laupäev, 4. juuni 2016

Suvine sehkendus rabarbri ja jäätisega

Et siin pole tegu pole ei koogi ega jäätisega ning pisut sehkendamist see roog nõuab, tundus pealkirjaks pandud nimi mõistlik.  Mugandasin retsepti kapisisu, aastaaja ja kõhutunde järgi Donna Hay 2014 aasta suvisest ajakirjast ja olen päris kindel, et sedasorti sehkendus sobib tegelikult hästi ka iga marja või  puuviljaga valmistamiseks, mis nüüd riburadapidi valmima hakkavad. Loogika ütleb, et maasikaid, mustikaid ja muid pehmema tekstuuriga marju ei ole siin vast isegi kohustuslik läbi keeta.
Et magustoit säilib sügavkülmas hästi, on meil sellest jagunud paariks nädalaks nii väiksemale peolauale kui niisama ampsamiseks. Igapäevane teadmine, et taoline suutäis kapis istub muidugi taljele hästi mõjuda ei pruugi, kuid iseloomu ja eriti abivalmite kaaskodanike olemasolu korral probleemi ei tekkida ei tohiks.




SUVINE SEHKENDUS RABARBRI JA JÄÄTISEGA
kaheksale

350 g rabarbrit
1 dl suhkrut
sorts sidrunimahla
1 kg vanillijäätist, kergelt sulanud ehk mitte kivikõva

Kate:
3 dl speltapüüli, nisujahu või gluteenivaba jahusegu
1 dl suhkrut
100 g kookoshelbeid
150 g võid
1 dl mandlijahu või purustatud mandleid

Haki hakatuseks rabarber (ära koori, kui tegu pole eriti puise eksemplariga, nii saab segu ka kena punaka värvi) ja pista potti suhkru ja tubli sortsu sidrunimahlaga. Kuumuta keskmisel tulel vahepeal segades u 10 minutit. Jahuta. Püreeri soovi korral või vajuta lihtsalt kahvliga suuremad tükid katki.

Näpi kattekoostisained suures kausis ühtlaseks pudiks ja küpseta 180 kraadises ahjus küpsetuspaberil u 15 minutit, kuni segu lõhnab hästi ja on muutunud jumekamaks. Vahepeal võiksid korra ka segada, muidu on oht ääreosal liialt pruunistuda. Jahuta.

Nüüd võta ligi nii 20x30 mõõtu vorm, määri see kergelt õliga ja suru põhja küpsetuspaber. Puista põhjale pool purusegust, sellele aja ühtlaselt laiale pehmemapoolne jäätis (kui oodata ei jaksa, võid jäätist ka kergelt käsimiksri abil töödelda). Jäätise peale vala rabarbrisegu ja peale ülejäänud puru. Kata vorm toidukilega ja aseta paariks tunniks sügavkülma tahenema. Lõika lahti ja lase hea maitsta.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar