teisipäev, 24. veebruar 2015

Kodujuustukook mustsõstrakattega



Ilusat Eesti sünnipäeva! Tähtsa päeva puhul on üks kodune ja suvel tagaaiast korjatud marjadega tort küll omal kohal - piisavalt kodune, aga samas ka sobivalt piduliku moega. 
Inspiratsiooni sain paar päeva tagasi Haapsalu Müüriääre kohvikust, kus sarnast kodujuustuga kooki proovisin. Vaarikatega küll. Nagu elu näitab, tuleb kõik mõtted kohe teoks teha, muidu jäävadki tegemata ja nii sai mikser tolmust puhtaks pühitud.
Õhuke ja pehme biskviitpõhi ning kerge aga kohev kodujuustutäidis koos marjadega teevad sellest koogist ühe suussulava ampsu, mille valmistamine samuti konti ei murra. Ja sobib see nii peolauale kui lihtsalt nädalavahetuse maiuspalaks. Minu arvates on mustsõstrad ühed parimad marjad üldse ja annavad koogile mõnusat hapukust, kuid kes nii ei arva võib kattena kasutada vaarikaid, mustikaid, kirsse või muud meelepärast. Kui koguseid kahekordistada, siis saab valmistada ka näiteks vähem tordi moodi plaadikoogi. Arvestama peab, et tardumine võtab ca 3 tundi aega, aga kui lõuna paiku kook kappi panna, on see õhtuks kenasti valmis.

KODUJUUSTUKOOK MUSTSÕSTRAKATTEGA

Põhi:
2muna
2sl suhkrut
2sl jahu
1-2sl kakaod

Täidis:
ca 400g kodujuustu
4dl vahukoort
riivitud apelsinikoort
200g valget šokolaadi
vanillisuhkrut
1,5sl želatiini

Kate:
300ml sõstramahla
250g külmutatud mustsõstraid
1,5 sl želatiini

Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks, lisa ettevaatlikult segades sõelutud jahu ja kakaopulber. Vala tainas lahtikäivasse küpsetusvormi (28cm läbimõõduga oli mul), mille põhjale on asetatud küpsetuspaber nii, et see küljekinnituse vahelt välja ulatub - see moodus hoiab vedeliku kindlamalt vormis ja teeb koogi väljatõstmise hiljem hõlpsamaks. Küpseta biskviitpõhja 200 kraadises ahjus ca 10 minutit. Jäta põhi vormi ja jahuta.

Täidise jaoks sulata šokolaad vesivannil ja jäta jahtuma. Lisa želatiinile ca 1dl külma vett ja jäta paisuma.Vahusta koos vahukoor ja kodujuust. Lisa vanillisuhkur ja apelsinikoor ning sega ettevaatlikult hulka sulatatud šokolaad. Sulata želatiin vesivannil ja sega ühtlaselt täidise hulka. Vala täidis biskviitpõhjale ja aseta külmkappi tarduma. Kui aega vähevõitu, võid koogi katte valmimise ajaks ka sügavkülma panna - see kiirendab protsessi.

Katte jaoks pane želatiin jälle paisuma, aga kasuta vedelikuna 1dl sõstramahla. Sulata paisunud želatiin ja sega see ülejäänud mahlaga. Vala juba pisut tardunud koogile külmutatud sõstrad ja kalla peale želatiiniga sõstramahl. Lase külmkapis ca 3 tundi tarduda.


2 kommentaari:

  1. Kui suurt koogivormi on kasutatud antud koguste juures, kas 28cm

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kristel, 28cm vorm oli kasutusel tõepoolest.

      Kustuta