kolmapäev, 23. detsember 2015

Piparkoogid - einkorniga või ilma

Viimastel aastatel olen piparkoogitaina ikka ise teinud. Ei saa öelda, et mingile kindlale retseptile pidama oleksin jäänud, sest  kuigi südames olen truu ikka sellele kõige harilikumale piparkoogile on põnev ka katsetada ja nii on vahest teiste kõrval lauale sattunud ka hoopis tatrajahuga gluteenivabad ja vahel ka vegan-piparkoogid. Samuti väga maitsvad. Selle aasta jõuluküpsised valmisid aga hoopis varajasse kingikotti pudenenud einkorni- ehk üheteranisujahust, millega mul varasemalt kokkupuudet polegi olnud. Nime järgi seostus see mulle miskipärast ükssarvikuga ja mõtlesin algul, et ehk on tegu miski esoteerilise kraamiga, aga ikka einKorn on see ju, mitte einHorn.:))

Einkorn on peaaegu gluteenivaba jahu, mis sobib seetõttu hästi neile, kes gluteeniga piiri pidada püüavad, kuid ometi päris tsöliaakia all ei kannata. Ja tegelikult muidugi kõigile, sest kindlasti on see rafineeritud valgest jahust tervislikum ja ka põnev vaheldus. Rohkem saab einkorni kohta lugeda siit. Einkorniga küpsetamise juures on vaja teada, et see jahu imab vedelikku tavalisest jahust halvemini ja seepärast peaks nisujahupõhiseid retsepte kasutades enamasti kas vedelikukogust vähendama või jahukogust suurendama. Üheks nipiks on aga ka jahu hulka väikese koguse kookosjahu lisamine, sest viimane on täpselt vastupidise loomuga ja imab vedelikku üpris intensiivselt. Ise ei ole seda nippi veel katsetanud, nii et kes ette jõuab, andke teada, kas toimib. Leidsin veel palju põnevaid einkorni retsepte näiteks siit ja neist mõnigi on nüüd ka mu enda küpsetuslistis järjekorda ootamas.

Piparkookide valmistamisel võtsin baasretseptiks juba ammu järeleproovitud Nami-Nami retsepti, jahu läks sinna aga pisut rohkem ja lisaks poetasin sisse ka paar supilusikatäit kakaod, mis kergelt šokolaadist aimu annab, natuke riivitud apelsinikoort ja pühade puhul ka mõne supilusikatäie rummi. Kindlasti peab ahi küpsetamisel olema kuum ning piparkoogitainast kujukesi plaadile ladudes peab arvestama, et need mõnevõrra paisuvad.Piparkoogid jäävad natuke täisteralisemad, kuid maitselt ja tekstuurilt igati maitsvad ja mõnusad. Kui kasutad tavalist jahu, jää kindlaks originaalretseptile, aga kakaod-apelsinikoort-rummi võid soovi korral muidugi ka sinna lisada, mitte et see muidugi hädavajalik oleks.:)

Ilusat jõuluaega ja kabedat küpsetamist!






PIPARKOOGID EINKORNIGA VÕI ILMA
(taina kogus u 1,5kg)

2dl tumedat suhkrusiirupit
2dl pruuni suhkrut
250g võid 82%
2-3 sl piparkoogimaitseainet (nt.Santa Maria)
3sl kakaopulbrit
pisut riivitud apelsinikoort
3sl tumedat rummi
2 muna
800g einkornijahu (või 600g tavalist nisujahu)
2tl soodat

Kuumuta potis siirup, piparkoogimaitseaine ja suhkur keemiseni, lisa tükeldatud või ja sega. Lase segul pisut jahtuda, lisa apelsinikoor, kakao, rumm ja sega ükshaaval tainasse munad. Sega jahu soodaga ja lisa tainale algul segades ja kui konsistents muutub raskeks sõtku tainas tööpinnal veel läbi. Keera tihedalt köögikilesse ja lase külmkapis soovitavalt 12h seista. Olen aga ka kiirkorras peale 4 tunni möödumist piparkoogid kenasti valmis küpsetanud - tainas peaks olema aga kindlasti tahenenud.
Rulli tainas jahusel pinnal lahti, lõika välja piparkoogid ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures 5 - 8 minutit.

Glasuuri valmistamiseks sega u 300g tuhkruhkrut ühe munavalge ja sortsu sidrunimahlaga. Võid munavalge ka vahustada ja siis vaikselt suhkru sekka lisada - nii hoiab glasuur minu arvates tegelikult natuke paremini vormi.




teisipäev, 22. detsember 2015

Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga

Kui pühade paiku on soov lauale panna mõni natuke teistmoodi suupiste, mis ometi minutitega valmiks, siis võiks täitsa kaaluda allpool olevat vaagnatäidet. Pisut glamuursema alatooniga kammkarp võib küll tunduda kummaline kaaslane verivorstile, kuid tegelikult saavad need kaks päris hästi omavahel läbi. Kasutusel olev verivorst ja kõrvits võiksid aga ekstravagantsusega mitte hiilata ja olla pigem klassikaliselt maheda maitsega. 

See retsept on muide pärit ka minu esimesest raamatust "Anne & Stiili kokaraamat", mis alles mõni kuu tagasi ilmavalgust nägi. 


KAMMKARBID VERIVORSTI JA KÕRVITSAGA
16 tk

8 kammkarpi
soola
1,5 dl marineeritud kõrvitsat
4 paksemat mahedamaitselist verivorsti
võid praadimiseks
granaatõunaseemneid
tüümianilehti

Kuivata kammkarbid majapidamispaberiga ja maitsesta soolaga. Püreesta kõrvits saumikseriga. Lõika verivorst paksemateks viiludeks ja pruunista pannil võis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt, võta pannilt. Prae kammkarpe võis mõlemalt küljelt 1–2 minutit.

Tõsta verivorstiviilule pisut kõrvitsapüreed ja seejärel poolitatud kammkarp. Kinnita kokteilitikuga. Pane peale lusikatäis kõrvitsapüreed, pisut granaatõunaseemneid ja tüümianilehti. Paku soojalt.



esmaspäev, 21. detsember 2015

Pühadehõngulised pardikoivad hapukapsaga

See pühadehõnguline „ühepajatoit“  valmib üpris vähese vaevaga ning on heaks vahelduseks tavapärasele sealihale-kapsale. Sobib lauale küll vist nii enne kui peale pühi ja tegelikult miks mitte ka pühade ajal, sest ega hiigelpraadi polegi alati mõistlik valmis vaaritada. Meie peres läheb see toit igatahes hästi kaubaks, eriti just viimasel ajal, mil me lihatoite päris igapäevaselt ei valmistagi. Õunamahla ja pardirasva toimel saab kapsas suus sulav ning kerget vunki ning hapukust annavad siia juurde rosmariin ning pohlad. Roog ise suuremat järelevalvet ei vaja ja selle mõne tunni, mil pada ahjus podiseb, saab pühendada mõnele jõulusele tegevusele, mida praegu peaks vist küll meil kõigil kuhjaga jaguma.






PARDIKOIVAD HAPUKAPSAGA
neljale

4 pardikoiba
2 küüsluguküünt
paar rosmariinioksa
1sl soola, musta pipart
sorts oliiviõli ja sidrunimahla

900g värsket hapukapsast (nt.Uus-Kongo talu kapsas)
1 sibul, hakitud
1-2 tl meresoola
3dl õunamahla
3sl mett või pruuni roosuhkrut
1sl hakitud rosmariini
peotäis (külmutatud) pohli

Kui aega napib, võid pardikoivad enne küpsetamist lihtsalt soola-pipraga sisse hõõruda, aga veelgi parema tulemuse saad, kui need juba eelmisel õhtul rosmariini-küüslauguga maitsestuma sätid. Selleks pista koivad madalamat sorti keraamilisse kaussi või –vormi, lisa sool, pipar, sorts oliiviõli ja sidrunimahla ning käte vahel kergelt muserdatud rosmariinioksad ja noaga laiaks vajutatud koorimata küüslauguküüned. Võid koibadel olevat nahka kergelt hambatikuga torkida, et hiljem rasv paremini välja tuleks ning maitseained veelgi paremini ligi pääseksid. Sega kõik läbi, kata kergelt toidukilega ja pista külmkappi u 12 tunniks maitsestuma.

Tõsta koivad külmikust u 1h enne küpsetamist välja, et need toatemperatuurini soojeneksid. Pühi marinaad  majapidamispaberiga maha ja alusta praadimist külmal pannil, nahapool allpool, et rohkem rasva eemalduks. Pruunista mõlemalt poolt ja tõsta kõrvale. Ära ka järele jäänud rasva ära viska.

Vala paar supilusikatäit rasva suuremasse malmpotti ja kuumuta seal sees sibulat, kuni see on klaasjas, kuid mitte pruunistunud. Lisa hapukapsas, sool, suhkur ja ülejäänud maitseained, välja arvatud pohlad. Lase kapsas pliidil keema, lao peale pardikoivad ning tõsta kaanega kaetult ahju 170 kraadi juurde u 2 tunniks küpsema. Valmis toidul võid lasta veel u 10 minutit ilma kaaneta kuumas ahjus küpseda, et part veelgi kenama jume saaks. Sega sekka pohlad, kaunista veel mõne värske rosmariiniokkaga ja serveeri näiteks ahjuköögiviljadega, mis järelejäänud pardirasvaga krõbedaks küpsetatud.

*Retsept ilmus ka Postimehe elustiililisas 19.12.2015 ja asub nüüdseks ka Nami-Nami retseptivaramus.

pühapäev, 13. detsember 2015

Piparkoogipõhjal jäätisekook - kõrvitsaga

"Kas te olete jõulud ära unustanud?" küsis naabripoiss mõnda aega tagasi, kui meile jälle mängima tuli. Täiesti õigustatud küsimus, sest peale kahe kamina küljes rippuva jõulusoki meie kodus jõulu just märgata ei ole. Kui aus olla, siis on võrkkiikki veel suvest rõdule rippuma jäänud ja roos õitseb endise hoolega lillekastis. Et aga ootamatult on kätte jõudnud juba kolmas advent, siis on vist tagumine aeg hakata jõulu koju kutsuma. Eks ole siis õhtuks näha, kas mõni jõuluehe, eile kokku segatud piparkoogitainas ja see kook siin natuke asja parandab.



PIPARKOOGIPÕHJAL JÄÄTISEKOOK KÕRVITSAGA
kaheksale

Põhi:
200g piparkooke
80g võid (sulatatud)

Täidis:
300g toasooja toorjuustu
4dl vahukoort
2dl kõrvitsapüreed*
390g suhkruga kondenspiima (üks plekkpurgike)
1tl riivitud apelsinikoort ja julge sorts apelsinimahla
u4sl pohla- või jõhvikamoosi ja peotäis (külmutatud) marju

Purusta piparkoogid köögikombainis ja sega lõpuks sekka või.
Kinnita 28 cm läbimõõduga vedrukinnitusega koogivorm koos küpsetuspaberiga - aseta küpsetuspaber vormi põhjale ja kinnita vorm nii, et paber põhja ja külgede vahelt välja jääb piiluma - nii on kooki hiljem lihtne alusele tõsta ning samas kindlustab see vedela kreemimassi vormis püsimise. Pressi küpsise-võisegu võimalikult ühtlaselt vormi põhja.
Vala toorjuust ja vahukoor kaussi ning vahusta kuni  segu on  kreemjas ja kohev. Teises kausis sega kokku kõrvitsapüree, apelsinikoor ja - mahl ning kondenspiim. Lisa vahukoore-toorjuustusegu ja klopi ühtlaseks. Vala kreem koogivormi piparkoogipõhjale. Tõsta teelusikaga koogi erinevatesse punktidesse moos ja tõmba hambatikuga kenad punased viirud üle koogi. Aseta kook jääkappi vähemalt neljaks tunniks.
Kui kook on täiesti läbi külmunud, lase sellel peale sügavkülmast välja võtmist u 10 minutit vormis seista, siis tõsta alusele ja oota söömisega veel u 20 minutit, kuni kook on kreemjamaks ja kergemini lõigatavamaks muutunud. Serveerimisel võid koogile puistata ka peotäie pohli või jõhvikaid, olenevalt sellest, mis moos kasutusel oli.

*) Kõrvitsapüree saad, kui lõikad nii 0,5kg kõrvitsat koos koorega seibideks ja lased 180 kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil u 30 minutit küpseda. Jahuta, emalda viljaliha koorelt (küpsenud kõrvitsa puhul on see tegevus minu arvates lihtsam kui toore kõrvitsa koorimine) ja püreeri see kas kombainis või saumikseri abil.