pühapäev, 19. juuni 2016

Mandlibiskviidiga rabarbrikook



Vihmased ilmad on omamoodi mõnusad. Millal siis veel on aega juurelda selle üle, kas lillevaas võiks asetseda pigem vasakul või paremal pool kapipinda, koguda piiniku täpsusega kokku kõik tolmurullid, mis toanurgas end juba üpris koduselt tundma on asunud ja peale seda panna tõmbama kannutäis jumalikult lõhnavat piparmünditeed ning end diivanile mõne poolelioleva raamatuga kenasti kerra tõmmata. Minul on selleks praegu Lauren Shockey "Neli kööki", mida lugedes olen paberile kribanud juba korraliku nimekirja roogadest, mis kindlasti ära proovida tuleb, nagu näiteks vietnamipärased Mi Quang ja pardilihaga pho ning Iisraeli peatükist läbi hüpanud Burek ja Sabich. Vahepeal on mõnus kuulatada akna taga klõbistavat vihmasadu ning vaadata, kuidas õblukesed hernevarred silmnähtavalt kõrgustesse kasvada vuhisevad.
Kogu selle õndsa olemise juurde kulub mõistagi ära üks tükike kooki mis kokku pandud võib-olla ämma aia äärest näpatud rabarbrist ja kapis konutavatest mandlitest. Mina armastan viimasel ajal kõiki küpsetisi teha rafineerimata roosuhkruga, mis on valge suhkru pisut jumekam ja tervislikum sugulane, kuid kes siinset üllitist järele teha proovib võib lähtuda muidugi isikliku kapi sisust ja eelistustest. Samuti ei ole maasikate kasutamine kohustuslik. Kook, mis tublisti vana kooli biskviitkattega koogi sarnane, maitseb hea ka ilma. Või siis hoopis peotäie (sügavkülmast leitud) vaarikatega, mis minu meelest rabarbriga veel paremini kokku sobivad, olenemata sellest, et valmimishooajad kohe kiuste kattuda ei taha.



MANDLIBISKVIIDIGA RABARBRIKOOK

200 g (u 4 dl) speltapüüli või nisujahu
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
200 g külma  tükeldatud võid
1 munakollane
100 g (u 1dl) suhkrut
0,5 tl meresoola
vajadusel supilusikatäis või paar külma vett

Täidis:
700 g rabarbrit, hakitud
soovi korral peotäis maasikaid
100 g suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Kate:
5 toasooja muna + üle jäänud munavalge
5 sl suhkrut
100 g mandlijahu või jahvatatud mandlilaaste
2 sl maisitärklist
pisut riivitud sidruni- või apelsinikoort
1 tl küpsetuspulbrit

Sega koogipõhja komponendid köögikombainis ühtlaseks massiks või haki noaga ühtlaseks ja töötle käte vahel tainapalliks.Kui tundub, et tainas on kuivavõitu, lisa pisut vett. Keera tainas köögikilesse ja lase 30min-1 tund külmikus taheneda. Rulli kahe küpsetuspaberilehe vahel u 0,5 cm paksuseks ja aseta koos paberiga u 42 x 32 cm suurusele küpsetusplaadile. Eemalda pealmine leht ja vajadusel trimmi tainaääri ühtlasemaks. Torgi kahvliga tainapõhi pisut auklikuks, et see ühtlasemalt küpseks ja küpseta 180 kraadises ahjus u 10-15 minutit, kuni see kergeid küpsemise märke ilmutab.
Sega rabarber ja tükeldatud maasikad, kui neid kasutad suhkru ning kaneeliga.
Katte valmistamiseks vahusta munad suhkruga u 5-7 min jooksul tugevaks vahuks. Sega kokku kuivained ja sega ettevaatlikult koos riivitud tsitrusekoorega munavahu hulka. Vala eelküpsetatud tainale rabarbrisegu ning aja sellele ühtlaselt laiali biskviittainas. Küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit, kuini kook on kena jumega ja lase enne söömist jahtuda,





laupäev, 11. juuni 2016

Uus raamat "Tänavatoit" ja mõned vaesed rüütlid

Kui umbes täpselt poole aasta töö ja vaev lõpuks kaante vahele jõuab, siis on ikka hea tunne küll. Ja et äsja raamatulettidele potsatanud "Tänavatoit" paneb silma särama rohkem kui ühel autoril, siis on seda rõõmu ilmselt ka tavapärasest sutsuke rohkem. Tahaks loota ka, et samasuguse rõõmusuraka saavad siit kõik lugejad. Oma nägemuse tänavatoidust pistsid sellesse raamatusse niisiis restorani Riis peakokk Kadri Tran, Estonian Burger Factory eestvedaja Martin Aule ja noh, mis seal salata, mina ise ka.

Minu ülesandeks jäi lisaks oma retseptiosa nuputamisele ka kõik toidud pildile püüda. Seda viimast ma ausalt öeldes algul pisut pelgasin, sest kasutan pildistamisel päevavalgust ning talvekuudel, millele enamus tööajast langes, need tingimused teatavasti just suurepärased ei ole. Õnneks laabus kõik suuremate viperusteta. Fotograafitöö kõige suuremaks eeliseks on aga muidugi see, et iga köögi aknalaual jalgu kõlgutades head-paremat ka suhu pista saab ja nii Riisi kui EBF-il külas olles sellest kraamist juba puudu ei jäänud - kõik, mis pildile sai maitses lihtsalt suurepäraselt, uskuge mind. Erilisteks lemmikuteks said Kadri kookosejäätis, grillitud baklažaan ja Pho Bo burger som tami salatiga. Martini kiirmarineeritud kurgid on aga nii head, et kui ma neid kodus valmistasin, sõi abikaasa need otse säilituskarbist lihtsalt ära, nii et ma ei saanud ampsugi. Kanaburger laimi ja pestoga ja Burning hell tšilliburgerit soovitan samuti kohe kindlasti proovida. Oma toitude osas korraldasin aga kodus väiksest viisi degusteerimisõhtuid, mille tulemusel külaliste suurima heakskiidu pälvinud road ka raamatusse pääsesid. Võibki öelda, et kuigi energiat läheb ühe raamatu sisse päris palju, saab kilokaloreid ja rõõmu sellest ka ise kõvasti ja jagub uhkelt teistelegi.

Kadri tempura-hiidkrevetid ja vietnamipärane sealihasupp tamarindiga


Martini ehe Eesti burger ja Face-off punase kapsa salatiga


Minu kalatakod ja avokaado-marja smuutipulgad

Riis ja Estonian Burger Factory on  oma roogadega muide ka täna-homme Telliskivis toimuval Tänavatoidufestivalil ning autogrammiga raamatueksemplari tasub seal küsida nii Kadrilt kui Martinilt.


Heietuse lõpetuseks panen siia ühe retsepti ka kirja. Vaesed rüütlid vist ametlikult tänavatoiduks tituleeritud pole, kuid minu arvates sobiksid selleks imehästi. Ei saa öelda, et tegu just dieettoiduga oleks, kuid eks tänavatoit olegi juba olemuselt üks natuke patuga pooleks söömaaeg, mida iga päev ehk endale lubada pole tarvis, kuid aeg-ajalt võiks seda teha kohe kindlasti.Vaarikate asemel võib siin kasutada ka maasikaid, mis ilmale vaatamata juba vaikselt valmima on asunud.


VAESED RÜÜTLID VAARIKAKASTMEGA

Valmimisaeg: 20 minutit
neljale

2 muna
2 dl piima
4 sl rafineerimata roosuhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
1 tl riivitud sidrunikoort
8 viilu saia
praadimiseks võid ja õli
serveerimiseks tuhksuhkrut 


Kaste:
200 g (külmutatud) vaarikaid
3 sl agaavi- või heledat suhkrusiirupit
julge sorts sidrunimahla


Kui kasutad külmutatud marju, siis sulata need. Sega kannmikseris kastme koostisained ja kurna läbi peene sõela. Klopi kausis kokku muna, suhkrud, piim ja sidrunikoor. Lõika sai sõrmejämedusteks lõikudeks, kasta need munasegusse ja tõsta ükshaaval kuumale pannile õli-võisegusse küpsema. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri koos vaarikakastmega ning puista peale tuhksuhkrut.




laupäev, 4. juuni 2016

Suvine sehkendus rabarbri ja jäätisega

Et siin pole tegu pole ei koogi ega jäätisega ning pisut sehkendamist see roog nõuab, tundus pealkirjaks pandud nimi mõistlik.  Mugandasin retsepti kapisisu, aastaaja ja kõhutunde järgi Donna Hay 2014 aasta suvisest ajakirjast ja olen päris kindel, et sedasorti sehkendus sobib tegelikult hästi ka iga marja või  puuviljaga valmistamiseks, mis nüüd riburadapidi valmima hakkavad. Loogika ütleb, et maasikaid, mustikaid ja muid pehmema tekstuuriga marju ei ole siin vast isegi kohustuslik läbi keeta.
Et magustoit säilib sügavkülmas hästi, on meil sellest jagunud paariks nädalaks nii väiksemale peolauale kui niisama ampsamiseks. Igapäevane teadmine, et taoline suutäis kapis istub muidugi taljele hästi mõjuda ei pruugi, kuid iseloomu ja eriti abivalmite kaaskodanike olemasolu korral probleemi ei tekkida ei tohiks.




SUVINE SEHKENDUS RABARBRI JA JÄÄTISEGA
kaheksale

350 g rabarbrit
1 dl suhkrut
sorts sidrunimahla
1 kg vanillijäätist, kergelt sulanud ehk mitte kivikõva

Kate:
3 dl speltapüüli, nisujahu või gluteenivaba jahusegu
1 dl suhkrut
100 g kookoshelbeid
150 g võid
1 dl mandlijahu või purustatud mandleid

Haki hakatuseks rabarber (ära koori, kui tegu pole eriti puise eksemplariga, nii saab segu ka kena punaka värvi) ja pista potti suhkru ja tubli sortsu sidrunimahlaga. Kuumuta keskmisel tulel vahepeal segades u 10 minutit. Jahuta. Püreeri soovi korral või vajuta lihtsalt kahvliga suuremad tükid katki.

Näpi kattekoostisained suures kausis ühtlaseks pudiks ja küpseta 180 kraadises ahjus küpsetuspaberil u 15 minutit, kuni segu lõhnab hästi ja on muutunud jumekamaks. Vahepeal võiksid korra ka segada, muidu on oht ääreosal liialt pruunistuda. Jahuta.

Nüüd võta ligi nii 20x30 mõõtu vorm, määri see kergelt õliga ja suru põhja küpsetuspaber. Puista põhjale pool purusegust, sellele aja ühtlaselt laiale pehmemapoolne jäätis (kui oodata ei jaksa, võid jäätist ka kergelt käsimiksri abil töödelda). Jäätise peale vala rabarbrisegu ja peale ülejäänud puru. Kata vorm toidukilega ja aseta paariks tunniks sügavkülma tahenema. Lõika lahti ja lase hea maitsta.


neljapäev, 2. juuni 2016

Sprotipasta kapparite ja päikesekuivatatud tomatitega

Olgem ausad, iga päev ei jaksa köögis võimelda ka kõige paadunum toidufanaatik. Eriti kui päike lagipähe siratab, linnud laulda rõkkavad ja sada muud tegemist-toimetust hoopis põnevamad tunduvad. Sprotipasta valmistamine võtab aega umbes-täpselt 10 minutit, kuid see kodune kiirtoit nõuab sööjatelt mõistagi sooje tundeid kala ning eriti sprottide vastu. Meie peres valmib see siiski kahele, kuna väiksemat kasvu kodanikud, kes muidu küll hea meelega mereelukaid vitsutavad, sprottide hingeelu veel mõistma pole asunud. Selle üle kaks ülejäänut, kel jalanumber pisut suurem, siiani küll veel kurtnud pole.



SPROTIPASTA KAPPARITE JA PÄIKESEKUIVATATUD TOMATITEGA
kahele

200 g fettuccine pastat või spagette
160 g sprotte õlis (üks keskmine karbitäis)
2 küüslauguküünt, viilutatud
1 sl kappareid
u 6 päikesekuivatatud tomatit, kergelt hakitud
sorts sidrunimahla
näpuotsaga tšillihelbeid
paar sl hakitud värsket peterselli
meresoola, musta pipart


Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks vastavalt pakendi juhistele. Kuumuta pannil sorts õli sprotikarbist, lisa viilutatud küüslauk, tšilli, kapparid ja tomatid ning kuumuta nõrgemat sorti keskmisel kuumusel minutikagu. Küüslauk ei tohiks oma värvi muuta, muidu võib see kibedaks muutuda. Kurna sprotid ja haki need kergelt kas kahvli või noaga ning vala pannile teiste sekka. Kurna pasta, vala pannile, sega ja pigista sekka sorts sidrunimahla ning puista peale hakitud petersell. Maitsesta soola-pipraga. Sööma!