kolmapäev, 28. detsember 2016

Teise ringi Tom Kha kalkunilihaga

Kuigi nii jõulud kui aastavahetus on igati tore aeg, leidub ilmselt vähe võõrustajaid, kes laudkonna söömisvõimet alahindaks. Pigem on tavaline, et pahaaimamatult laua taha istunuid asutakse mingil ajahetkel keelitama endale kõhtu rohkem toitu mahutama kui füüsikareeglid ette näevad. Kui hea sõna ei aita, rõhutakse harilikult süütundele ja järgmise sammuna pakitakse kogu kraam juba külalistele kaasa, nii et kui juhtumisi plaanid mõnelt hilisemalt seltskondlikult olengult läbi astuda, teeb sama ka käekotti pistetud hapukapsas...
Isiklikult arvan, et kellele mõni praelõik või kringlitükk eriti sümpaatne tundub, ei jäta seda kindlasti enda teada ja võibki olla toidukotiga rõõmsasti nõus. Mõni näiteks oskab ise koju kaasa küsida kasvõi viit latti suitsuvorsti - oma silmaga nähtud. Mööda seinaääri hiilivaid ja silmsidet vältivaid isikuid peaks aga julmast kaasapakkimisterrorist siiski säästma. Selle asemel võiks hoopis rõõmustada, et toidumured mõneks ajaks murtud ning jääkide lahendamine enda jaoks võimalikult huvitavaks muuta.
Kuigi ma üldjuhul taaskasutuse osas puhas viieline pole on mu üleelusuurune jõulukalkun praeguseks sattunud juba hapukapsapirukasse, võilevakatteks, paari pastarooga ja nüüd ka sellesama supi sisse siin. Kalkuni "karkass" kees veega kaetult porgandi, sibula ja ürdipahmakaga vaiksel tulel täitsa korralikuks puljongiks, mis edukalt allpooltoodud supi sees oma osa täitis ning ka karpidesse-kottidesse pakitult sügavkülma rändas.
Supp sai aga hea ning ilmselt tabab sama saatus teinekord ka mõnda teise päeva ahjukana. Muidugi võib aga taipärast Tom Kha Gai suppi teha nii nagu see algupäraselt ette on nähtud - toore kana rinna- või kintsulihaga.





TEISE RINGI TOM KHA
neljale

8 dl kana- või kalkunipuljongit (ise keedetud või võimalikult naturaalsest pulbrist/kuubikust)
2 sidrunheinavart, viilutatud
5 cm jupp ingverit (või galangali, kui juhtub poes õnneks minema)
4 kaffirlaimi lehte
paar rohelise sibula vart
1 tl pruuni roosuhkrut
3 sl kalakastet
4 dl kookospiima
150 g seeni (nt. austerservikuid, šampinjone ja/või shimeji seeni)
300g (küpsetatud) kalkuni- või kanaliha
soovi korral maitse järgi Tai punast karripastat
1-2 punast tšillit, viilutatud
soola, musta pipart
1 sl laimimahla ja laimiviile serveerimiseks
suur peotäis koriandrit

Viiluta ingver ja sidrunhein ning rohelise sibula heledam osa. Kui kasutad austerservikuid või šampinjone, siis tükelda/viiluta ka need. Lase puljong keema ja lisa sidrunhein, ingver, roheline sibul, laimilehed ja keeda u 5 minutit. Lisa seened ja keeda veel u 5 minutit.( Kui kasutad toorest kanaliha nagu originaalis tegema peaks, siis lisa koos seentega ka tükeldatud liha. Kintsuliha puhul pikenda keemisaega 10 minuti võrra, rinnaliha puhul seda tegema ei pea.) Vala juurde kookospiim ja maitsesta supp suhkru, soola, kalakastme, pipra, laimimahla ja soovi korral ka karripastaga. Lisa tükeldatud küps linnuliha, lase veel korraks kiirelt keema tõusta ja serveeri koos tšilliviilude ja koriandriga ning paku juurde veel mõni laimiviil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar