kolmapäev, 29. jaanuar 2014

Lillkapsa biryani


Eksootikast ei saa jälle üle ega ümber. Ilmselt on see tingitud krõbedast pakasest ja külmavareslusest, aga usun, et antud nähtus haihtub esimeste roheliste liblede tärkamisega.Praegu ronib ingver kohe vägisi toidu-joogi sisse ja see biryani siin ei ole ka sugugi erandlik.

Biryani'de valmistamise erinevate viiside ja traditsioonide nimekiri on aukartustäratav nagu kasvõi Wikipedia näitab, kuid niipalju kui mina olen aru saanud, et selle põhiliselt Indias ja Pakistanis levinud Pärsia juurtega riisipõhise roa valmistusmeetod jaguneb üldjoontes kaheks - lucknowi ja hyderabadi biryaniks. Esimese puhul küpsetatakse riis ja muud koostisained koos ja teise puhul eraldi.Üldiselt sisaldab see toit ka kas liha, kana või kala, aga taimsemaid lisandeid loomulikult samuti. Päris suurel hulgal põnevaid India taimetoite olen avastanud muide sellelt leheküljelt.

Minu biryani tuli pisut lihtskoelisem, kui võib-olla üks ehe ja autentne India roog olema peaks, aga kuna see päris kenasti kodus vastu võeti, siis salvestan siia ka. Kasutasin mahedat pikateralist täisterariisi, mis on pisut tugevama tekstuuriga ja muidugi ka tervisele kasulikum. Sel korral valmis roog eraldi poolvalmis keedetud ja seejärel koos kihiti ahju pistetud riisi ja karriga. Sai maitserikas ja tervislik roog, mis siin salata, ning ilmselt proovin varsti ära ka ühes potis hautatud variandi ehk siis selle va hyderabadi versiooni.

LILLKAPSA BIRYANI
(neljale)

Riis:
2dl pikateralist täisterariisi
3,5dl kuuma vett
soola

Karri:
u 3 spl õli
1,5 - 2dl köögiviljapuljongit või vett
1 keskmise lillkapsa õisikud
1 sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud
1spl musti sinepiseemneid
paarisentimeerine jupp ingverit, hakitud
pool punast tšillit, hakitud
1tl kurkumit
1tl jahvatatud koriandrit
1tl jahvatatud vürtsköömneid
peotäis india pähkleid
peotäis rosinaid
vajadusel soola, musta pipart

Jogurtikaste:
peotäis koriandrit
2dl maitsestamata jogurtit + näpuotsaga kurkumit ja soola

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Vala riis ja keev vesi potti ning keeda kaane all ca 10-12 minutit või niikaua, kuni riis on peaaegu pehme. Vajadusel kurna.Kui kasutad tavalist riisi või basmati riisi, siis kasuta juhiseid pakendil, aga ära üle keeda, vaid jäta pigem natuke lõplikust valmidusastmest puudu, kuna toit küpseb hiljem ahjus veel edasi.

Lillkapsakarri valmistamiseks kuumuta potis õli ja lisa sinepiseemned. Kui need praksuma hakkavad, lisa peeneks hakitud sibul, ingver, tšilli ja küüslauk kuumuta ca 5 minutit keskmisel kuumusel. Lisa maitseained ja kuumuta segades veel paar minutit.Lisa lillkapsaõisikud, rosinad ja pähklid, sega ja vala peale kuum puljong. Keeda kaane all ca 10 minutit.

Nüüd laota riis ja karri kihiti malmpotti - alusta ja lõpeta riisiga. Kata pott kaanega ja küpseta roog ahjus valmis. See võtab aega ca 25 minutit.

Valmis toidule võid puistata pisut röstitud india pähkleid ja tšilliviile.


Serveerimisel paku juurde jogurtikastet. Selleks sega kokku tavaline maitsestatud jogurt ja hakitud koriander, lisa maitse järgi soola ja peale puista pisut kurkumipulbrit.



teisipäev, 21. jaanuar 2014

Kurkumiga tee


Pakane on teinud oma töö ja külmetushaigused levivad praegusel ajal nagu kulutuli. Nii kui korraks valvsuse kaotad on mõni köhiv või nuuskav sõber jõudnud sind kallistada või samasuguste sümptomitega kolleeg kätt suruda ja siis jääb üle ainult oodata, millal endal taskurätikut tarvis läheb. Olen aga aru saanud, et vältimaks hilisemat coldrexitamist ja appihüüde apteegikapi suunal, tuleks krõbedamate ilmade ja tõbiste lähikondlaste olemasolul esimese asjana alustada profülaktikaga ehk siis kurjamhaiguse ennetamisega. Kurkum on siinkohal üks väärt abiline.

Kurkum ehk kurkuma ehk kollajuur ehk India safran on nii välimuselt kui olemuselt ingverit meenutav, kuid maitselt viimasest leebem mugul. Safraniga ei ole kurkumil aga küll mingit seost peale värviandva toime.Meil siin on kurkumit võimalik leida põhiliselt maitseaineriiulitelt  ning see tugevalt kollast värvi eraldav pulber on asendamatu ka karrisegudes ja eriti India päritoluga roogades.Värvi ja maitse andmine ei ole aga selle taime ainuke kasulik omadus, nimelt on avastatud, et kurkum on tugev antioksüdant ning kurkumis sisalduv kurkumiin, mis annab juurele ka kollase värvuse, suurendab immuunsust, on põletikuvastase, seenhaigustevastase ja antibakteriaalse mõjuga ning aitab veel mitme-mitme häda vastu nagu siit nimekirjast selgub, lisaks kõigele sellele on kurkum veel ka vähivastase toimega.

Niisiis, sobib külmetuse peletamiseks ilmselgelt tassike või paar sooja, raviva toimega kurkumiteed. Heidi Swanson 101 Cookbook blogis kirjutab näiteks, kuidas teha tervistavat Ayurveda kurkumi-meesegu kurkumipulbrist. Selleks hõõru soovitavalt uhmrinõud kasutades 80ml mee hulka 2,5tl kuivatatud ja jahvatatud kurkumit.See meesegu säilib hästi ja olen avastanud, et annab ka väga mõnusa lisavungi ka ingveriteele, mida on samuti hea koos sidruniviiluga kas siis haigust ennetades või nohust nina ravides rüübata.



Kuna Biomarketitesse on aga mõnda aega tagasi ilmunud täiesti uskumatul kombel ka värsket kurkumijuurt (väike jupp on näha ka postituse alguses oleval pildil), siis viimasel ajal topin toitudesse kurkumipuru asemel aga hoopis seda ja ka oma tavapärast teed valmistan hoopis nii, kuniks värsket kraami veel jätkub.

KURKUMI-INGVERITEE 

700ml kuuma aga mitte päris keevat vett
3cm jupp ingverijuurt (kooritud ja riivitud)
3cm jupp kurkumijuurt (kooritud ja riivitud)
(4 tera musta pipart)
mett ja sidrunit tassi

Lisa 700ml teekannutäiele nii u 75 kraadisele veele ingverit ja  kurkumit (võib lisada ka paar tera musta pipart). Kannutäiel tuleks lasta nii 5 minutit tõmmata ja siis sidruni ja meega tarbida. Tervis tuleb mühinal!



kolmapäev, 15. jaanuar 2014

Porgandisupp ingveri ja läätsedega



Uue aasta algus toob endaga üldjuhul kaasa palju lubadusi selles osas, mis nüüd ja kohe teistmoodi hakkavad olema. Kes tahab rohkem trenni teha, kes mehe kallal vähem viriseda, kes tervislikumalt toituda ja nii edasi. Pahatihti ollakse muidugi pettunud, kui mõnda aega tundub kõik sujuvat, aga vanad harjumused varsti jälle võimust võtavad. Kindlasti on aga keha ja vaim (ning mees) selle ükskõik kui pika või lühikese perioodi vältel rõõmsamad ning eks see ole ka juba saavutus omaette.
Muidugi ei ole aga kõik nii kiire reageerimisega, et kohe esimesest jaanuarist korralikuks hakata. Minul näiteks tekkis see teadmine alles möödunud pühapäeval ja sedagi alles peale vist viiendat viineripirukat. Ja kui nädala algul joogatunnis toitumisteema põhjaliku tähelepaneku osaliseks sai, siis rohkem veenmist vaja ei läinud - vähemasti mõnda aega olgu kodune toit luubi all ning tervistavad tegurid peavad üles kaaluma teised omadused, eriti need patusemad.
Porgandisuppi tegin olude sunnil esialgu vaid iseendale. Nimetus võib küll nadilt kõlada, aga lisasoojendust pakkuvate aasiapäraste maitsetega kombineeritult on tulemus midagi hoopis muud. Tervislik ka muidugi. Sellist suppi on tark valmistada (eriti püreepõlguritest pereliikmete olemasolul) kohe mitmekordses koguses, portsjoniteks jagada ja need siis kuni kolmeks kuuks sülgavkülmutada juhuks, kui isu jälle peale tuleb.

PORGANDISUPP INGVERI JA LÄÄTSEDEGA
(kahele)
300g porgandeid
1 sibul
1 küüslauguküüs
0,5 punast tšillikauna
u 3cm jupp ingverit
1 sidrunheinavars
0,5 dl punaseid läätsi
5dl köögivilja- või kanapuljongit
1 -1,5dl kookospiima
koriandrilehti

Koori ja tükelda porgand, sibul, küüslauk. Haki peeneks ka kooritud ingver, tšilli ja sidrunheina heledam osa.Aja potipõhjas veidi õli kuumaks ja lisa sibul, küüslauk, tšilli , sidrunhein ning ingver. Kuumuta, kuni kerge pehmenemiseni (3-5min), seejärel lisa porgandid ja läätsed ning vala peale kuum puljong. Keeda 20-25 minutit, kuni porgand on pehme ja läätsed valmis. Vala segu kas kannmikserisse või kasuta saumikserit ja püreeri supp.Lisa kookospiim ja vajadusel soola ning kuumuta korraks veel läbi. serveerimisel lisa tšillit ja koriandrilehti.

_____________________
Retsept mugandatud Olive eelmise aasta mainumbrist.