neljapäev, 17. aprill 2014

Ricotta-apelsinikook mustsõstardega



Rahvakalendri järgi on saabumas niisiis kaks tasast päeva - suur reede ja vaikne laupäev, mille jätkuks on pühapäevane hulga rõõmsam esimene ülestõusmispüha ehk maakeeli munadepüha. Viimane tähendavat paastuaja lõppu, mis puhuks saab laua üle pika aja jälle head-paremat (tavapäraselt kohupiima ja muna sisaldavat) täis laadida ning mõne munagi võiks ehk sel päeval ära värvida.
Nädalapäevad tagasi sai kokku katsetatud üks selline kook, mida pühapäeval kindlasti korrata on plaanis. Keeksi-vormikoogi vahepealne üllitis sai inspiratsiooni vanast heast Ida Savi "Saiad, pirukad, koogid" raamatust, mis on vist küll iga küpsetaja kuldvara. Kohupiima toimel jääb kook mahlane ja võimaldab ära kasutada ka sügavkülma jäänud marju ning meie laualt kadus see igatahes kiirelt. Oluline on kook aga enne serveerimist täielikult maha jahutada, nii et päevake või pool enne lauale panekut on see täitsa mõistlik kokku küpsetada. Ahjus oli teine päris pikalt, kuid muud keerulist toimingu juures ei täheldanud, pigem vastupidi.

RICOTTA-APELSINIKOOK MUSTSÕSTARDEGA
120g toasooja võid
150-180g suhkrut
2 muna
200g ricotta-kohupiima
1dl hapukoort
1tl vanillisuhrut või -ekstrakti
1 apelsini riivitud koor
200g (u 3dl) jahu
2tl küpsetuspulbrit, pisut soola
100g (u2dl) külmutatud mustsõstraid


Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta toasoe või suhkruga.

Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega juurde ricotta ja hapukoor ning apesinikoor ja vanillisuhkur.
Mõõda välja jahukogus ning sega sellesse küpsetuspulber ja näpuotsaga soola.Sega jahu tainasse ning lõpuks lisa ettevaatlikult juurde marjad.
Vala tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud keeksi- või rõngasvormi ja silu enam-vähem ühtlaselt laiali.


Küpseta 45-50 minutit, kui kook on kena ja kuldkollane.


Lase pisut vormis jahtuda, seejärel kummuta vaagnale ja jahuta täielikult. Serveerimisel puista peale näiteks tuhksuhkrut.


2 kommentaari:

  1. No küll siin keedukojas leekivid hõõguvad ja pajad podisevad. Aga mis päritolu kena rõngasvorm?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole kahjuks midagi parata, mõni inimene ei oska kohe oma vaba aega millegi mõistlikuga sisustada.Rõngasvorm, küll pisut viltuse sisuga, on pärit vist nii aastataguselt kolajahilt ja leidsin ta mäletamist mööda Sõbralt Sõbrale poest. 2 eurine "päss" on vatti saanud enne ja ega tal siin majaski puhata lasta.:))

      Kustuta