laupäev, 20. veebruar 2016

Kilusalat


Kilusalat ei nõua lauale pääsemiseks erilist sündmust ega kindlat aastaaega. Tegelikult ei sea piiranguid ka toidukorrale, sest ühtviisi hästi sobib ta nii hommiku- kui õhtueineks. Saabuva Eesti sünnipäeva puhul võib seda mõistagi ka valmistada, isegi kui lookas lauda plaanitud pole või hoopis just siis, kui kodune peolaud veel ühe roa napilt ära mahutab.
Ise puhastatud kilud maitsevad minu arvates paremini ja eriliseks luksuseks võib pidada lausa ise valmistatud vürtsikilu, kuid sama universaalne kui salat ise, on ka sinna sisse vupsav kilu ja  tegelikult ei ole ka valmispakendatud kilufileel viga midagi. Kartuli võib siinses retseptis soovi korral asendada rukkileivakrutoonidega. Selleks eemalda neljalt leivaviilult koor ja lõika sisu ühesuurusteks väiksemateks kuubikuteks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormile ning piserda õliga. Küpseta 200 kraadises ahjus 5-8 minutit, kuni kuubikud on kergelt krõbedad ning puista need salatile.


KILUSALAT 
neljale

16 vürtsikilufileed
4 keedetud kartulit
4 muna
2 hapukurki, tükeldatud
8 redist, viilutatud
Tilli, hakitud
2 rohelise sibula vart, hakitud
4 peotäit salatilehtede segu
Kaste:
1 tl teralist sinepit
1 tl mett
4 sl oliiviõli
julge sorts sidrunimahla
soola
pipart

Vala toasoojad munad keevasse vette, alanda kuumust ja lase 6minutit podiseda. Jahuta need seejärel külmas vees paar minutit, koori ja lõika sektoriteks. Loksuta väikeses, keeratava kaanega purgis tugevalt kokku kastme koostisained. Sega enamusega kastmest (jäta 1sl varuks) tükeldatud kartulid,  rediseviilud , roheline sibul, salatilehed ja hapukurk ning laota segu vaagnale või eraldi portsjonitena taldrikutele. Aseta peale munasektorid, kilufileed, pisut maitserohelist ja kastmejäägid. Serveeri kohe.

* Retsept ilmus ka Postimehe nädalalõpulisas Elustiil 13.02.2016

teisipäev, 9. veebruar 2016

Vürtsikas hernesupp




Ühed õiged vastlad ei möödu teadupärast liulaskmise, vastlakukli ega hernesupita. Õues rohetav murulapp annab aga märku, et tänavune vastlapäev vähemalt ilmastikuolusid arvestades reegleid murdma kipub ja nii ei tundu traditsiooniline hernesupp mulle ka kuidagi kohane. Küll aga ehk selline, mis päeva natuke värvi ja maitsega vürtsitaks ning gripihooaega taanduma sunniks. 
See supp meenutabki olemuselt indiapärast dhali ja kui ma üldjuhul kuivatatud hernestest siiani suurt lugu pole pidanud, siis siia sobivad need imehästi. Võimalusel võiks herneid enne paari tunni jagu leotada, kuid see pole hädavajalik. Supi keetmisel võiks ka juhunduda pigem sisetundest - kui sulle meeldib rohkem pehme ja püreelaadne supp, siis keeda suppi kauem, püreesta rohkem ja vajadusel lisa sorts vedelikku juurdegi, kui eelistad aga ka midagi hamba all tunda nagu mina, siis käitu nii nagu retsept soovitab. Lambaläätseseemned ja mustad sinepiseemned võib siit  tegelikult välja ka jätta, kuid mõlemad tasuvad koju varumist ja supi sisse pistmist, eriti kui indiapärased road muidu ka meele järele on. 

VÜRTSIKAS HERNESUPP
neljale

1 sl kookosõli
1 sibul
3 küüsluguküünt

pöidlaotsa suurune jupp ingverit, kooritud
1-2 punast tšillit
(1 sl musti sinepiseemneid)
(1 tl lambaläätseseemneid)
0,5 tl kurkumit
0,5 tl vürtsköömneid
2 dl kuivatatud ja poolitatud kollaseid herneid
2 dl kookospiima
2 tomatit või 8 kirsstomatit, hakitud
8 dl kuuma vett või köögiviljapuljongit
poole sidruni mahl
soola, pipart, koriandrilehti

Loputa ja kurna herned. Haki sibul, küüslauk ja ingver. Kui kardad liiga äkilist suppi, siis eemalda tšillikaunalt enne hakkimist seemned, kui oled aga tuline vürtsisõber, võid veel ühe või pool kauna lisaks hakkida.
Kuumuta paksema põhjaga potis õli ja lisa sinepiseemned ning vürtsköömned. Kui need praksuma hakkavad, lisa korraga sibul, küüslauk, ingver, tšilli, kurkum ja lambaläätseseemned, kui viimaseid kasutad. Kuumuta segades u 5 minuti jagu, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tomatid ja kuumuta veel paar minutit. Lisa herned, kookospiim ja puljong ning kuumuta vaikselt kaane all 40 minutit või kuni herned on sobivalt pehmed. Püreesta supp kergelt saumikseriga ja maitsesta soola, pipra ning sidrunimahlaga. Puista peale koriandrilehti, soovi korral veel sorts kookospiima ning serveeri.