esmaspäev, 9. juuni 2014

Rabarbri-blondie


Rabarbrine kook, mis on korraga parasjagu magus, mõnusalt nätske, šokolaadine ja kergelt karamelline. Seda retsepti olen viimastel nädalatel korduvalt endale meelepärasemaks sättinud ja väikese rabarbrimeki ka lisaks juurde pookinud. Ei ole päris tavapärane blondie, kuigi koostisained annavad nime mõõdu välja küll. Tuleb ka tunnistada, et kuigi mulle söögitegemine väga meeldib, ei kuulu  hilisem kraamimine just minu lemmiktegevuste hulka. See valmistamisviis siin, määrib õnneks vaid paar anumat kraanikausi kohal kõrguva mustade nõude torni asemel, mis tavapäraselt meie köögis küll kiire tekkima on. 
Rabarbri asemel sobib kasutada näiteks ka suviseid aia- või metsamarju, mis lähiajal riburada mööda valmima hakkavad. Eriti hea on kook mõistagi koos klaasi piimaga.

RABARBRI -BLONDIE

160g võid
160g (1,75dl) pruuni roosuhkrut pooleks valgega või heledat muscovadot
2 muna
190g (3dl) jahu
1tl küpsetuspulbrit
1tl vanillisuhkrut või sorts vanilliekstrakti
200g valget šokolaadi, hakitud
250g rabarbrit (u 2 keskmise jämedusega vart)

Sulata või ja suhkur madalal kuumusel ja sega vispliga, kuni moodustub karamelline mass.
Jahuta pisut ja klopi ükshaaval sekka munad.Lisa vanillisuhkur.
Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel ning sega ettevaatlikult muna-võisegusse.
Sega juurde tükeldatud rabarber ja hakitud valge šokolaad.

Kalla tainas kergelt õliga määritud ja seejärel küpsetuspaberiga kaetud 24x24cm mõõtu vormi ja küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit või kuni kook on pealt küpse moega kuid keskmine osa veel päris saiaks muutunud pole. Lase jahtuda ja soovi korral puista serveerimisel peale pisut tuhksuhkrut.




20 kommentaari:

  1. Oli au seda Viimsi kalapäeval süüa ja see oli väga maitsev. Võtan kohe täna plaani!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Pille! Siin retseptis on nüüd pisut rohkem rabarbrit ja vähem jahu, nii et võib juhtuda, et jääb teine suts mahlasem kui turul.:)

      Kustuta
  2. Tervitus! Andke andeks mu tähenärimine, aga kui koogi sees on rabarbrit ja šokolaadi, siis ei ole see mitte rabarbrine või šokolaadine, vaid rabarberi-šokolaadikook karamellist rääkimata. Peale ilusate piltide ja maitvate kookide paluks ka normaalset eesti keelt!
    Edu!
    Lenka

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Lenka! Aitäh kommentaari eest! Usun, et nii nagu minul on oma blogis võimalus sõnu nii ritta seada nagu parasjagu kõige õigem tundub, nii on muidugi ka kõikidel lugejatel õigus sellest kas siis hästi või mitte nii hästi arvata. Et blondie ei ole tavapäraselt rabarbrikook ja karamelline ka mitte, siis seepärast kirjeldus ehk pisut kummaline välja kukkus. Püüan aga nii tavaelus kui ka blogis eelkõige iseendaks jääda ning ei saa sel põhjusel kahjuks keelekasutuse paranemise osas vekslit välja käia. Kooki ja pilti pakun aga kindlasti ka edaspidi!

      Kustuta
  3. Katsetatud, väga maitsev tõesti! Ja ka mulle sobis eriti see, et kõik käis ühte kaussi kokku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, super! Rõõm kuulda, et maitses! Ühe poti meetod on meil ka suur lemmik - kui saaks kuidagi seda ka ülejäänud toitude valmistamisele laiendada, siis kus see oleks alles luksus.:) Aitäh, Marju!

      Kustuta
  4. Aa, ja oli tõesti täitsa parajalt rabarbrine! Aga eriti meeldis just, et ka mõnusalt šokolaadine! :)

    VastaKustuta
  5. Kas seda saaks teha ka ümmarguses koogivormis nt 24 cm omas, palju siis küpsetusaeg peaks olema?
    Kadri

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kadri, ma arvan, et väga olulist vahet küpsetusaja osas tekkima ei peaks ja ca pool tundi peaks ka ümmarguse vormi puhul piisav olema.

      Kustuta
  6. Tere. Mul pole suvekodus kaalu. Palju 190g jahu dl või spl teeb palun? Ette tänades, Lilia

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Lilia! 190g teeb välja 3dl.Märgin retseptis ka ära.Head küpsetamist!

      Kustuta
  7. Suur tänu kiire vastuse eest Sulle, Britt!

    VastaKustuta
  8. Tegin, väga hea,! kerkis ja küpses isegi minu gaasiahjus, kus tavaliselt koogid eriti ei taha küpseda, vaid kõrbevad ainult :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on küll rõõm kuulda! Ise sain oma küpsetuspisiku kusjuures just kunagi ammu nõukaaegse gaasipliidiga jännates ja mäletan väga hästi neid kõrbenud kooke, mis aeg-ajalt ikka ahjust välja tulema kippusid. :)

      Kustuta
  9. Proovisin j2rgi, tegin ymmarguses vormis, kypsetasin ca 40 min ja 200 kraadi juures kuna mul gramm lahjem ahi sattunud. V2ga hea j2i, kasutasin ehtsaid maamune ja no nii ilusa v2rvi andsid need koogile :-) soojalt koos piimaga priima!
    Ait2h retseptimeistrile!
    Kadri

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et õnnestus ja maitses ka veel! Väiksema mõõduga ümmarguses vormis jäi kook vast ka pisut pontšakam ning ma juba kujutan ette, mis kena tegelane sellest nende maamunadega veel tulla võis. Hakka või ise jälle küpsetama.:)) Aitäh, Kadri!

      Kustuta
  10. Lihtsuses peitub võlu! Väga hää šokolaadine-šokolaadi ei ole kunagi liiga palju :)!
    Eriti mugav just see ühe kausi kasutamine-pesemine.
    Tänud!
    Ingrid

    VastaKustuta
  11. Kiidan ka kooki! Mina tegin küll sügavkülmutatud vaarikatega ja kook kadus laualt hetkega.

    VastaKustuta
  12. Hakkasin koostisosasid kokku segama ja alles siis avastasin, et kodus on umbes täpselt 60 g jahu :) Aga ei loobunud ja lisasin veel mandlijahu ja tärklist. Maitsekooslus meeldis kõigile väga! Teinekord varun nisujahu ja teen uuesti.. Väärt retsept!

    VastaKustuta