laupäev, 21. november 2015

Ahjuõunakook

Kui Taluliit küsis, kas ma talukraamist toitu teha tahan, siis polnud pikka mõtlemisaega tarvis. Nii jõudiski minuni pakk, mille sisu kallal pusima hakata: Pajumäe talu mahe või, Kaarli Talu peene jahvatusega täistera-nisujahu ja Agro-Turismi süzma ehk kitsepiima toorjuust.

Oma (suht segamini) külm- ja kuivainekappi kiigates selgub, et arvestatav osa nende sisust liigitub miskipärast mahe- või talukauba alla. See pole kunagi eraldi eesmärgiks olnud - pigem on asi ehk selles, et keskmisest põnevamat kaupa kohates kipun seda alati endale koju vedama. Sama saatus tabab mind muidugi ka vanakraamipoes, nii et lootusetu juhtum. Minu tavapärane toidukauba kogumisraadius ei hõlma aga enamasti ei tuttavaid talumehi ega erikauplust hipsterirajoonis ehk siis enamus sellest kraamist on kogunenud täiesti tavalisi poode pidi ja ilma imeviguriteta. Võib ainult loota, et selline aina paremuse poole liikuv kättesaadavus teeb natukenegi kergemaks ka kohalike talunike elu. Talutoidu kodulehelt leiab näiteks päris paljude talukaupade edasimüüjaid, aga mõistagi ka talude endi kontaktid.

Mis katsealust toidukaupa puudutab, siis et mu pea viimasel ajal koogilainel töötab ja garaaž parasjagu pilgeni väikseid õunavisse täis oli, valmiski küpsetis, mis säästab tegijat koorimise ja tükeldamise vaevast. Õun ise peab siis ainult väiksemapoolne olema - paradiisiõunad sobivad selleks ka ideaalselt. Peene jahvatusega täisteranisu puhul natuke kahtlesin, kas see täiesti iseseisvalt muretainapõhjas töötab, sest karusemate variantide puhul olen harilikult ka peenemat jahu juurde pannud, aga ei pidanud pettuma - küpses kenaks ja rullida oli lihtne ka ilma küpsetuspaberita (harilikult rullin natuke lagunema kippuvat tainast kahe küpsetuspaberi vahel). Kitsejuust oli mõnusalt kreemja konsistentsiga ja minu arvates oleks "kitsemaitset" ehk isegi rohkem võinud olla, paljud aga ilmselt just seda neutraalsemat hindavadki. Koogi sees jäi toorjuust aga igati maitsev ja siidine. Seda juustu saab osta muide teisipäeviti ka Konju talupoest, mis Tallinnas Lembitu tänaval alles nii aastapäevad tagasi oma uksed avas.
Kokkuvõttes sai kook hea ja tore oli katsetada koostisainetega, mida ise võib-olla valikute virr-varris soetada poleks osanudki. Kniks ja kraaps talunikele - mõned uued lemmikud meie perel nüüd jälle




AHJUÕUNAKOOK

Tainas:
250g peenjahvatusega täistera nisujahu (Kaarli talu)
150g võid (Pajumäe talu)
0,5tl soola 
1 sl rafineerimata roosuhkrut
3sl vett

Kate:
200g kitsepiima toorjuustu (Agro Turism)
2 muna
1,5dl rafineerimata roosuhkrut (heledamat sorti)
vanilliekstrakti
väiksemaid terveid õunu või sektoriteks lõigatud suuremaid

Peenesta taina koostisained köögikombainis ühtlaseks ja paki köögikilesse. Jäta vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema. Kui tainas kapis liiga kõvaks muutub, lase sellel enne rullimist natuke aega toatemperatuuril seista. Rulli ja vooderda sellega u 25 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm ja torgi kahvliga põhi pisut auklikuks. Küpseta u 10 minutit 180 kraadises ahjus.
Samal ajal klopi kokku kitsejuust, munad ja suhkrud. Vala segu eelküpsenud põhjale ja lao peale õunad. Puista õuntele pisut suhkrut ja küpseta kooki u 25 minutit, kuni täidis on tahenenud ja õunad küpsed. Soovi korral puista jahtunud koogile pisut tuhksuhkrut.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar