kolmapäev, 13. mai 2015

Vietnamipärane võileib seafilee ja marineeritud porgandi-redisesalatiga



Grillhooaja võib ilmselt juba ammu alanuks lugeda, sest eestlane on juba kord selline kummaline rahvas, kes esimese päikesepaistelise kevadilma saabudes söed huugama seab, näidaku termomeeter mida tahes.
Grillida võib samuti mida iganes, sest suur suvi on veel ees ja et menüü ei muutuks üheülbaliseks, peab valikuid olema varuks ikka rohkem kui ühel käel sõrmi. See vietnamipärase iseloomuga võileib sobib hamburgeritele vahelduseks ja ka suurema hulga rahva toitmiseks hästi - täidetud baguette'id võib näiteks suupistetikkudega iga 10 cm tagant kinnitada ja lahti lõigata nii, et iga näljane paraja tüki kätte saaks haarata. Ühte suurt võileiba on pealegi ka palju lihtsam teha kui mitut väikest. 

Kui komponentidest rääkida, siis seafilee asemel võib kasutada siin ka näiteks kana kintsuliha. Marineeritud porgandi-redisesalat on väga mõnus aga ka täitsa iseseisvalt sööduna ning kuigi see muudab siin komponentide rivi hirmutavalt pikaks, ei tasu heituda - kõik valmib tegelikult päris lihtsalt, eriti kui näiteks klaasi veini või kaelamassaaži eest endale mõni assistent palgata.  Autentse vietnamipärase bahn-mi võileiva kohta saab aga rohkem lugeda näiteks siit.


VIETNAMIPÄRANE VÕILEIB SEAFILEE JA MARINEERITUD PORGANDI-REDISESALATIGA
(olenevalt isust kas neljale, kuuele või kaheksale)

2 pikka prantsuse saia
500g sea sisefileed
suur punt koriandrit
2 väikest kurki, pikkupidi viilutatud
1 punane tšillipipar

Marinaad lihale:
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
3 sidrunheina vart
2,5sl tumedat Muscovado suhkrut
1sl seesamiõli
1sl rapsiõli
2 sl sojakastet
 4sl kalakastet

Marineeritud porgandi-redisesalat:
200g porgandit
200g valget redist e daikoni
2tl soola
1tl roosuhkrut + 1dl roosuhkrut
1dl riisiäädikat
1dl sooja vett

Tšillimajonees:
3 sl majoneesi
1 sl Sriracha kastet
sorts laimimahla

Eemalda fileelt kelmed ja lõika liha u 1cm paksusteks viiludeks. Valmista marinaad: haki sibul, küüslauk ja sidrunheina valge osa. Sega kokku suhkur, õlid, soja ja kalakaste. Vala kõik koostisained kokku ja sega läbi. Lase kümkapis seista vähemalt kaks tundi või üleöö.
Salati valmistamiseks koori redis ja porgand ning lõika neist õhukesed ribad. Abiks on siin näiteks julienne’i lõikur või köögiviljakoorija. Sega juurde sool ja 1tl suhkrut ning lase 30 minutit seista. Seejärel pigista köögiviljadest liigne vesi välja ja pista need 0,5l purki. Sega suhkur ja äädikas sooja veega ning vala köögivoljadele. Lase seista vähemalt  tund enne kasutamist. Järele jäänud salat säilib külmkapis nii veel mitu nädalat.

Grilli sealihaviile minut kuni kaks kummalki poolt. Lõika saiad pikkupidi pooleks. Sega koostisainetest kokku tšillimajonees ning määri sellega saiapooled kokku. Puista alumisele poolikule uhkelt koriandrit, aseta peale kurgiviilud, siis liha, porgandi-redisesalat ning  tšilliviilud. Aseta peale teine saiapool ning lõika meelepärasteks juppideks. 

* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga. 


2 kommentaari:

  1. Muuseas, koostisosade hulgas pole küüslauku, aga tekstis on :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh märkamast, Ülane! Parandused teksi sisse viidud! :)

      Kustuta