reede, 30. mai 2014

Rabarberi-jogurtikook veinise tarretisega




Kook, mis passib ka pidulikumale lauale. Maitselt jääb see mõnusalt kerge ja veinine tarretis sobib minu arvates rabarberiga päris kenasti.
Šokolaadi ja želatiini sulatamist ei ole tarvis peljata, see käib üks-kaks. Ja kuna selle koogi puhul lausa kolm korda katset teha saab, siis teadagi et, harjutamine teeb meistriks. Sulatamiseks vali lihtsalt kauss, mis kenasti poti peale istub ja vaata, et kaussi kuumutaks vaid kuum aur ning see ise  ei vee sees ei kükitaks ega vastu potipõhja toetuks.

RABARBERI-JOGURTIKOOK VEINISE TARRETISEGA

Põhi:
170g Digestive küpsiseid
50g võid

Täidis:
125g valget šokolaadi
2dl vahukoort
400g paksemat jogurtit (mul oli Saare)
3 želatiinilehte
vanillisuhkrut
pisut sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort

Kate:
400g rabarberit
2dl vett
2dl valget veini
2dl suhkrut
paar tl riivitud sidrunikoort
2 želatiinilehte


Purusta küpsised köögikombainis, lisa või ja sega kuni puru kokku hakkab. Kata puruga ca 23-25cm läbimõõduga lahti käiv koogivorm ja patsuta ühtlaseks.

Sulata šokolaad vesivannil ehk topeltpotis kuuma veeauru kohal. Lase pisut jahutuda ja sega jogurti hulka. Vahusta vahukoor ning sega ettevaatlikult jogurtisegu hulka. Lisa ka sidrun ning vanillisuhkur. Lase želatiinilehtedel külmas vees mõne  minuti jooksul paisuda, seejärel sulata need vesivannil ning lisa ettevaatlikult jogurtivahule. Segu saab kindlapeale ühtlasem kui segada esmalt sulanud želatiini hulka pisut vahtu ning seejärel valada juba ülejäänud vahu sekka. Vala segu koogipõhjale ja aseta külmkappi tahenema.

Lõika rabarberid ühesuurusteks ja võimalikult ühepaksusteks juppideks. Lase potis keema vesi, vein, suhkur ja keeda ca 5 minutit, kuni suhkur on sulanud ja segu kergelt siirupine. Lisa rabarberid ja lase paariks minutiks keema tõusta,. seejärel tõsta pott tulelt ja jäta kaetud kaanega u 5 minutiks seisma või olenevalt tükkide paksusest niikauaks, kuni rabarberid on pehmed. Kurna rabarberitükid sõelale, kuid jäta vedelik alles. Jahuta mõlemad. Paisuta uus sats želatiini, sulata see ning sega 2,5 dl rabarberivedeliku hulka. Aseta see nii pooleks tunniks külmikusse, kuni see vaikselt tahenemismärke ilmutama hakkab.

Kui rabarberid on jahtunud, aseta need koogile ja kata supilusikat või silikoonpintslit kasutades tarretama kippuva veini-rabarberi vedelikuga. Kui kook kokku kombineeritud, siis lase sellel vormi sees lõplikult veel vähemalt 4 tundi või üleöö külmikus taheneda.