pühapäev, 29. juuni 2014

Kana tikka masala

Kuigi kirjade järgi on suvi juba saabunud, tuleb siinses kliimas aeg-ajalt ikka sompus ilmadega leppida. Omajagu on selles ehk ka toredat, näiteks saab toad korda ja läbi akna vaadata, kuidas peenral vihma käes suvikõrvits  iga minutiga üha uhkemalt laiutama kipub. Samuti ei kehti selliste ilmade puhul suvised kirjutamata toitumisreeglid, mis isud vaikimisi rohelise ja krõmpsuva poole suunavad - üks soe, kergelt vürtsikas ja kastmene roog on siin täiesti omal kohal.
Kana Tikka Masala sobib aknal krõbistava vihmaga täidetud päeva minu arvates päris hästi ning valmib ka üsna mõistliku ajakuluga. Toit, mille päritolu on maailmas üsna palju vaidlusi tekitanud on näiteks Inglismaal nõnda populaarne, et aastaid lausa brittide lemmiktoitude edetabelit juhtis. Kas tegu on Indiast, Pakistanist või Glasgow'st pärit toiduga on segane siiani, kuid vahel vist ei olegi nende asjadega pead murda tarvis, piisab sellest, kui heast toidust lihtsalt rõõmu tunda.
Mulle meeldib kasutada siin toidus hoopis kana kintsuliha, seda nii maitse kui riskivabama küpsetamise pärast, kuna üleküpsenud kana rinnaliha ei kõlba üldjuhul kuhugi. Samuti võib soovi korral tükid jätta pisut suuremad ja pannil praadimise asemel hoopis grillil küpsetada - see annab originaalis indiapärases tandooriahjus küpsetatavale roale sobivalt suitsust mekki lisaks. Garam masala maitsesegu, mida siin toidus hea kasutada on (tõlkes tähendabki "vürtside segu"), leidub hea maitseainevalikuga kauplustes küll, kuid põhimõtteliselt on tegu seguga koriandriseemnetest, vürtsköömnest, mustast piprast, kardemonist ja kaneelist.Vahel lisatakse ka fenkoliseemneid ja/või nelki ja muskaatpähklit.Üks võimalus selle maitseaine kokkusegamiseks on näiteks siin.

KANA TIKKA MASALA
(neljale)

u 500g nahata kana kintsuliha

tikka marinaad:
200g jogurtit
3 küüslauguküünt
u 2cm jupp ingverit, riivitud
1 tl garam masala maitseainet
0,5tl kurkumit
peotäis koriandrilehti
1 laimi mahl ja pisut riivitud koort
soola

masala kaste:
paar spl õli praadimiseks
250g tomateid, hakitud
1 sibul, hakitud
1sl tomatipüreed
5 küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
1 punane tšillipiprakaun (võid kasutada ka rohelist. Mõlemal juhul seemned eemaldatud, kui soovid mahedamat rooga ja vastupidi)
2 cm jupp ingverit, riivitud
pisut suhkrut või mett
tubli sorts sidrunimahla
0,5 tl kurkumit
0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 tl jahvatatatud või uhmris peenestatud vürtsköömneid
1tl jahvatatud või uhmris peenestatud koriandriseemneid
1 dl vahukoort

Serveerimiseks: koriandrilehti, garam masalat

Tükelda kanaliha u 3cm läbimõõduga tükkideks. Peenesta uhmris küüslauk ja ingver ühtlaseks pastaks ja sega kokku jogurti ja teiste koostisainetega. Lisa kana ja jäta marineerima vähemalt pooleks tunniks, aga veel parem, kui kana saab maitsestuda paari tunni jagu või lausa üleöö.
Pruunista kanatükid madalas kastrulis õli sees ja tõsta kõrvale (või tee sama hoopis grilli kasutades).
Alanda kuumust ja kuumuta pannil hakitud sibul, küüslauk, tšilli ja ingver. Sega pidevalt nii u 5 minuti jagu, kuni segu on kenasti küps. Lisa maitseained ja tomatipasta ning kuumuta veel paar minutit segades.Lisa hakitud tomatid ja nii veiniklaasi jagu vett. Lisa suhkrut või mett, et happesust pisut tasakaalustada. Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel u 25 minutit.
Blenderda (või kasuta selleks saumikserit) kaste ühtlaseks ja vala potti tagasi. Lisa koor ja keeda mõni minut, kuni konstistents on pisut paksenenud. Lisa kanatükid ning kuumuta kõik veel korraks läbi.Maitsesta soola ja sidrunimahlaga, puista peale garam masalat ja koriandrilehti ning serveeri keedetud basmati riisiga.

esmaspäev, 9. juuni 2014

Rabarbri-blondie


Rabarbrine kook, mis on korraga parasjagu magus, mõnusalt nätske, šokolaadine ja kergelt karamelline. Seda retsepti olen viimastel nädalatel korduvalt endale meelepärasemaks sättinud ja väikese rabarbrimeki ka lisaks juurde pookinud. Ei ole päris tavapärane blondie, kuigi koostisained annavad nime mõõdu välja küll. Tuleb ka tunnistada, et kuigi mulle söögitegemine väga meeldib, ei kuulu  hilisem kraamimine just minu lemmiktegevuste hulka. See valmistamisviis siin, määrib õnneks vaid paar anumat kraanikausi kohal kõrguva mustade nõude torni asemel, mis tavapäraselt meie köögis küll kiire tekkima on. 
Rabarbri asemel sobib kasutada näiteks ka suviseid aia- või metsamarju, mis lähiajal riburada mööda valmima hakkavad. Eriti hea on kook mõistagi koos klaasi piimaga.

RABARBRI -BLONDIE

160g võid
160g (1,75dl) pruuni roosuhkrut pooleks valgega või heledat muscovadot
2 muna
190g (3dl) jahu
1tl küpsetuspulbrit
1tl vanillisuhkrut või sorts vanilliekstrakti
200g valget šokolaadi, hakitud
250g rabarbrit (u 2 keskmise jämedusega vart)

Sulata või ja suhkur madalal kuumusel ja sega vispliga, kuni moodustub karamelline mass.
Jahuta pisut ja klopi ükshaaval sekka munad.Lisa vanillisuhkur.
Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel ning sega ettevaatlikult muna-võisegusse.
Sega juurde tükeldatud rabarber ja hakitud valge šokolaad.

Kalla tainas kergelt õliga määritud ja seejärel küpsetuspaberiga kaetud 24x24cm mõõtu vormi ja küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit või kuni kook on pealt küpse moega kuid keskmine osa veel päris saiaks muutunud pole. Lase jahtuda ja soovi korral puista serveerimisel peale pisut tuhksuhkrut.




teisipäev, 3. juuni 2014

Ülevõlli räimerullid ja Kalapuhvet


Möödunud laupäeval oli Viimsi taluturul järjekordne Kalapäev, kus Blogipuhvet taas üle pika aja platsis oli.  Pille, Marju, Liina ja mina olime sel korral hoos räime ja heeringaga ning nagu piltidelt näha, sai lett ja valik kokku päris uhke. Meie eelmise korra tegemisi ümarmudilaga peaosas näeb siit.


Puhveti toiduvalik seekordsel Kalapäeval

Koduse järeletegemise nimekiri täieneb jooksvalt. Mina olen praeguseks plaani võtnud järgmised toidud:
Vernanda blogil hoian aga silma peal - magus Rootsi heeringas sai hulgaliselt kiidusõnu ja see tuleb kindlasti ka järele proovida kohe kui retsept blogisse tekkima peaks, seniks on seal aga uurimist küllaga.

Siin aga toidulaud ise koos Pille ja Liinaga. (Foto Kertu Vahemets.Fotopesa.)

Toitu oli puhvetis parasjagu ning rahvamassid nälga ei pidanud tundma, kuid veidi jäid mul siiski kripeldama paar üllitist, mis ajapuudusel plaanist välja jäid. Blogi vahendusel saab aga nüüd vähemalt üks neist tagantjärele tehtud ning ehk mõni lettilöödud toitki varsti siia lahti kirjutatud.

Need räimerullid ei ole just kõige traditsioonilisemad ja ilmselt ilma Kalapäevata need minulgi tegemata oleksid jäänud. Komistasin rullide otsa nimelt, kui parajasti ajakirjakuhjast leti tarbeks inspiratsiooni välja kaevasin. Ei saa öelda, et ma kohalike traditsioonide ja eksootika sidumisega üldjuhul väga lihtsalt nõus oleksin, aga retsept tundus piisavalt imelik, et proovi teha ning kahetsema ei pidanudki.Küpsetamisel kasutasin siin kõige harilikumat muffinivormi, kuid kui kapis juhtub olema sobiv kogus ramekine, siis nendes on veel eriti mugav igale sööjale personaalne portsjon ahjusoojalt kätte jagada. Räimerullid sobivad hästi eelroaks või niisama väiksemaks näkitsemiseks, aga mõni väiksema isuga inimene võib kõhu täitsa täis ka saada. Retsept mugandatud Ruoka ja Viini 2/2013 ainetel.





RÄIMERULLID KREVETTIDE JA KARRIGA
(kuuele kuni kaheteistkümnele)

60 räimefileed (ca 1200g puhastamata räime)
400g krevette (kõige harilikumad väikesed keedetud ja kooritud isendid. Kui jääs, siis eelnevalt sulatatud)
5 küüslauguküünt
1sl punast karripastat
30g võid + pisut vormide määrimiseks+ killuke igasse vormi suskamiseks
korralik punt peterselli, hakitud

Keera kuumus ahjus 200 kraadi peale.
Kurna krevetid sõelal.
Kuumuta või potis, lisa peeneks hakitud või pressitud küüslauguküüned ja karripasta. Sega ja kuumuta paari minuti jooksul. Lisa petersell ja krevetid ning võta pott tulelt. Sega kõik korralikult läbi.
Laota räimefileed nahk allpool lõikelauale, tõsta teelusikaga igale fileele pisut vürtsikat krevetisegu ja keera räimed rulli.
Määri muffinivorm või ramekinid kergelt võiga ja pista igasse vormi 5 rulli.Puista peale ja ülejäänud krevetisegu ja torka igasse vormi väike killuke võid.

Küpseta 15 minutit. Valmis toitu serveeri soojalt ja puista peale pisut värskelt hakitud peterselli. Paku juurde saia - sellega saab maitsvat leent vormist või taldrikust paremini kätte.