kolmapäev, 23. detsember 2015

Piparkoogid - einkorniga või ilma

Viimastel aastatel olen piparkoogitaina ikka ise teinud. Ei saa öelda, et mingile kindlale retseptile pidama oleksin jäänud, sest  kuigi südames olen truu ikka sellele kõige harilikumale piparkoogile on põnev ka katsetada ja nii on vahest teiste kõrval lauale sattunud ka hoopis tatrajahuga gluteenivabad ja vahel ka vegan-piparkoogid. Samuti väga maitsvad. Selle aasta jõuluküpsised valmisid aga hoopis varajasse kingikotti pudenenud einkorni- ehk üheteranisujahust, millega mul varasemalt kokkupuudet polegi olnud. Nime järgi seostus see mulle miskipärast ükssarvikuga ja mõtlesin algul, et ehk on tegu miski esoteerilise kraamiga, aga ikka einKorn on see ju, mitte einHorn.:))

Einkorn on peaaegu gluteenivaba jahu, mis sobib seetõttu hästi neile, kes gluteeniga piiri pidada püüavad, kuid ometi päris tsöliaakia all ei kannata. Ja tegelikult muidugi kõigile, sest kindlasti on see rafineeritud valgest jahust tervislikum ja ka põnev vaheldus. Rohkem saab einkorni kohta lugeda siit. Einkorniga küpsetamise juures on vaja teada, et see jahu imab vedelikku tavalisest jahust halvemini ja seepärast peaks nisujahupõhiseid retsepte kasutades enamasti kas vedelikukogust vähendama või jahukogust suurendama. Üheks nipiks on aga ka jahu hulka väikese koguse kookosjahu lisamine, sest viimane on täpselt vastupidise loomuga ja imab vedelikku üpris intensiivselt. Ise ei ole seda nippi veel katsetanud, nii et kes ette jõuab, andke teada, kas toimib. Leidsin veel palju põnevaid einkorni retsepte näiteks siit ja neist mõnigi on nüüd ka mu enda küpsetuslistis järjekorda ootamas.

Piparkookide valmistamisel võtsin baasretseptiks juba ammu järeleproovitud Nami-Nami retsepti, jahu läks sinna aga pisut rohkem ja lisaks poetasin sisse ka paar supilusikatäit kakaod, mis kergelt šokolaadist aimu annab, natuke riivitud apelsinikoort ja pühade puhul ka mõne supilusikatäie rummi. Kindlasti peab ahi küpsetamisel olema kuum ning piparkoogitainast kujukesi plaadile ladudes peab arvestama, et need mõnevõrra paisuvad.Piparkoogid jäävad natuke täisteralisemad, kuid maitselt ja tekstuurilt igati maitsvad ja mõnusad. Kui kasutad tavalist jahu, jää kindlaks originaalretseptile, aga kakaod-apelsinikoort-rummi võid soovi korral muidugi ka sinna lisada, mitte et see muidugi hädavajalik oleks.:)

Ilusat jõuluaega ja kabedat küpsetamist!






PIPARKOOGID EINKORNIGA VÕI ILMA
(taina kogus u 1,5kg)

2dl tumedat suhkrusiirupit
2dl pruuni suhkrut
250g võid 82%
2-3 sl piparkoogimaitseainet (nt.Santa Maria)
3sl kakaopulbrit
pisut riivitud apelsinikoort
3sl tumedat rummi
2 muna
800g einkornijahu (või 600g tavalist nisujahu)
2tl soodat

Kuumuta potis siirup, piparkoogimaitseaine ja suhkur keemiseni, lisa tükeldatud või ja sega. Lase segul pisut jahtuda, lisa apelsinikoor, kakao, rumm ja sega ükshaaval tainasse munad. Sega jahu soodaga ja lisa tainale algul segades ja kui konsistents muutub raskeks sõtku tainas tööpinnal veel läbi. Keera tihedalt köögikilesse ja lase külmkapis soovitavalt 12h seista. Olen aga ka kiirkorras peale 4 tunni möödumist piparkoogid kenasti valmis küpsetanud - tainas peaks olema aga kindlasti tahenenud.
Rulli tainas jahusel pinnal lahti, lõika välja piparkoogid ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadi juures 5 - 8 minutit.

Glasuuri valmistamiseks sega u 300g tuhkruhkrut ühe munavalge ja sortsu sidrunimahlaga. Võid munavalge ka vahustada ja siis vaikselt suhkru sekka lisada - nii hoiab glasuur minu arvates tegelikult natuke paremini vormi.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar