pühapäev, 1. märts 2015

Sõrnikud


Tuleb tunnistada, et sõrnikute fenomenist ei saanud ma veel alles hiljaaegu aru. Ju siis lapsena need väga tihti taldrikusse ei sattunud või oli asi maitseelistustes, aga no ei meenu kohe ühtegi sõrnikulugu. Nopis sai aga sõbranna taldrikust üks amps näpatud ja peale seda olin piisavalt müüdud, et koduski pühapäevaseid pannkoogihommikuid uue tulijaga värskendada. 

Kui on maailmas veel mõni inimene, kes sõrnikutega siiani sina peale sattunud pole, aga katsetada sooviks, siis mõni tähelepanek selle pannikoogiliigi eripärast:
  • Esiteks, kasutada tuleks kindlasti õiget ja tahedat kohupiima - igasuguste kreemide ja rasvavabade toodetega ma siin pigem jändama ei hakkaks.
  •  Oluline on aru saada, millal tainas on piisavalt tahe, et valmiksid sobivalt prisked, aga mitte ülemäära jahused sõrnikud - see retsept siin peaks töötama, kuid alati võiks teha alustuseks ühe proovikoogi ja selle pealt vaadata, kas jahukogus või maitse natuke timmimist vajab - kohupiimade konsistents võib olla mõnevõrra erinev ja inimeste magusalembus samuti.
  •  Viimaseks võiks jälgida, et pann oleks keskmisel või isegi keskmisest nõks madalamal tulel, et koogid pigem vaikselt ja omasoodu küpseksid, muidu võib tulemuseks olla liialt tume pind ja toores sisu. 
Üldiselt ei ole tegu aga keerulise ettevõtmisega - sõrnikute hingeelu saab lihtsalt selgemaks, kui need paar korda läbi on tehtud ja võib-olla ka enda maitsele sobivaks timmitud - mulle meeldib näiteks mee ja sidruniga maitsestatud variant nagu see siin.



SÕRNIKUD 
(ca 20tk)
500 g kohupiima 
1 muna
2 sl mett
1dl jahu
0,5 tl riivitud sidrunikoort
ca 1 sl sulavõid
Lisaks:võid praadimiseks ja jahu paneerimiseks

Sega kohupiim, mesi, sidrunikoor, lahti klopitud muna ja jahu. Sulata pannil killuke võid ja lisa see tainale. Puista taldrikule mõned peotäied jahu, tõsta sinna supilusikatäite kaupa kohupiimatainast ja vormi umbes sentimeetripaksused pätsid.Prae sõrnikuid keskmisel kuumusel ca 3 minutit ühelt poolt, kuni need on kena kuldse jumega. Serveeri meelepärase moosi või meega ja kui paljuks ei pea, puista peale ka pisut tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar