neljapäev, 4. detsember 2014

Küpsetatud lõhe läätsede ja punase veiniga



Ahjulõhe on üks levinud roog, mis maitseb küll hea, aga pikapeale võib teine ikka parajalt igavaks muutuda küll. Siis tuleks vahetada kas kala või proovida pisut teistmoodi retsepti. Läätsed, vein ja lõhe sobivad sedasorti koosluses vähemalt minu arvates päris hästi kokku -õrnema ja väherasvase kalaga aga sedasorti trikki vast proovida ei tasuks. Ja kui lõhel soomused korralikult kas spetsiaalse raspli või noaga eemaldada, saab kala endale ka mõnusalt krõbeda kooriku selga, mis vaat et esimesena vaagnalt kaduma kipub. 



KÜPSETATUD LÕHE LÄÄTSEDE JA PUNASE VEINIGA
(neljale kuni kuuele)

1-1,5 kg lõhefileed
1spl võid
200g läätsi (beluga või rohelised)
50g hakitud suitsupeekonit
1 sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud
1 porgand, u 1cm suurusteks kuubikuteks hakitud
1 sellerivars, hakitud
1 loorberileht
1tl Dijoni sinepit
200ml kergemat kuiva punast veini (Pinot Noir vms)
300ml vett
paar oksa värsket või 0,5tl kuivatatud tüümiani
peterselli, soola, pipart
pisut oliiviõli

Eemalda kalalt soomused ja võimalikud luud. Tee nahale kerged lõiked u 3cm vahedega ja maitsesta kala mõlemalt poolt soolaga.
Kuumuta sibul sügavamas pannis koos või ja peekoniga u 5minutijooksul, seejärel lisa seller, porgand ning küüslauk ja kuumuta veel pisut.Loputa läätsed korralikult veega ja vala köögiviljadele. Lisa vesi, vein, sinep, loorber ja tüümian ning keeda u 5 minutit.
Vala läätsesegu ahjuvormi ning peale aseta lõhe, nii et nahk jääks ülespoole. Määri kala pealt sortsu oliiviõliga kokku. Küpseta 180 kraadi juures u 20 minutit, seejärel kuumuta täisvõimsusel grilli all veel paar minutit, et kalanahk krõbedaks muutuks. Tõsta kala vaagnale. Maitsesta alles nüüd läätsesegu soola-pipraga ja vajadusel kuumuta veel paar minutit pannil segades, et liigne vedelik aurustuks. Tõsta läätsed kala juurde ja puista peale veel hakitud peterselli ja tüümianilehti. Paku toidu kõrvale näiteks mõnda rustikaalsema moega saia ja värsket salatit ning klaasike veini ei tee samuti paha.

* Retsept ilmus ka 25.oktoobri Arteris

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar