laupäev, 19. aprill 2014

Sidrunine kanasupp karulauguga


Siin üks segase päritoluga supp, mis meenutab olemuselt ehk pisut  munavaba Kreeka avgolemonot, aga on idee saanud hoopis sellest, omakorda mugandatud supist siin, mis pigem Itaalia köögist inspireeritud. Olgu selle sünnilooga aga nagu on -  antud taldrikutäis sobib oma olemuselt ja sisemuselt minu arvates päris hästi lihtsamaks pühadeaegseks kõhutäiteks, sest ega igas toidus nüüd ka muna olema ei pea. Pealegi muna algallikaks on ju teadupärast kana (või oli see nüüd vastupidi :)). Muidugi sobib supp aga ka täiesti harilikuks kevadiseks argiroaks.
Kõik koostisained on seekord ülimalt tervislikud ja liha mitte armastajad võivad seda suppi tegelikult ka köögiviljapuljongi baasil valmistada, sest riisi-kikerherne ehk kvaliteetse kaun-ja teravilja kombineerimine varustab keha samuti täisväärtusliku toiduvalguga. Hakitud karulaugupunt annab lisaks hea vitamiinisüsti ning selle mahedam ja rohelisem küüslaugune maitse annab supile just niipalju vunki, et kana ja sidrun samuti mõjule pääseksid.
Kõige kiiremini saab supi valmis, kui näiteks külmikus/sügavkülmas juba korralikku valmiskeedetud kanapuljongit juhtub olema ning ahjukana jäägid parasjagu ärakasutamist ootavad. Sel juhul jäta lihtsalt esimene, puljongikeetmisel põhinev etapp vahele.Aga ei ole keeruline ka algusest alustada.

SIDRUNINE KANASUPP KARULAUGUGA
(neljale)

ca 400g kanakoib (koos kintsuga, nähtav rasv eemaldatud)
u 2l vett
paar loorberilehte, mõni pipratera
pisut õli 
2 porgandit
2 sellerivart
5cm jupp porrut
1dl riisi (mul oli pruun täistera)
2dl kikerherneid (keedetud ja nõrutatud)
suur peotäis, nii 20-30g karulauku ja pisut hakitud tilli
3-4sl sidrunimahla ja pisut riivitud sidrunikoort

Pane kana ja loorber natukese pipra-soola ja külma veega keema. Kui mullid potti tekkima hakkavad, keera kuumus madalaks, nii et leem vaevu podiseb. Esimese 15 minuti jooksul seisa vahukulbiga poti juures valvel ja riisu vahtu nii palju ära kui võimalik, sellest oleneb, kui selge supi saad.Edasi viska aeg-ajalt potile pilk peale ja riisu vahtu kui seda märkad. Lase kuni 45min-1 tund podiseda.
Kuumuta teise poti põhjas õli ja lisa hakitud sellerivarred, porru ja kooritud-hakitud porgand. Kuumuta köögivilju segades paar minutit, seejärel kurna läbi sõela hulka teises potis valmis keenud kanaleem. Eralda kanaliha, puhasta see kontidest ja nahast ning haki meelepärase suurusega tükkideks.Tõsta esialgu kõrvale.
Lisa riis ja lase u 15 minutit keeda (riis ja köögiviljad peaksid olema suhteliselt pehmed), seejärel vala hulka kurnatud ja veega üle loputatud kikerherned ja kanaliha. Keeda veel u 5 minutit. Tõsta tulelt ja maitsesta sidrunimahla ja riivitud koore ning vajadusel soola-pipraga. Sega hulka hakitud karulauk ja till. Sööma!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar