reede, 15. mai 2015

Brüleejäätis rabarbriga


Kui kapis on üle rohkelt munakollaseid, tasub mõelda ühe tõsiselt korraliku jäätise peale. Ikka sellisele õige rammusale, kus puudub igasugune "peaaegu nagu" ja "taljesõbralik" lisaväärtus. Mõistagi ei ole hea sääraste maiuspaladega liialdada, kuid vastutustundega vürtsitatult ja aktiivse eluviisiga serveeritult ei ole ka paanikaks põhjust.
Brüleejäätiseks sai see magustoit ristitud seepärast, et tegu on tõeliselt kreemja ja rohke munasisaldusega jäätisega, mis muudab koostise natuke sarnaseks brüleekreemiga. Seda sarnasust rõhutab veelgi karamelline puru, mida serveerimisel lisada. Just täpselt nii palju või vähe nagu tahtmist parasjagu on.
Samamoodi võib jäätist valmistada ükskõik milliste marjade (näiteks maasikas, kirss, sõstar) või puuviljadega (nt. ploom, virsik), siis tuleks aga usaladada oma isiklikku maitsemeelt ja suhkru lisamisel arvestada komponentide enda suhkrusisaldusega, et magusust liiga palju ei saaks. Samuti võib mõni püree vajada kurnamist, et seemned hamba alla krõmpsuma ei jääks (vaarikas ja sõstar näiteks on sellised tegelased).

BRÜLEEJÄÄTIS RABARBRIGA
8 munakollast
400ml vahukoort
200ml kohvikoort
1,5dl rafineerimata roosuhkrut (Dansukker)
1 vanillikaun, pikuti poolitatud ja seemned välja kaabitud
2 sl viina
250g rabarbrit
4-5 sl roosuhkrut
väike peotäis karamellsuhkru kuubikuid (Dansukker)

Kuumuta vahukoor ja kohvikoor koos vanillikauna ja seemnetega potis, kuni selle servadesse tekivad väikesed mullid. Tõsta pott pliidilt ja lase mõni minut tõmmata.
Vispelda munakollased ja suhkur heledaks ja kohevaks ning lisa pidevalt vispeldades umbes pool kooresegust. Vala munavaht potti  ülejäänud koore hulka ja kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb ja katab ühtlaselt puulusika tagumist külge. Kurna segu läbi peene võrguga sõela ja aseta otse pinnale toidukile, et ei tekiks nahka. Jahuta täielikult.
Vala tükeldatud koorimata rabarber ahjupannile ja puista peale suhkur. Küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni rabarber on pehme. Jahuta ja püreeri segu.
Vala jahtunud kooresegu jäätisemasinasse ja lisa viin. valmista jäätis vastavalt masina instruktsioonile. Vala jäätis karpi või sobivasse vormi ning sega  juurde rabarbripüree. Hoia jäätist enne serveerimist veel vähemalt paar tundi sügavkülmas.

Serveerimisel puista jäätise pinnale köögikombainis peenestatud karamellisuhkur.

* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar