kondiga kobedam tükk
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 dl kuiva valget veini
2 dl 35% koort
180g musti torbikseeni
kaks killukest võid
peotäis tüümianioksi
meresoola, musta pipart

Võta lihatükk külmikust välja vähemalt pool tundi enne küpsetama asumist ja maitsesta kergelt soola-pipraga. Kuumuta pannil või ja pruunista liha mõlemalt poolt ning külgedelt. Tõsta liha haudepotti ja kuumuta pannil kergelt läbi ka hakitud sibul-küüslauk, vala need liha juurde potti ning nüüd kuumuta suure mulinaga ka veini u 3-4 minutit. Vala lihale, viska potti mõned tüümianioksad, kata kaanega ja küpseta 170 kraadi juures u 1,5 tundi või kuni liha on pehmenenud. Pool tundi enne küpsemisaja lõppu kuumuta pannil teine killuke võid ja prae torbikseened u 5 minuti jooksul kergelt läbi ja maitsesta soola-pipraga. Lisa lihale koor ja seened ning lase veel nii 20 minutit podiseda. Kontrolli maitset ja vajadusel lisa veel soola-pipart. Serveerimisel lisa lihale värskeid tüümianilehti ja paku kõrvale ikka värsket kartulit ka.



kolmapäev, 3. august 2016

Suvine värske kartuli-oa salat salvei ja peekoniga

Tegelikult ei ole ma oma blogi ära unustanud ja süüa teen ikka endiselt. Ilmselgelt eirab selline kaootiline suhtumine kõiki sotsiaalmeedia kivitahvlisse raiutud reegleid, head tava ja teab mida kõike veel, kuid mulle tundub, et ka kõige suuremast rõõmuallikast tuleb aeg-ajalt puhkust võtta, et silm säraks ja energiat jaguks. Jätkan igatahes uue hooga ja hoiatan, ette, et toitu on tulemas päris korralikult.
Värsket kartulit ja uba on kõik turuletid täis ja ilma nende kaheta ei kujuta ma ausalt öeldes ühte õiget suve ettegi. Ise olen sel aastal ka kartulikasvataja muide! Sordinimedest pole mul muidugi halli aimugi, aga keegi pole õnneks keelanud ise kartulitele nimesid panna - nii kasvab mul suurtes terrassipottides "Rimi sinine" ja peenras mõni "Garaaž2016" ja "Eia ema lilla". Kõik kenasti päritolu järgi ristitud. Eks see salat on samuti suvekartulist inspireeritud, aga muidugi on siin sees muudki head-paremat. Üpris toitev ka - igati sobilik näiteks kas või peale mõnda pikemat rattatiiru.



SUVINE VÄRSKE KARTULI -OA SALAT SALVEI JA PEEKONIGA
neljale

10 väiksemat värsket kartulit
200g rohelisi või kollaseid oakaunu
4 viilu õhukest toorsuitsupeekonit
8 salveilehte
4 sl oliiviõli
1 sl Dijoni sinepit
1 tl palsamiäädikat
suur peotäis rukolat
1 sl hakitud murulauku
meresoola, musta pipart


Vala kartulid u 15 minutiks keevasse, soolaga maitsestatud vette või kuni need noaga torgates pehmed tunduvad. Kurna. Kartulite keemise ajal valmista ette ka ülejäänud komponendid. Lõika oakaunade otsad maha ja tükelda kaunad suupärasteks tükkideks. Vala keevasse soolaga maitsestatud vette ning keeda 2-3 minutit, seejärel kurna ja loputa kiirelt külma veega, et värv säiliks ja keemisprotsess peatuks. Küpseta peekoniviile 200 kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil (või prae pannil) u 5-7 minutit, kuni need on krõbedad. Kuumuta pannil 2 sl õli ja prae salveilehed mõne sekundi jooksul mõlemalt poolt kergelt krõbedaks.Jäta õli alles. Aseta nii peekon kui salvei majapidamispaberile nõrguma ja sega kokku kaste. Selleks sega palsamiäädikas sinepiga ja klopi järk-järgult juurde õli. Lisa kastmele ka salvei praadimisest üle jäänud õli, sega korralikult ning maitsesta soola-pipraga. Vala kokku vajadusel väiksemaks tükeldatud kartul ja oad ning pudista sisse peekoni ja salveitükid. Lisa kaste ja salatiroheline.  Võid serveerida kohe soojalt, kuid salat sobib söömiseks ka külmalt või toatemperatuuril – selleks  sega kõik kokku, kuid lisa rukola ja murulauk alles enne serveerimist.

* Retsept ilmus 23.juuli Arteris