kolmapäev, 30. september 2015

Õlles hautatud veiserind mesiste porganditega

Et september on möödunud õige liharohkelt, ei saa ka selle kuu viimane postitus kehvem olla. Eesti Toidu Kuu raames on veiseliha palju tähelepanu saanud ja nii kuulutati paar päeva tagasi suurejoonelisel Sauce 2015 üritusel välja ka Eesti oma Veiselihameister. Võistlustules võtsid omavahel mõõtu 15 restorani ning esikoha napsas Resto Leib ja Aed peakokk Kristo Malm. Seega Leiva menüüst tasub lisaks muule heale-paremale kindlasti proovida õrnsuitsutatud veisekeelt, mis on serveeritud koos mädarõikase leivakreemi ja soolatud suvikõrvitsaga ning tühjema kõhu korral pikalt küpsetatud veisesaba koos röstitud kartulikreemi ja marineeritud porganditega.

Veisesaba on ka minu lemmiktükk, mis siis, et üpris kodukootud tasemel kokates, kuid Liivimaa Lihaveise loosipakis jõudis minuni lisaks juba eelnevatest postitustest läbi käinud skirt-steigile ja neerule hoopis veiserind. Millegipärast on see tükk mulle siiani seostunud 50-ndatest pärit koduperenaiste ja Julia Child'iliku üübervaaritamisega, kus mehelesaamise oluliseks kriteeriumiks oli lisaks rullisoengule ka mahlase ahjuprae retsept. Igatahes on mul siiani õnnestunud sellest tükist alati mööda vaadata.Veiserind sobib tõepoolest aeglaseks ahjus ja ka barbeque ahjus küpsetamiseks ning samuti keetmiseks- hautamiseks. Itaallaste bollito misto'gi valmib näiteks enamasti just sellest. Mainimist väärib muidugi asjaolu, et tegu on lihatükiga, mis hinnatasemelt samuti väga mõistlik.

Oma koduperenaise-brisketi otsustasin hautada hoopis õlles - võib-olla oleks see katse viiekümnendatel ehk liialt meeleheitlik tundunud, kuid hea õnne korral oleks vast ka tanu alla saanud, sest praad sai õige maitsev ja mahlane ning läheb nüüd käiku teinekordki.



ÕLLES HAUTATUD VEISERIND MESISTE PORGANDITEGA

kuuele

u 1300g veise rinnatükk
5dl ale-tüüpi õlu
1 sibul, hakitud
3 küüslauguküünt
1 loorberileht
Punt värsket tüümiani
4sl pruuni suhkrut
2 tera nelki
0,5 tl jahvatatud koriandrit
300g kukeseeni, puhastatud

350g noori, või kooritud ja pikkupidi pooleks lõigatud suuremaid porgandeid
1sl mett
Soovi korral näpuotsaga tšillihelbeid
Võid, oliiviõli, soola, tüümiani

Hoia veisetükki enne kasutamist vähemalt pool tundi toatemperatuuril.  Patsuta lihatükk majapidamispaberiga kuivaks, eemalda kelmed ja maitsesta liha soola-pipraga. Kuumuta pannil killuke võid ja sorts õli ja pruunista lihatükki paar-kolm minutit mõlemalt poolelt. Pane liha malmpotti või sügavamasse ahjuvormi, lisa hakitud sibul, küüslauk, õlu ja maitseained. Vedelik peaks liha peaaegu katma, kui seda vähevõitu tundub olevat, lisa pisut vett või lihapuljongit.Lase lihal koos vedelikuga  korraks pliidil keema tõusta, seejärel kata nõu kaanega või fooliumiga. Küpseta 3 tundi 170 kraadises ahjus. Seejärel pruunista pannil või sees kergelt kukeseened näpuotsatäie soola ja pipraga. Eemalda hautiselt kaas ja lisa seened. Tõsta kuumus 200 kraadini, lisa lihale seened ja küpseta veel u 15-20 minutit ilma kaaneta vahepeal liha kastes.
 Samal ajal valmista porgandid. Selleks kuumuta pannil killuke võid ja lisa porgandid. Vala porganditele niipalju keevat vett, et see neid vaevu kataks. Lisa mesi ja maitseained. Keeda u 10-15minutit,  kuni vesi on aurustunud ja porgandid veel kerge krõmpsuga .

Tõsta liha serveerimisvaagnale ja hoia soojas. Keeda vajadusel kastet pliidil tugeval kuumusel mõne minuti jooksul, et maitsed tugevneksid ja konsistents muutuks pisut tahedamaks. Serveeri liha koos porgandite ja õllese seenekastmega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar