laupäev, 6. detsember 2014

Šokolaadine jõulukeeks kuivatatud puuviljadega



See kook sai valmis nuputatud "Lemmikretseptide" kokasaate tarbeks, kus mul oli au üles astuda. Kui muidu tundub, et saates tehakse toit valmis üks-kaks-kolm, siis olgu öeldud, et tegelikult on seal taga ikka mitmed tunnid tõsist rassimist. Nalja saab ka muidugi palju ja pärast on seetõttu garanteeritud  väike hirm, et mis lõigud nüüd sisse jäetakse ja mis välja lõigatakse. Tore kogemus aga igal juhul.

Kook ise valmib aga lihtsalt ja on keeksilise iseloomuga, ning meenutab natuke ka brittide jõulupudingut, kus rohkelt puuvilju sees. Mina panin sekka veel ka rohkelt šokolaadi, mis ühele heale koogile kunagi ju halba ei tee.:)
Kook küpseb küll päris madalal temperatuuril, kuid hea oleks vorm vooderdada ka küpsetuspaberiga, sest kuivatatud puuviljad võivad muidu ikka metalliga kokkupuutel ikka kõrbema kippuda. Kuivatatud puuviljadega võib siin vabalt katsetada - mina kasutasin kirsse, rosinaid, jõhvikaid ja lisaks ka pisut aprikoosi ja ingverit. Võib aga piirduda ka vaid paari sordiga, lihtsalt kogus võiks enam-vähem samaks jääda.

ŠOKOLAADINE JÕULUKEEKS KUIVATATUD PUUVILJADEGA
250g võid
200g pruuni roosuhkrut
3 suurt muna
200g jahu
100g jahvatatud mandleid
1tl küpsetuspulbrit
3sl kakaopulbrit 100%
6sl rummi
150g kuivatatud kirsse
150g rosinaid
50g kuivatatud jõhvikaid
50g kuivatatud aprikoose
Soovi korral mõned suhkrustatud ingveritükid
1 apelsini mahl ja paar sl riivitud koort
200g tumedat šokolaadi
1dl 35% koort

Sega kirsid ja rosinad rummiga ja lase u 1h tõmmata. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad. Sega kokku jahu, mandlijahu, kakao, küpsetuspulber ja lisa munasegule. Sega hulka kuivatatud ja parajaks hakitud puuviljad ja 100g šokolaadi,apelsini koor ja mahl. Sega ja vala küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Küpseta 160kraadi juures 1h ja 20min või kuni tikk tuleb puhtalt välja.
Kuumuta koor ja vala tükeldatud šokolaadile. Lase pisut seista ja seejärel sega kokku vaap. Torka vormis olevale koogile sisse mõned augud ja kata soe kook poolega vaabakogusest. Kui kook on pisut jahtunud, tõsta see vormist välja ja lisa ülejäänud kate. Kui šokolaad on liiga tahedaks muutunud, siis soojenda seda eelnevalt vesivannil.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar