esmaspäev, 29. september 2014

Pirukad punase kapsa, õuna ja Briega

Järjekordne Ubinapäev on seljataga ja sellega seoses ka esimene sügisene külmanäpistus kätte saadud. Meie Blogipuhveti lett oli tavapäraselt lookas ja head tuju ning vähemalt sama head toitu jagus ka seekord kõvasti. Mina tegin seekord traditsioonilist "Mehele saamise kooki", õuna-kõrvitsa purukooki mascarponega, toorjuustukooki karamellise õunakattega ja neid soolase-mõõtu pirukad siin. Piiluda tasub aga nii Marju, Liina kui Aire blogidesse ja Nami-Nami FB-saidile, kus tehtud toidud ka oma nägu juba ka tasapisi näitavad.

Tuleb tunnistada, et ma ise suuremat sorti kapsapiruka austaja ei ole, aga kuskilt see mõte ennast pähe haakis ja enne kui arugi sain, olid pirukad valmis. Mitte küll päris traditsioonilised, aga minu arvates täitsa toredad. Ja eestlane ei ole mitte konservatiivne inimene, sest vaatamata imelikule nimele prooviti neid üsna agaralt. Pildi eest tänud Liinale!



PIRUKAD PUNASE KAPSA, ÕUNA JA BRIEGA
(u 35 tk)

400g punast kapsast
1 suur sibul
2 keskmist mõõtu hapukat õuna (puhastatud ja kooritud)
6-7 rosmariinilehte, hakitud
50g võid
2-3sl palsamiäädikat
3sl pruuni suhkrut
soola, pipart
125g Brie juustu
u1kg pärmi-lehttainast (soovitavalt võiga tehtud)
muna määrimiseks

Riivi jämedalt (või haki) kapsas, sibul ja õun. Sulata pannil või ja kuumuta sibulat keskmisel tulel, kuni see muutub klaasjaks. Lisa kapsas ja õun, maitsesta soola-pipra ja rosmariiniga, sega ja hauta vaikselt kaane all umbes 20 minutit või niikaua, kuni kapsas hakkab pehmenemise märke ilmutama. Sega juurde äädikas ja suhkur ning kuumuta veel ca 10 minutit, kuni segu on kena ja läikiv. Jahuta.

Rulli tainas u 3 mm paksuselt ja lõika 10x10cm laiusteks ruutudeks. Lehttaina lõikamisel püüa tainast mitte saagjate liigutustega nüsida, vaid pigem terava noaga sobivat mõõtu tükkideks vajutada - "saagides" vajutad tainakihid kokku ja kerkimisel ei pruugi ääred nii enam kenad ja kihilised jääda.

Määri tainaruudu ääred u sentimeetri-jagu seestpoolt lahtiklopitud munaga. Tõsta keskele supilusikatäis kapsatäidist, aseta peale brie-tükk ning voldi pirukas kolmnurgakujuliselt (või miks mitte ka nelinurkselt) kokku.Vajuta noaseljaga mõlemad kihid kokku, jättes jälle äärtesse nii sentimeetri jagu kerkimisruumi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kohevamad ja kindlamalt kinnitunud pirukad saad, kui lased neil enne ahjupanekut veel nii 10-15 min kerkida. Pintselda pealt munaga (aga jälle mitte päris äärtest) ja küpseta 220 kraadi juures u 10 minutit.


reede, 12. september 2014

Viigimarjad mee, mündi ja Gorgonzolaga


Usun siiralt, et toitu peaks valima võimalikut elukohapõhiselt ning eelistada võiks ikka seda, mis kehale ja vaimule head teeb. Kui aga saabuvad müügile viigimarjad, siis on üsna tavapärane, et avastan ennast kassasabast viigimarjade, hallitusjuustu ning saiapätsiga ja püüan oma ebatervet õnnetunnet asjalikuma näo taha peita. Sest tegelikult usun ma ka, et väikesed kõrvalekalded on siiski meile kõigile lubatud, seni kuni nad igapäevast elu muidugi päris segama ei hakka.
See suupiste saab siuhti valmis ja kõhutunne ütleb, et eriti hinnatud võiks see olla näiteks veinisõprade seltskonnas. Katsetasin seekord mündiga, mis annab juurde päris põnevat värskendust, aga väga hästi sobib siia ka klassikaline tüümian või isegi näpuotsatäis värsket hakitud rosmariini.

CIABATTAVIILUD VIIGIMARJADE, MEE JA GORGONZOLAGA

Vaja läheb:
Tumedat ciabattat
värskeid ja küpseid viigimarju
Gorgonzola juustu
vedelamat mett
värsket münti
soola-pipart


Kuumuta ahi nii 180 kraadini. Pudista ciabattaviiludele juust, aseta peale viilutatud viigimarjad ja maitsesta pisut. Pista ahju ja hoia seal niikaua, kuni juust sulama hakkab (u 5-7minutit). Seejärel nirista peale vedelat mett , hakitud münti ja soovi korral veel natuke musta pipart ja soola. Serveeri toatemperatuuril.
P.S. Kui mesi kipub olema tahkemat sorti, siis tõsta see väikeses anumas näiteks mõneks minutiks kuuma vette istuma või kuumuta ettevaatlikult ja segades, kuni see oma vormi muutma hakkab. 


neljapäev, 11. september 2014

Õuna-põldmarja purukook




Vahel on lihtsaim lahendus kõige õigem.See ütlus kehtib nii köögis kui ilmselt mujalgi. Mõtlesin pikka aega, kuidas ootamatult sülle sadanud põldmarju väärikalt kohelda ja mis peent toidupoolist neist valmistada, kui lõpuks jõudsin suure ringiga täiesti hariliku purukoogini välja. Sinna sai praktilise inimese kombel küll ka pisut nurgas konutava õunakoti sisu sisse suratud ja kaerajahu juurde puistatud, kuid see tegi asja ainult paremaks. Veel paremaks muudab koogitüki mõistagi aga üks väike pall vanillijäätist.



ÕUNA-PÕLDMARJA PURUKOOK

3dl nisujahu
2dl kaerajahu
50g hakitud mandleid
1 dl pruuni suhkrut
pisut soola
150g külma võid
Täidis:
200g põldmarju
200g tükeldatud õunu (südamed eemaldasin, aga ei koorinud)
1,5dl suhkrut
1/4 tl jahvatatud kaneeli

Vala puru jaoks tarvilikud  koostisained suurde kaussi ja haki pikema noaga või näpi lihtsalt käte abil tainapuru valmis. Võid kasutada muidugi ka köögikombaini, aga ära suristamisega üle pinguta - muidu jääb puru asemel pihku hoopis tainapall.
Sega kokku täidise komponendid.
Pudista nii kolmveerand purust küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (mul oli 20x20 cm vorm) ja pressi kergelt kokku.Vala peale täidis ja kõige otsa pudista ülejäänud puru.
Küpseta ahju keskmises osas 200 kraadi juures  ca 30 minutit või kuni kook näeb kena ja küps välja. Enne serveerimist lase korralikult jahtuda. 



Follow my blog with Bloglovin