reede, 25. aprill 2014

Naadi-juustu skoonid


Skoonid on omal kohal kõikide brittide toidulaual ning eks suuresti seetõttu tuli need endalgi järele proovida. Mamo skoonidega olen juba ammu tuttav, kuid kodus valmistamine tundus siiani millegipärast üks parajalt tüütu ettevõtmine. Võib-olla ka lihtsalt sellepärast, et eriliseks saiaküpsetajaks ma ennast ei pea. Tuleb aga välja, et pole hullu midagi ja maitsva skooni teekond söögilauda käib üks-kaks. 
Kuna iidseid skoone valmistati kas odra, kaera- või muu pisut rustikaalsema jahuga, siis kasutasin siin oma uut vaimustust, täistera speltajahu, mis on nisu ürgsem ja toitaineterikkam vorm. Igaks juhuks tegin selle aga pea pooleks hariliku nisujahuga. Järgmisel korral katsetan ehk julgemalt, aga võib juhtuda ka et mitte, kuna see kombinatsioon töötas tegelikult päris hästi- kerkis piisavalt, kuid jäi maitse osas mõõdukalt karune.Kuna mõte oli teha soolaseid skoone, siis viskasin lisaks sisse juustujäägid külmikust (siin võib kasvõi osaliselt eelistada natuke tugevama maitsega juustu, et see paremini mõjule pääseks näit.parmesan või pecorino) ja aia äärest rohitud naati.
Küpsetise kuju ja vormi võib valida vastavalt oma ilumeelele. Mina lõikasin pätsi poolenisti kaheksaks ja küpsetasin nii. Sellisel meetodil valmivad skoonid ühtse pätsina, mille küljest iga soovija endale ise kolmnurga saab murda. Võib aga muidugi ka kohe kolmnurgad lõpuni välja kaksata või siis hoopis ringikujulised saiakesed sikerdada. Viimastel puhkudel tuleks siis aga ka küpsetusaega olenevalt suurustest kahandada nii umbes 10-12-le minutile.
Skoonid passivad ühtmoodi hästi nii või/toorjuustuga hommikusöögilauale kui ka maitsva köögiviljasupi kaaslaseks.Kõige paremad on need aga muidugi soojana.


NAADI-JUUSTU SKOONID
(8 tk)

Retsept on tublisti oma äranägemise järgi mugandatud Madalene Bonvini-Hamel'i raamatust "The British Larder".

125g täistera speltajahu
100g nisujahu
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
1tl soola
70g külma võid
1dl keefiri
1 muna
100g juustu, riivitud (mul oli segu pecorinost ja Vigala juustust)
50g värsket naati
Lisaks muna määrimiseks ja linaseemneid

Kasuks tuleb köögikombaini omamaine, aga saab ka muudmoodi hakkama. 
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Vala hoolega pestud naadile peale keev vesi ja lase paar minutit seista. Nõruta sõelal ja kalla üle külma veega, siis jääb värv kena ja roheline.Pigista käte vahel vesi välja nii, et pihku jääb väike naadinutsakas. Seejärel eemalda silma järgi suuremad varred ja haki naadid korralikult peeneks.
Haki köögikombainis või käsitsi segamini jahud, sool ja küpsetuspulber ning külm või, kuni saad ühtlase, saiapurulaadse segu.Lisa juust ja sega. Klopi muna ja keefir kokku ja lisa jahusegule. Sega käsitsi juurde hakitud naat.
Vormi saadud segust päts ja rulli kergelt jahusel laual paar korda, kuni saad paari näpu jämeduse lameda ja lapiku tegelase. Aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika peaaegu lõpuni välja kaheksaks.


Nüüd pintselda tainas munaga ja puista peale linaseemneid.


Küpseta 220 kraadises ahjus ca 15-20 minutit või kuni skoonipäts paistab kena kuldpruun ja küps olevat. Valmis saia lase enne serveerimist ja lahti kiskumist nii 10 minutit seista. 




esmaspäev, 21. aprill 2014

Sibulapirukas Brie juustuga


Kui juhtumisi suurest munadevärvimisest on üle jäänud hulk paljaks kooritud sibulaid, siis siin saab need kenasti ära kasutada. Pirukas jääb eriti kena punaseid sibulaid kasutades, kuid harilik kuldkollane sobib ka, sel juhul võib kasutada punase äädika asemel ka palsamiäädikat, mis sibulamassile ka pisut värvi juurde annab.

SIBULAPIRUKAS BRIE JUUSTUGA

500g pärmi-lehttainast
500g (punaseid) sibulaid
Paar spl õli praadimiseks
2 spl pruuni suhkrut
3spl palsamiäädikat
0,5 tl soola
Värsket tüümiani
150g Brie juustu
50g Kreeka pähkleid

Haki sibulad õhuksesteks poolratasteks. Kuumuta pannil õlis keskmisel kuumusel u 10-15 minutit või kuni sibulad on kergelt pruunistunud ja pehmema struktuuriga. Lisa suhkur, sool,äädikas ja mõned tüümianioksad ning kuumuta segades umbkaudu 15 minutit, kuni segu on moosise ja läikiva väljanägemisega. Kui küpsemise ajal tundub segu liialt kuiv, võid lisada pisut vett. Nopi välja tüümianirootsud ja jäta segu jahtuma.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli sulatatud lehttainas kergelt laiali ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Torka tainasse kahvlit kasutades mõnesentimeetriste vahedega augud, et põhi saaks krõbe ja tainas ei hakkaks küpsemise ajal „mullitama“. Kata tainas ühtlaselt sibulaseguga, lisa tükeldatud Brie juust, millelt on eelnevalt eemaldatud koorik ning puista peale kreeka pähkleid. Küpseta 15-20 minutit, kuni tainas on kuldpruun ja juust sulanud. Serveerimisel kaunista värske tüümianiga.

* Retsept ilmus ka märtsikuu Maretis


laupäev, 19. aprill 2014

Sidrunine kanasupp karulauguga


Siin üks segase päritoluga supp, mis meenutab olemuselt ehk pisut  munavaba Kreeka avgolemonot, aga on idee saanud hoopis sellest, omakorda mugandatud supist siin, mis pigem Itaalia köögist inspireeritud. Olgu selle sünnilooga aga nagu on -  antud taldrikutäis sobib oma olemuselt ja sisemuselt minu arvates päris hästi lihtsamaks pühadeaegseks kõhutäiteks, sest ega igas toidus nüüd ka muna olema ei pea. Pealegi muna algallikaks on ju teadupärast kana (või oli see nüüd vastupidi :)). Muidugi sobib supp aga ka täiesti harilikuks kevadiseks argiroaks.
Kõik koostisained on seekord ülimalt tervislikud ja liha mitte armastajad võivad seda suppi tegelikult ka köögiviljapuljongi baasil valmistada, sest riisi-kikerherne ehk kvaliteetse kaun-ja teravilja kombineerimine varustab keha samuti täisväärtusliku toiduvalguga. Hakitud karulaugupunt annab lisaks hea vitamiinisüsti ning selle mahedam ja rohelisem küüslaugune maitse annab supile just niipalju vunki, et kana ja sidrun samuti mõjule pääseksid.
Kõige kiiremini saab supi valmis, kui näiteks külmikus/sügavkülmas juba korralikku valmiskeedetud kanapuljongit juhtub olema ning ahjukana jäägid parasjagu ärakasutamist ootavad. Sel juhul jäta lihtsalt esimene, puljongikeetmisel põhinev etapp vahele.Aga ei ole keeruline ka algusest alustada.

SIDRUNINE KANASUPP KARULAUGUGA
(neljale)

ca 400g kanakoib (koos kintsuga, nähtav rasv eemaldatud)
u 2l vett
paar loorberilehte, mõni pipratera
pisut õli 
2 porgandit
2 sellerivart
5cm jupp porrut
1dl riisi (mul oli pruun täistera)
2dl kikerherneid (keedetud ja nõrutatud)
suur peotäis, nii 20-30g karulauku ja pisut hakitud tilli
3-4sl sidrunimahla ja pisut riivitud sidrunikoort

Pane kana ja loorber natukese pipra-soola ja külma veega keema. Kui mullid potti tekkima hakkavad, keera kuumus madalaks, nii et leem vaevu podiseb. Esimese 15 minuti jooksul seisa vahukulbiga poti juures valvel ja riisu vahtu nii palju ära kui võimalik, sellest oleneb, kui selge supi saad.Edasi viska aeg-ajalt potile pilk peale ja riisu vahtu kui seda märkad. Lase kuni 45min-1 tund podiseda.
Kuumuta teise poti põhjas õli ja lisa hakitud sellerivarred, porru ja kooritud-hakitud porgand. Kuumuta köögivilju segades paar minutit, seejärel kurna läbi sõela hulka teises potis valmis keenud kanaleem. Eralda kanaliha, puhasta see kontidest ja nahast ning haki meelepärase suurusega tükkideks.Tõsta esialgu kõrvale.
Lisa riis ja lase u 15 minutit keeda (riis ja köögiviljad peaksid olema suhteliselt pehmed), seejärel vala hulka kurnatud ja veega üle loputatud kikerherned ja kanaliha. Keeda veel u 5 minutit. Tõsta tulelt ja maitsesta sidrunimahla ja riivitud koore ning vajadusel soola-pipraga. Sega hulka hakitud karulauk ja till. Sööma!!!

neljapäev, 17. aprill 2014

Ricotta-apelsinikook mustsõstardega



Rahvakalendri järgi on saabumas niisiis kaks tasast päeva - suur reede ja vaikne laupäev, mille jätkuks on pühapäevane hulga rõõmsam esimene ülestõusmispüha ehk maakeeli munadepüha. Viimane tähendavat paastuaja lõppu, mis puhuks saab laua üle pika aja jälle head-paremat (tavapäraselt kohupiima ja muna sisaldavat) täis laadida ning mõne munagi võiks ehk sel päeval ära värvida.
Nädalapäevad tagasi sai kokku katsetatud üks selline kook, mida pühapäeval kindlasti korrata on plaanis. Keeksi-vormikoogi vahepealne üllitis sai inspiratsiooni vanast heast Ida Savi "Saiad, pirukad, koogid" raamatust, mis on vist küll iga küpsetaja kuldvara. Kohupiima toimel jääb kook mahlane ja võimaldab ära kasutada ka sügavkülma jäänud marju ning meie laualt kadus see igatahes kiirelt. Oluline on kook aga enne serveerimist täielikult maha jahutada, nii et päevake või pool enne lauale panekut on see täitsa mõistlik kokku küpsetada. Ahjus oli teine päris pikalt, kuid muud keerulist toimingu juures ei täheldanud, pigem vastupidi.

RICOTTA-APELSINIKOOK MUSTSÕSTARDEGA
120g toasooja võid
150-180g suhkrut
2 muna
200g ricotta-kohupiima
1dl hapukoort
1tl vanillisuhrut või -ekstrakti
1 apelsini riivitud koor
200g (u 3dl) jahu
2tl küpsetuspulbrit, pisut soola
100g (u2dl) külmutatud mustsõstraid


Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta toasoe või suhkruga.

Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega juurde ricotta ja hapukoor ning apesinikoor ja vanillisuhkur.
Mõõda välja jahukogus ning sega sellesse küpsetuspulber ja näpuotsaga soola.Sega jahu tainasse ning lõpuks lisa ettevaatlikult juurde marjad.
Vala tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud keeksi- või rõngasvormi ja silu enam-vähem ühtlaselt laiali.


Küpseta 45-50 minutit, kui kook on kena ja kuldkollane.


Lase pisut vormis jahtuda, seejärel kummuta vaagnale ja jahuta täielikult. Serveerimisel puista peale näiteks tuhksuhkrut.


laupäev, 12. aprill 2014

Ahjupannkook iseendale


Pannkoogid on maitsvad, kuid sellega kaasneb vähemasti meie peres kohustuslik pooltund ja vahel rohkemgi, pliidi ääres, ühe käega lapsi koogitaldrikut lagedaks söömast takistades ja teisega panni kallal toimetades. Kuigi tegelikult on see tegevus omamoodi tore multitasking, mis kindlasti ajutegevusele hästi mõjub, tahaks teinekord vaikuses ja rahus täiesti isiklikku hommikueinet nautida - personaalselt krõbeda ja koheva ahjupannkoogiga. Nagu näiteks selle, muukeelses blogosfääris popoveriks või Duch babe'ks kutsutava koogiga.Muidugi ei pea ka perele ja külalistele head kraami keelama. Selleks puhuks korruta lihtsalt tainakogus kahe-kolmega ja kasuta suuremat ahjuvormi või hoopis muffinivormi nagu näiteks siin soovitatakse - saab samuti lihtsama vaevaga tavapärasest pisut erinevaid pannkooke ehk toredat sõnatuletust kasutades popikuid, mis praktiliselt ise ennast ahjus valmis küpsetavad.



AHJUPANNKOOK
(ühele kuni kahele)
1 dl jahu
1dl piima
1 muna
maitsestamiseks pisut soola, suhkrut ja riivitud sidrunikoort
1 spl (ca 20g) võid
Pane pann ahju (u 18 cm läbimõõduga ahjukindel variant) ja kuumuta ahi 200 kraadini. Klopi kausis kokku koostisained. Kui ahi on kuumusastme saavutanud, pane pannile või ja lase sellel ahjus minutike sulada, seejärel tegutse kiirelt ja vala tainas siuhti pannile. Sulge ruttu uks ja lase pannkoogil umbes 20 minutit valmida.Kui kook on kenasti õhuliseks ja krõbedaks paisunud eemalda see ahjust ja tõsta taldrikule. Lao peale head ja paremat (minul läks sinna seekord pisut kreegipüreed, maasikaid ja maitsestamata jogurtitörts) ning joo kindlasti kõrvale klaasike head piima.







kolmapäev, 9. aprill 2014

Kookoskoorega šokolaadivaht




On inimesi, kelle jaoks ei ole kunagi liiga palju šokolaadi ja siis selliseid, kes piirduvad pigem mõne tükikesega. Ise olen rohkem seda viimast usku, sest millegipärast saan paarist ampsust oma šokolaadivajaduse kätte ja üle selle on harilikult juba maitsemeelele liiast. Kardan, et suur osa sellest imelikust rektsioonist on tingitud teismelisepõlves Kalevipoja hiiglaslike šokolaaditahvlitega liialdamisest, nii et ilmselt on minu eluea šokolaadilimiit seetõttu lihtsalt praeguseks juba suht viimase piiri lähedal. Kes tervislike eluviisidega aga liialdama kipub, seda võib tabada ootamatu isu millegi kummalise või promille tekitava järele, seega ei ole midagi imelikku, et siit leitud vägagi šokolaadine magustoit katsetama kutsus.Kuigi antud retsept kuulub jälle sinna moodsasse vegan-gluteenivabasse sektorisse ja olemusest olenemata väga patune ei olegi,  siis olgu öeldud, et padukorralik ei ole ma juba mõnda aega ning õige pea ka mõni kook, pirukas või lihatükk siia blogisse oma tee leiab.
Kuna originaalretseptis kasutatud koostisainet ma meie kauplustes kohanud ei ole, siis kasutasin tavalist kookoskoort (kookospiima rammusam variant), mis allub mikserdamisele küll kehvemini kui harilik vahukoor, kuid kui purki enne mõned tunnid külmkapis hoida ja läbipaistev vedelik eemaldada, siis saab hakkama väga kenasti. Kuigi ka siinse muganduse puhul võib vabalt toimetada vaid kahe komponendiga, siis lisasin lusikatäie roosuhkrut ja pisut riivitud apelsinikoort, et maitse saaks natuke täiendust. Igaüks võib aga oma isiklikke eelistusi ja sisetunnet järgida, sest šokolaadid on oma maitselt ja magususelt samuti erinevad.

ŠOKOLAADIVAHT KOOKOSKOOREGA
(neljale kuni kuuele)

200g tumedat kvaliteetset šokolaadi (60-70% kakaosisaldusega, mul oli 70% Laima)
400ml purk kookoskoort (kasutasin Thai Choice kookoskoort)
1sl naturaalset roosuhkrut
poole apelsini riivitud koor
soovi korral röstitud kookoslaaste ja apelsini

Hoia kookoskoorepurki enne tarvitamist külmikus, siis vahustub see paremini. 

Alustuseks haki šokolaad ja sulata see vesivannil. Selleks aseta kauss šokolaadi, suhkru ja riivitud apeslinikoorega keeva veega poti kohale, nii et kausi põhi vett ei puutuks ja šokolaad sulaks kuuma auru toimel. Sega kuni mass on ühtlane ja jäta siis koore vahustamise ajaks jahtuma.

Kookoskoorepurgi avamiseks pööra nüüd purk tagurpidi ja ava altpoolt - nii saad põhja eraldunud vedeliku kergemini kätte. Vala see ära või kasuta mõnes muu sobiva toidu valmistamise juures. Vahusta koor mikseriga u viie minuti jooksul, kuni tekib vahukoorelaadne mass. Kui koor ei ole päris külm ja vahustub halvemini, siis ei ole tarvis sellest heituda, kuna šokolaad tahendab hiljem külmkapis ka selle, kuid lõpptulemus jääb ehk lihtsalt pisut vähem õhuline.

Vala nüüd vahustatud koore sekka sulašokolaad ja vahusta veel pisut, kuni kõik on kenasti segunenud. Vala magustoit magustoidupokaalidesse või klaasidesse ja aseta paariks tunniks külmikusse tahenema. 

Tahenemise ajal võid soovi korral pusida kookospähkliga.Mina avasin kookospähkli nii, et puurisin mehe tööriistakastist leitud trelliga pähklisse augu ja valasin vee välja. Seejärel kopsisin köögikirvega pähkli keskosale korralikult ringi peale, peale mida sai pähkel ühe suurema obaka ja lahti ta oligi. Valgest sisust tõmbasin köögiviljakoorijaga julged laastud ja röstisin neid kuival pannil paar minutit.

Valmis magustoit kaunista oma eelistuste kohaselt. Mina kasutasin siin neidsamu röstitud kookoslaaste, apelsinist lõigatud viljaliha (ilma sektoreid eraldava kileta, sest see teeb söömise suht ebamugavaks) ja köögiviljakoorijaga šokolaaditahvlist tõmmatud krussidega. Lapsed praakisid aga muidugi kogu selle kupatuse klaasist välja ja kühveldasid endale sisse vaid puhast šokolaadivahtu ilma igasuguste lisanditeta.

pühapäev, 6. aprill 2014

Baklažaaniga pastaroog ehk Pasta alla Norma


Siin üks lihtsalt valmiv argine roog baklažaanisõpradele. Sitsiilia päritolu  ning kuuldavasti Bellini ooperi "Norma" järgi omale nime saanud toit kõlab küll aukartustäratavalt, kuid valmib tõesõna, ilma pikema jutu ja posimiseta ning koostisaineidki ei tule tikutulega taga otsida. Teistpidi võib rahvakeeli Norma pasta seostuda mõne jaoks ka nõukaaegse plastikuvabrikuga, kuid baklažaanid, mis praegu toidukauplustes saadaval, on tegelikult täitsa tasemel ja plastikumekki selle toiduga küll kuskilt välja ei võlu, eriti kui kasutada passatat või tomatipüreed, mis koosneb tõesti vaid läbi sõela pressitud tomatitest. Viimast leiab enamikest toidukauplustest konservtomatite lähedusest.
Baklažaani võib ka pannil pruunistada, kuid mulle tundub see ahjus küpsetamine pisut operatiivsem, kuna seal küpsevad kuubikud peaaegu ise ning samuti kulub (vähemalt minul) nii õli vähem, sest pannil tõmbab baklažaan svammina iga viimase kui õliraasu sisse ja mulle tundub alati, et peaks seda mõne aja tagant jälle juurde lisama.

PASTA ALLA NORMA
(kahele)

1 baklažaan
300g tomatipüreed
3 küüslauguküünt, viilutatud
näpuotsaga tšillihelbeid või tšillipulbrit
1 spl kappareid
0,5-1 dl vett
pisut mett
1 tl kuivatatud punet
värsket basiilikut
oliiviõli
soola-pipart
täisteraspagette
parmesani või pecorinot väga hästi sobib ka Saida juust

Tükelda baklažaan paarisentimeetristeks kuubikuteks, vala ahjuvormi, sega läbi sortsukese oliiviõli, pune ja soola-pipraga ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 15-20 minutit, vahepeal korraks segades.
Samal ajal kuumuta keskmisel kuumusel supilusikatäie oliiviõliga küüslauguseibid, kuni need kergelt läni kumama hakkavad (mitte ei pruunistu), seejärel lisa tšilli, tomatipüree, pisut mett  ja paar lehte basiilikut ning lase vaiksel tulel nii 10-15 minutit muliseda. Kui kaste liiga kokku "kuivab", lisa silma järgi vett.
Sega hulka baklažaan, pisut soola-pipart ja  kapparid ning lase veel ca 10 minutit vaiksel tulel podiseda. Samal ajal keeda valmis pasta.
Serveerimiseks sega pasta kastmega läbi ja jaga taldrikutesse. Peale puista juustu ja basiilikulehti.