pühapäev, 25. oktoober 2015

Vürtsikad kanatiivad sidruniga


Ma ei ole suurem asi planeerija. Sellel on nii head kui halvemad küljed. Kui tuju tuleb, loen ühe jutiga läbi mitu raamatut, lähen lastega kinno, küpsetan koogi või teen midagi muud toredat. Seda saab nimetada spontaansuseks. Kui hiljem enda ümber ringi vaatan ja märkan pesukuhja, lähenevat töötähtaega ja saapaid, mis juba tükk aega karjuvad uue kontsapleki järele, siis seda võib mõni nimetada muidugi ka organiseerimatuseks. Kõik asjad saavad küll imekombel tehtud, kuid eks tõde on seal kusagil vahepeal. Sinna vahepealsesse sektorisse jääb ka allpool olev kanatiibade retsept. 
Kanatiivad lihtsalt on toit, mis ühtaegu spontaanne ja organiseeritud, eriti kui koostisained maitseainetekapis alati olemas on. Olen täheldanud, et kui repertuaaris on vähemalt üks töötav tiivaretsept, siis on seda ütlemata hea varrukast välja sikutada nii näljaste laste kui ootamatult kohale ilmunud külaliste puhul. Viimasel ajal meeldivadki meile need magushapukad ja vürtsised tiivad, mida kohandan harilikult vastavalt sööjatele - lastele panen tsillit vaid näpuotsaga, täiskasvanutele julgemalt. Tõhusam planeerija võib tiivad marinaadi panna juba mõni tund varem, aga piisab ka paarikümnest minutist. 





VÜRTSIKAD KANATIIVAD SIDRUNIGA
kuuele

1kg kanatiibu
2 sidruni koor ja mahl
6sl rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
4 küüslauguküünt
1sl meresoola
1sl suitsutatud paprikat
1sl koriandriseemneid
1sl vürtsköömneid
0,5 tl tšillihelbeid

Sega suuremas kausis kokku sidrunikoor ja –mahl, paprika, suhkur ning sool. Pressi küüslauguküüned läbi küüslaugupressi ja lisa segule. Peenesta koriandri- ja vürtsköömneseemned ning tšillihelbed uhmris ning lisa marinaadile. Lisa kanatiivad ja sega hoolega läbi. Lase vähemalt 20 minutit maitsestuda.

Määri ahjuplaat kergelt õliga,  lisa kanatiivad ja vala üle kausipõhja jäänud marinaadiga. Kata ahjuplaat pealt fooliumiga ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Eemalda foolium ja tõsta kuumus 200 kraadini. Küpseta tiibu mõlemalt poolt veel u 10 minutit, kuni need on kenad ja kuldpruunid. Eriti krõbedad tiivad saad, kui katad pruunistamisel küpsetusplaadi fooliumiga, tõstad sinna peale küpsetusresti ja sellele kanatiivad. Valmis tiibadele puista soovi korral pisut hakitud peterselli ja serveeri kuumalt koos sidruniviiludega.

Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar