kolmapäev, 22. aprill 2015

Hommikuleib avokaado ja munapudruga



Tunnistan ausalt, et kõige keerulisem on mul leida häid ideid ja aega just hommikusöögi valmistamiseks. Tavapärane rutiin meie peres on see, et hoopis mees teeb kas omletti või putru ja siinkõneleja tuiskab mööda maja ringi otsides pigem lastele sokke jalga ja ilma plekkideta särke-kleite selga. Ja alati on tunne, et vot homme ärkan nimme varem, olles eelneval õhtul kõik vajamineva kenasti valmis pannud ning valmistan tervele perele vapustava hommikusöögi, ise kabedalt mahlakannuga laua taga askeldamas, just nagu asi kõige klišeelikumal kombel käima peaks. Harilikult unustan selle plaani päriselus aga õhtuks ära ja minu hommikune, enam-vähem viisakas etteaste toimub hoopis nädalavahetusel ning palju mõistlikumal kellaajal, mil virn pannkooke valmis saab küpsetatud.
Vahel haarab aga naine panni ka keset nädalat varavalges ning tuletab endale meelde, et tegelikult ei ole tarvis oma elu liiga keeruliseks ajada ja liigselt üle mõtelda. See kiire ja tervisesõbralik leiutis on kõigele lisaks veel igati maitsev ja mida muud ühelt hommikusöögilt tahta võikski.

HOMMIKULEIB AVOKAADO JA MUNAPUDRUGA
(ühele)

1 täistera taskuleivapoolik (või viil tavalist täisteraleiba)
0,5 väiksemat valmis avokaadot
1 muna
väike sorts vett
sorts õli praadimiseks
soola-pipart
0,5-1 sl pestot (karulaugupestot näiteks, aga basiilik sobib samuti hästi)

Klopi muna lahti, lisa dessertlusika jagu vett. Kuumuta pann, lisa õli ja vala pannile munasegu. Sega ja lükka muna pannilabidaga minuti-paari jooksul, kuni munatükid on vaevu tahenenud. Tõsta tulelt.
Määri leivale avokaadosisu. Tõsta peale muna ja pesto. Taldrikule pane kindlasti veel ka üks mõnus peotäis värsket salatit.

teisipäev, 21. aprill 2015

Laustervislik elu ja peedi-vaarika mahedik




Kui väsimus kallal ja peeglisse vaadates järjekordne furunkel sulle kelmikalt silma teeb, siis võib juhtuda, et ka enam-vähem tervisliku menüü juures (kust mõistagi mitmekülgsuse huvides ei puudu ka kohv, prosecco ja kook) tuleks ehk mõneks ajaks ette võtta üks võimalikult toksiinidevaba toidukava. Seega elagu laustervislik eluviis (vähemalt järgmised kümme päeva küll)!

Et kõige tähtsam organ toksiinidest vabanemisel on teatavasti maks, siis loen oma mõneks ajaks tolmu koguma jäänud tervisekooli konspektist, et korraga tuleks mul toetada oma maksa nüüd nii prügi kokku korjamisel kui ka selle töötlemisel. Mõlema ülesande juures saab maks vajalikke toitaineid näiteks kapsalistest (brokoli, lillkapsas, rooskapsas, lehtkapsas aga ka harilik peakapsas), sibulatest (eriti punasest sibulast), küüslaugust, pipratest (tšilli, paprika, must pipar jms), marjadest (vaarikad, mustikad, kirsid jms), ingverist, kurkimist, kaunviljadest, Kreeka pähklitest, avokaadost, sparglist ja mõistagi kevadrohelisest nagu võilill ja karulauk ning põhiliselt kõigest, mis värske ja roheline. Küüslauku soovitatakse süüa näiteks lausa 2-3 küünt päevas, mis annab lisaks muule kasulikule korraliku väävlitagavara - see aitavat toksiine siduda ja neutraliseerida. Lisaks toidupoolisele tuleb aga rõhku panna ka liikumisele ja vee tarbimisele ning hästi mõjub ka saun - kõik see aitab kehal paremini puhastuda. Menüüst välja jäävad aga nii kohv, must tee, alkohol igas vormis, rafineeritud jahu ja suhkur, liha (v.a. kala) ja suur osa piimatooteid.

Loodan igatahes kümne päeva pärast olla oluliselt energilisem ja klaarima jumega. Ja mõistagi ka kümme aastat noorem.See mahedik annab sellesse küll oma tubli panuse, sest sisaldab 100% ainult kasulikku kraami. :)


PEEDI-VAARIKA MAHEDIK
(ca 1liiter)

pool väiksemat kooritud peeti 
1 porgand, kooritud
u 2cm jupp inverit, kooritud
paar suurt peotäit (külmutatud )vaarikaid
1-2  väiksest (veri-) apelsini
2,5 dl mandlipiima* või kookospiima
vett (2,5 dl või niipalju, et puuviljad-marjad oleksid kannus kaetud)
1-2 sl agaavisiirupit või mett

Tükelda köögiviljad ja ingver, koori ja tükelda apelsinid. Vala koostisained kannmikserisse ja surista korralikult ühtlaseks.

* - mandlipiima valmistamiseks võta 2,5 dl vee kohta väike peotäis mandleid ja pane need ööseks likku. Hommikul vala mandlid koos veega blenderisse ja peenesta korralikult. Vala vedelik läbi peene sõela ja mandlipiim ongi valmis. Järelejäänud mandlipuru võid kuivatada ja vajadusel kohviveskis veel peenemaks vuristada - sellist mandlijahu saad edukalt kasutada näiteks küpsetistes.




reede, 3. aprill 2015

Laimi-greibikook beseekattega


Tuleb tunnistada, et tegelikult valmis see kook juba mõnda aega tagasi ja perfektsest Suure reede hommikust on asi praegu väga kaugel - vaatan postitust kirjutades seda suurt tohuvapohu, mis siin majas valitseb ja valmistun vaimselt suuremaks koristusalaseks tegevuseks. Ei mingeid värvilisi mune, pajutibusid ega kaselehtedes oksi, mis ma juba nädal aega tagasi tuppa plaanisin tuua. Aga lootus pole veel kadunud ja ka lapstööjõud logeleb hetkel veel pahaaimamatult! :)

See kook siin võib tunduda esmapilgul jälle üks suuremat sorti pusimine, kuid olen avastanud, et tegelikult annab need kolm etappi kenasti enda jaoks ära ajastada ning olen seda viimasel ajal päris palju valmistanud. Viimati veriapelsinidega, mis andis täidisele kena roosaka värvuse pealekauba. Apelsinidega tasub aga kindlasti kokku panna greipi või sidrunit, muidu võib lõpptulemus siiski liialt läila jääda. Kasutada võib aga vabalt ka ainult sidruneid (ca 5-6tk siis). Tähelepanu tasub pöörata tainapõhjale, mis peaks olema valmis küpsenud juba enne täidise peale valamist - madala kuumusega, mis täidise ja besee jaoks vajalik, see lihtsalt sobival määral edasi ei küpse. Kook on kindlasti proovimist väärt ja eks seepärast ta siia blogi- ja mälusoppi talletatud saabki. Pühadelauale sobib see aga kohe päris kindlasti! 

TSITRUSE-BESEEKOOK

Põhi:
250g jahu
4sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
100g võid
4sl külma vett
1 munakollane
näpuotsaga soola

Täidis:
1 greip
3laimi
1 laimi koor
5 munakollast
400g kondenspiima

Besee:
6 munavalget
200g suhkrut
sorts laimimahla

Surista põhja valmistamiseks ette nähtud komponendid köögikombainis ühtlaseks ja siidiseks tainaks või tee seda käsitsi. Mässi tainapall toidukilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema. Seejärel rulli tainas jahusel tööpinnal lahti ja säti lahtikäiva põhjaga vormi (mul oli siin kasutusel 25 cm läbimõõduga vorm, kuid tainast jahub ka pisut suurema vormi jaoks). Torka tainapõhi kahvliga auguliseks, et see kenasti läbi küpseks ja kata alustuseks küpsetuspaberi ja kas spetsiaalsete keraamiliste küpsetusubade või kapis leiduvate kuivatatud ubade, riisi, tangu vms-ga. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, seejärel eemalda kate ja küpseta veel ca 10 minutit, kuni põhi on kena, kuldpruun ja läbi küpsenud.

Täidise jaoks pigista greibist ja laimidest välja mahl, riivi ühelt laimilt koor (kui sul pole spetsiaalset tsitruseriivi, siis ole ettevaatlik koore valge osaga - see võib jätta täidisele pisut kibeda maitse). Vispelda koostisained kokku ja vala koogipõhjale. Küpseta 160 kraadi juures 20 minutit. Lase pisut jahtuda.

Beseekatte valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged pehmete tippudega vahuks ja asu järk-järgult suhkrut lisama. Vahusta korralikult, kuni segu on ühtlane ja läikiv - selleks võib kuluda ca 10 minutit. Lisa sidrunimahl ja sega läbi. Kata kook ettevaatlikult beseega, alustades äärtest. "Kinnita" besee tainaäärisele ja ehita sealt edasi ringikujuliselt, kuni terve pind on beseega kaetud. Küpseta 160 kraadi juures veel ca 20 minutit, kuni besee on pealt kena beežika olemisega. Lase koogil kindlasti enne sööma asumist jahutuda.