reede, 3. aprill 2015

Laimi-greibikook beseekattega


Tuleb tunnistada, et tegelikult valmis see kook juba mõnda aega tagasi ja perfektsest Suure reede hommikust on asi praegu väga kaugel - vaatan postitust kirjutades seda suurt tohuvapohu, mis siin majas valitseb ja valmistun vaimselt suuremaks koristusalaseks tegevuseks. Ei mingeid värvilisi mune, pajutibusid ega kaselehtedes oksi, mis ma juba nädal aega tagasi tuppa plaanisin tuua. Aga lootus pole veel kadunud ja ka lapstööjõud logeleb hetkel veel pahaaimamatult! :)

See kook siin võib tunduda esmapilgul jälle üks suuremat sorti pusimine, kuid olen avastanud, et tegelikult annab need kolm etappi kenasti enda jaoks ära ajastada ning olen seda viimasel ajal päris palju valmistanud. Viimati veriapelsinidega, mis andis täidisele kena roosaka värvuse pealekauba. Apelsinidega tasub aga kindlasti kokku panna greipi või sidrunit, muidu võib lõpptulemus siiski liialt läila jääda. Kasutada võib aga vabalt ka ainult sidruneid (ca 5-6tk siis). Tähelepanu tasub pöörata tainapõhjale, mis peaks olema valmis küpsenud juba enne täidise peale valamist - madala kuumusega, mis täidise ja besee jaoks vajalik, see lihtsalt sobival määral edasi ei küpse. Kook on kindlasti proovimist väärt ja eks seepärast ta siia blogi- ja mälusoppi talletatud saabki. Pühadelauale sobib see aga kohe päris kindlasti! 

TSITRUSE-BESEEKOOK

Põhi:
250g jahu
4sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
100g võid
4sl külma vett
1 munakollane
näpuotsaga soola

Täidis:
1 greip
3laimi
1 laimi koor
5 munakollast
400g kondenspiima

Besee:
6 munavalget
200g suhkrut
sorts laimimahla

Surista põhja valmistamiseks ette nähtud komponendid köögikombainis ühtlaseks ja siidiseks tainaks või tee seda käsitsi. Mässi tainapall toidukilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema. Seejärel rulli tainas jahusel tööpinnal lahti ja säti lahtikäiva põhjaga vormi (mul oli siin kasutusel 25 cm läbimõõduga vorm, kuid tainast jahub ka pisut suurema vormi jaoks). Torka tainapõhi kahvliga auguliseks, et see kenasti läbi küpseks ja kata alustuseks küpsetuspaberi ja kas spetsiaalsete keraamiliste küpsetusubade või kapis leiduvate kuivatatud ubade, riisi, tangu vms-ga. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, seejärel eemalda kate ja küpseta veel ca 10 minutit, kuni põhi on kena, kuldpruun ja läbi küpsenud.

Täidise jaoks pigista greibist ja laimidest välja mahl, riivi ühelt laimilt koor (kui sul pole spetsiaalset tsitruseriivi, siis ole ettevaatlik koore valge osaga - see võib jätta täidisele pisut kibeda maitse). Vispelda koostisained kokku ja vala koogipõhjale. Küpseta 160 kraadi juures 20 minutit. Lase pisut jahtuda.

Beseekatte valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged pehmete tippudega vahuks ja asu järk-järgult suhkrut lisama. Vahusta korralikult, kuni segu on ühtlane ja läikiv - selleks võib kuluda ca 10 minutit. Lisa sidrunimahl ja sega läbi. Kata kook ettevaatlikult beseega, alustades äärtest. "Kinnita" besee tainaäärisele ja ehita sealt edasi ringikujuliselt, kuni terve pind on beseega kaetud. Küpseta 160 kraadi juures veel ca 20 minutit, kuni besee on pealt kena beežika olemisega. Lase koogil kindlasti enne sööma asumist jahutuda.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar