esmaspäev, 29. september 2014

Pirukad punase kapsa, õuna ja Briega

Järjekordne Ubinapäev on seljataga ja sellega seoses ka esimene sügisene külmanäpistus kätte saadud. Meie Blogipuhveti lett oli tavapäraselt lookas ja head tuju ning vähemalt sama head toitu jagus ka seekord kõvasti. Mina tegin seekord traditsioonilist "Mehele saamise kooki", õuna-kõrvitsa purukooki mascarponega, toorjuustukooki karamellise õunakattega ja neid soolase-mõõtu pirukad siin. Piiluda tasub aga nii Marju, Liina kui Aire blogidesse ja Nami-Nami FB-saidile, kus tehtud toidud ka oma nägu juba ka tasapisi näitavad.

Tuleb tunnistada, et ma ise suuremat sorti kapsapiruka austaja ei ole, aga kuskilt see mõte ennast pähe haakis ja enne kui arugi sain, olid pirukad valmis. Mitte küll päris traditsioonilised, aga minu arvates täitsa toredad. Ja eestlane ei ole mitte konservatiivne inimene, sest vaatamata imelikule nimele prooviti neid üsna agaralt. Pildi eest tänud Liinale!



PIRUKAD PUNASE KAPSA, ÕUNA JA BRIEGA
(u 35 tk)

400g punast kapsast
1 suur sibul
2 keskmist mõõtu hapukat õuna (puhastatud ja kooritud)
6-7 rosmariinilehte, hakitud
50g võid
2-3sl palsamiäädikat
3sl pruuni suhkrut
soola, pipart
125g Brie juustu
u1kg pärmi-lehttainast (soovitavalt võiga tehtud)
muna määrimiseks

Riivi jämedalt (või haki) kapsas, sibul ja õun. Sulata pannil või ja kuumuta sibulat keskmisel tulel, kuni see muutub klaasjaks. Lisa kapsas ja õun, maitsesta soola-pipra ja rosmariiniga, sega ja hauta vaikselt kaane all umbes 20 minutit või niikaua, kuni kapsas hakkab pehmenemise märke ilmutama. Sega juurde äädikas ja suhkur ning kuumuta veel ca 10 minutit, kuni segu on kena ja läikiv. Jahuta.

Rulli tainas u 3 mm paksuselt ja lõika 10x10cm laiusteks ruutudeks. Lehttaina lõikamisel püüa tainast mitte saagjate liigutustega nüsida, vaid pigem terava noaga sobivat mõõtu tükkideks vajutada - "saagides" vajutad tainakihid kokku ja kerkimisel ei pruugi ääred nii enam kenad ja kihilised jääda.

Määri tainaruudu ääred u sentimeetri-jagu seestpoolt lahtiklopitud munaga. Tõsta keskele supilusikatäis kapsatäidist, aseta peale brie-tükk ning voldi pirukas kolmnurgakujuliselt (või miks mitte ka nelinurkselt) kokku.Vajuta noaseljaga mõlemad kihid kokku, jättes jälle äärtesse nii sentimeetri jagu kerkimisruumi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kohevamad ja kindlamalt kinnitunud pirukad saad, kui lased neil enne ahjupanekut veel nii 10-15 min kerkida. Pintselda pealt munaga (aga jälle mitte päris äärtest) ja küpseta 220 kraadi juures u 10 minutit.


2 kommentaari:

  1. Need olid väga mõnusad, Britt!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Pille! Ja oli tore jälle ubinatada! :)

      Kustuta