teisipäev, 24. veebruar 2015

Kodujuustukook mustsõstrakattega



Ilusat Eesti sünnipäeva! Tähtsa päeva puhul on üks kodune ja suvel tagaaiast korjatud marjadega tort küll omal kohal - piisavalt kodune, aga samas ka sobivalt piduliku moega. 
Inspiratsiooni sain paar päeva tagasi Haapsalu Müüriääre kohvikust, kus sarnast kodujuustuga kooki proovisin. Vaarikatega küll. Nagu elu näitab, tuleb kõik mõtted kohe teoks teha, muidu jäävadki tegemata ja nii sai mikser tolmust puhtaks pühitud.
Õhuke ja pehme biskviitpõhi ning kerge aga kohev kodujuustutäidis koos marjadega teevad sellest koogist ühe suussulava ampsu, mille valmistamine samuti konti ei murra. Ja sobib see nii peolauale kui lihtsalt nädalavahetuse maiuspalaks. Minu arvates on mustsõstrad ühed parimad marjad üldse ja annavad koogile mõnusat hapukust, kuid kes nii ei arva võib kattena kasutada vaarikaid, mustikaid, kirsse või muud meelepärast. Kui koguseid kahekordistada, siis saab valmistada ka näiteks vähem tordi moodi plaadikoogi. Arvestama peab, et tardumine võtab ca 3 tundi aega, aga kui lõuna paiku kook kappi panna, on see õhtuks kenasti valmis.

KODUJUUSTUKOOK MUSTSÕSTRAKATTEGA

Põhi:
2muna
2sl suhkrut
2sl jahu
1-2sl kakaod

Täidis:
ca 400g kodujuustu
4dl vahukoort
riivitud apelsinikoort
200g valget šokolaadi
vanillisuhkrut
1,5sl želatiini

Kate:
300ml sõstramahla
250g külmutatud mustsõstraid
1,5 sl želatiini

Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks, lisa ettevaatlikult segades sõelutud jahu ja kakaopulber. Vala tainas lahtikäivasse küpsetusvormi (28cm läbimõõduga oli mul), mille põhjale on asetatud küpsetuspaber nii, et see küljekinnituse vahelt välja ulatub - see moodus hoiab vedeliku kindlamalt vormis ja teeb koogi väljatõstmise hiljem hõlpsamaks. Küpseta biskviitpõhja 200 kraadises ahjus ca 10 minutit. Jäta põhi vormi ja jahuta.

Täidise jaoks sulata šokolaad vesivannil ja jäta jahtuma. Lisa želatiinile ca 1dl külma vett ja jäta paisuma.Vahusta koos vahukoor ja kodujuust. Lisa vanillisuhkur ja apelsinikoor ning sega ettevaatlikult hulka sulatatud šokolaad. Sulata želatiin vesivannil ja sega ühtlaselt täidise hulka. Vala täidis biskviitpõhjale ja aseta külmkappi tarduma. Kui aega vähevõitu, võid koogi katte valmimise ajaks ka sügavkülma panna - see kiirendab protsessi.

Katte jaoks pane želatiin jälle paisuma, aga kasuta vedelikuna 1dl sõstramahla. Sulata paisunud želatiin ja sega see ülejäänud mahlaga. Vala juba pisut tardunud koogile külmutatud sõstrad ja kalla peale želatiiniga sõstramahl. Lase külmkapis ca 3 tundi tarduda.


pühapäev, 22. veebruar 2015

Lameleib vürtskilu, ricotta ja röstitud tomatiga


On vist küll tagumine aeg blogipuhkusele lõpp teha ja käised üles käärida. Nii nagu peale puhkust tööle naastes tuleks sisse elamiseks pisut paberiga krõbistada ja pastakat klõpsutada, ei ole ka siin paslik kohe suure hurraaga tuuletaskutest torni ehitama hakata vaid tasakesi näiteks hoopis lameleivaga algust teha. 
Eks see lameleib üks imelik sõna ole, aga sobib iseenesest ju kokku võtma kõiki rahvusvahelisi lavašilisi, naane, pitasid ja muid lapikuid küpsetisi, mille loetelu on ikka uskumatult pikk. Mõistagi ei ole aga kohustuslik valmistada vaid kindla suuna või päritoluga saileiba - kokku võib keerata ka ühe väga vabameelse lapiku. See tore idee pärineb just siit ja kuigi anšoovisepurk oli mul ka kapis täitsa olemas, kippus käsi kuidagi iseenesest pooliku kilupaki poole. Kas sedasorti suupiste ka vabariigi sünnipäevalauale sobib, jäägu igaühe enda otsustada. Omal kohal on see kindlasti aga siis, kui näiteks kasvõi kilutrühvlitest materjali üle on jäänud. Pikast selgitusest ei tasu samuti ehmuda -  iga etapp võtab aega vaid mõned minutid.

LAMELEIB KILU, RICOTTA JA RÖSTITUD TOMATIGA
(4TK)

Tainas:
1dl sooja vett
0,5 tl mett
11g (1pakk) kuivpärmi
1 toasoe muna
0,5tl soola
0,5dl oliiviõli
3dl jahu
1dl speltajahu (või täistera nisujahu)
Lahusta pärm vees ja sega hulka mesi. Lase mõni minut seista, kuni pärm aktiveerub ja vedelik vahuseks hakkab muutuma. Lisa lahtiklopitud muna, sool, õli ja jahu ning sõtku tainast paar-kolm minutit, kuni see on ühtlane. Kata kauss toidukilega ja lase 30 minutit soojas kohas seista, kuni taina kogus on kahekordistunud.
Jaga nüüd tainas võrdselt neljaks ja rulli jahusel tööpinnal neli, u 0,5cm paksust ja paarikümne sentimeetri pikkust ketast. Pintselda need kergelt oliiviõliga ja jäta veel 20 minutiks kile alla seisma. Kerkimiste ajal valmista ette muud koostiosad.

Röstitud tomatid:
20 kirsstomatit
6 küüslauguküünt
3 spl oliiviõli
musta pipart
Kuumuta ahi grillrežiimil 200 kraadini. Poolita tomatid ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepind allpool. Lisa koorimata küüslauguküüned, nirista peale õli ja lisa pipraveskist paar keerdu musta pipart. Küpseta ahju ülemises osas ca 10 minutit või kuni tomatid hakkavad jumet võtma.

Ricottasegu:
200g ricottat (kasutasin Vigala ricottat)
2sl hakitud peterselli
pisut riivitud sidrunikoort
väike sorts mett
soola
röstitud küüslaugud 
sorts oliiviõli
Koori ja haki tomatitega koos röstinud küüslaugud ja sega kõik ülalnimetatud koostiained kokku.

Lisaks:
20 vürtskilufileed
2sl kappareid
röstitud tomateid

Kuumuta pliidil pann ja küpseta tainakettaid vaid ühelt poolt ja ca 2 minutit korraga, kuni põhi on krõbe ja tainas hakkab pisut "mullitama". Tõsta tainakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata ricottasegu, tomatite, kilu ja kapparitega ning küpseta 200 kraadi juures veel ca 10-15 minutit. Serveeri kohe parajateks tükkideks lõigatult ja puista peale ka pisut hakitud peterselli.