pühapäev, 24. aprill 2016

Toit ja õlu vol.2: Caesari salat lõhega ja toorjuustune kirsiblondie + Blond

Järgmine õlu, mis A. Le Coq'i brewers collection portfellist proovitud sai oli Ameerikast pärit Blond. (IPA lugu loe siit). Minu, kui ainult poole kõrvaga õllejuttu kuulava inimese jaoks oli see sort küll igatahes tundmatu. Tegu olevatki uuemat tüüpi õllega, mis tekkis alles 1990-ndate alguses, kui käsitööõllede kultuur rohkem pead tõstma asus. Maitselt oli õlu üpris mahe ja tegelikult küllalt sarnane laiatarbe heledale õllele, lisaks ehk vast väike suts rohkem humalat ja kerget tsitrust. Seda, et õlletüübi algne eesmärk oligi tavaõlledega harjunud tarbijal teed käsitööõllede juurde leida, oli ausalt öeldes ka maitsest märgata. Ja tundub, et see toimib kenasti ka tänapäeval, sest mu abikaasa, kes küll aeg ajalt käsitööõlledega tutvust teeb, kuid üldiselt siiski pigem tavaõlle poole kaldu, arvas, et just see õlu on kolmest ALC uustulnukast kõige parem. Blondi valmistab kuuldavasti veel Nanopruul, kelle Pelgulinna õlu ka meil nüüd  muidugi ära tuleb proovida.

Õllesommeljee Oskar Pihlik ütleb, et tüüpilised road Blondi kõrvale on juustuvõileivad või õlles hautatud jänes. Samuti sobib see Pihliku sõnul hästi ka marjadest (mustikas, kirss, must ploom) tehtud salatite kõrvale või lihtsalt aperitiiviks. Magusamatest toitudest võib seda kasutada kirsisorbeti alusmaterjalina, lisaks sobitub see juustukoogi, šokolaadivahu ja igasuguste puuviljapõhiste magustoitudega.
Läksin esimese toidu puhul samuti salati teed ja lõhega Caesar sobis Blondiga minu meelest kohe väga hästi. Magusaga tahtsin mõistagi ka katsetada ja vähemalt nime poolest sobis blondie blondiga küll. Tegelikult ei olnud maitsel samuti viga ja mul oli hea meel, et hapukas kirss ja toorjuust koogi sisse pandud said. Värske ning marjase sorbee juurde passiks see ilmselt samuti, kuid pigem tundub minu jaoks see õllesort märksa paremini soolasema toidukraamiga haakuvat.





CAESARI SALAT LÕHE JA AVOKAADOGA
kahele

2 x 180g lõhe fileetükki
1 pea rooma salatit
1 avokaado
2 viilu ciabattat
parmesaniviile
lutserniidusid
soola-pipart
2sl oliiviõli

Kaste:
3 sl riivitud parmesani
3 sl majoneesi
1 sl õli
3 sl sidrunimahla
3 anšoovist
1 küüslauguküüs, kooritud
1 tl Worchesteri kastet

Alusta kastme valmistamisest. Selleks vala kõik kastme koostisained blenderisse ja töötle ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi vett või veel sidrunimahla.
Rebi saiaviilud tükkideks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta näpuotsatäie soolaga ja vala üle 1 sl oliiviõliga. Sega kergelt läbi ja küpseta 200 kraadises ahjus u 10 minutit, kuni sai on kena ja kuldpruun.
Maitsesta kalatükid ja prae neid 1 sl oliiviõliga keskmiselt kuumal pannil nahapool allpool 3-4 minutit, kuni nahk on krõbe. Pööra ringi ja prae veel 1-2 minutit. Lase paar minutit rahuneda.
Rebi salatilehed kaussi ja sega kastmega, aga jäta paar supilusikatäit kastet varuks. Jaga taldrikutele, puista peale röstitud ciabattatükid, tõsta juurde kala, avokaadoviilud ja lutserniidud. Tripsuta peale pisut kastet ja puista juurde parmesaniviile. Serveeri.


BLONDIE KIRSSIDE JA TOORJUUSTUGA
Kaheksale

150g võid
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
200 g valget šokolaadi
3 muna
3 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
Kate:
200g toorjuustu
1 muna
1 sl suhkrut
1 sl maisitärklist
1 tl riivitud sidrunikoort ja sorts sidrunimahla
150 g (külmutatud) kirsse

Kuumuta potis või  ja sega sekka suhkur. Sega niikaua, kuni tehib ühtlane segu. Lase u 10 minutit jahtuda, siis vispelda ükshaaval hulka munad, küpsetuspulbriga segatud jahu ning hakitud šokolaad.
Teises kausis sega toasooja toorjuustu hulka sidrunikoor, suhkur, maisitärklis ja muna. Sega ühtlaseks.
Määri 25 x 25 cm suurune vorm õliga ja vooderda küpsetuspaberiga. Vala vormi tainas ning selle peale toorjuustusegu. Sega kergelt tainaga ja puista peale kirsid. Küpseta 170 kraadises ahjus u 30 – 35 minutit, kuni kook on äärtest krõbe aga keskelt õige pisut veel võdiseb. Lõika jahtunud kook ruutudeks ja serveeri.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar