reede, 23. detsember 2016

Šokolaadine kirsirull


Detsember on viuhti lõpusirgele jõudnud ja tuleb tõdeda, et jõulutoitudest pole selles blogis lõhnagi.
Jõulurahu õnneks aga juba terendab ja niipea, kui korralagedus likvideeritud, asun köögipoolel ettevalmistusi tegema. Seekord on kapis juba ootamas üks kobedam kalkun, mõned paradiisiõunad, Kongo talu hapukapsas ja eks nipet-näpet tuleb sinna veel juurde leiutada. Magusalauale ilmub aga suure tõenäosusega seesama kirsine rull siin, sest viimasel korral haihtus see laualt loetud minutitega ning pole suurt mõtet ka salata, et selle valmistamine on ülimalt lihtne - muude köögisehkenduste kõrvalt võtab iga etapp vaid mõni minut aega. Küll aga võiks koogi võimalusel pooleks päevaks või isegi terveks ööks külmkappi maitsestuma jätta, sest nii saab see lihtsalt mahlasem. 
Suuremat sorti heietamine ei tundu aga praegusel kiirel ajal mõistlik, nii et vähem juttu ja rohkem retsepi!



ŠOKOLAADINE KIRSIRULL

kaheksale
Biskviit:
5 muna
1 dl tumedat muscovado suhkrut
5 sl jahu
3 sl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2,5 dl vahukoort
100 g tumedat šokolaadi
1 tl vanillisuhkrut
400g (külmutatud) kivideta kirsse
1,5 dl moosisuhkrut
0,5 dl tumedat rummi

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort

Vala kirsid koos suhkru ja rummiga potti ning kuumuta u 10 minutit, kuni eraldunud vedelik muutub siirupjaks. Jahuta täielikult.
Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. See võib aega võtta 5-7 minutit. Sega kokku jahu, kakao ja küpsetuspulber ning sega ettevaatlikult munasegu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 32 x42 cm ahjuplaadile  ning küpseta 200 kraadi juures u 10 minutit.
Vahusta koor vanillisuhkruga. Riivi šokolaad või peenesta tükkideks murtult köögikombainis ja sega vahukoorega.
Kummuta jahtunud biskviit  tööpinnale asetatud küpsetuspaberile ja eemalda põhja külge kleepunud paber. Kata biskviit kirssidega ja immuta korralikult vedelikuga, mis marjade keetmisel tekkis. Laota ühtlaselt peale vahukooresegu ja keera biskviidi alla asetatud küpsetuspaberi abil kook tihedalt rulli. Jäta külmikusse vähemalt paariks tunniks või veel parem - üleöö maitsestuma.

Enne serveerimist purusta katte jaoks mõeldud šokolaad köögikombainis või haki peeneks. Kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaad ja sega ühtlaseks. Tõsta kate koogile (kui see tundub liiga vedel, lase kastmel enne koogile valamist pisut jahtuda)  ja serveeri.


* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar