pühapäev, 13. detsember 2015

Piparkoogipõhjal jäätisekook - kõrvitsaga

"Kas te olete jõulud ära unustanud?" küsis naabripoiss mõnda aega tagasi, kui meile jälle mängima tuli. Täiesti õigustatud küsimus, sest peale kahe kamina küljes rippuva jõulusoki meie kodus jõulu just märgata ei ole. Kui aus olla, siis on võrkkiikki veel suvest rõdule rippuma jäänud ja roos õitseb endise hoolega lillekastis. Et aga ootamatult on kätte jõudnud juba kolmas advent, siis on vist tagumine aeg hakata jõulu koju kutsuma. Eks ole siis õhtuks näha, kas mõni jõuluehe, eile kokku segatud piparkoogitainas ja see kook siin natuke asja parandab.



PIPARKOOGIPÕHJAL JÄÄTISEKOOK KÕRVITSAGA
kaheksale

Põhi:
200g piparkooke
80g võid (sulatatud)

Täidis:
300g toasooja toorjuustu
4dl vahukoort
2dl kõrvitsapüreed*
390g suhkruga kondenspiima (üks plekkpurgike)
1tl riivitud apelsinikoort ja julge sorts apelsinimahla
u4sl pohla- või jõhvikamoosi ja peotäis (külmutatud) marju

Purusta piparkoogid köögikombainis ja sega lõpuks sekka või.
Kinnita 28 cm läbimõõduga vedrukinnitusega koogivorm koos küpsetuspaberiga - aseta küpsetuspaber vormi põhjale ja kinnita vorm nii, et paber põhja ja külgede vahelt välja jääb piiluma - nii on kooki hiljem lihtne alusele tõsta ning samas kindlustab see vedela kreemimassi vormis püsimise. Pressi küpsise-võisegu võimalikult ühtlaselt vormi põhja.
Vala toorjuust ja vahukoor kaussi ning vahusta kuni  segu on  kreemjas ja kohev. Teises kausis sega kokku kõrvitsapüree, apelsinikoor ja - mahl ning kondenspiim. Lisa vahukoore-toorjuustusegu ja klopi ühtlaseks. Vala kreem koogivormi piparkoogipõhjale. Tõsta teelusikaga koogi erinevatesse punktidesse moos ja tõmba hambatikuga kenad punased viirud üle koogi. Aseta kook jääkappi vähemalt neljaks tunniks.
Kui kook on täiesti läbi külmunud, lase sellel peale sügavkülmast välja võtmist u 10 minutit vormis seista, siis tõsta alusele ja oota söömisega veel u 20 minutit, kuni kook on kreemjamaks ja kergemini lõigatavamaks muutunud. Serveerimisel võid koogile puistata ka peotäie pohli või jõhvikaid, olenevalt sellest, mis moos kasutusel oli.

*) Kõrvitsapüree saad, kui lõikad nii 0,5kg kõrvitsat koos koorega seibideks ja lased 180 kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil u 30 minutit küpseda. Jahuta, emalda viljaliha koorelt (küpsenud kõrvitsa puhul on see tegevus minu arvates lihtsam kui toore kõrvitsa koorimine) ja püreeri see kas kombainis või saumikseri abil.





2 kommentaari:

  1. See kook tuleb meil jõululauale.... nende tasside pärast :) Meil on samasugune serviis. Just panin selle külmikkuse ja hea oli et ruttu valmib, sest siin käis usin tooraine "maitsmine".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui toree! See on üks mu lemmikserviise ja hirmuga ootan, millal ema seda tagasi hakkab nõudma.:) Loodan, et kook sai ka hea!

      Kustuta