reede, 25. aprill 2014

Naadi-juustu skoonid


Skoonid on omal kohal kõikide brittide toidulaual ning eks suuresti seetõttu tuli need endalgi järele proovida. Mamo skoonidega olen juba ammu tuttav, kuid kodus valmistamine tundus siiani millegipärast üks parajalt tüütu ettevõtmine. Võib-olla ka lihtsalt sellepärast, et eriliseks saiaküpsetajaks ma ennast ei pea. Tuleb aga välja, et pole hullu midagi ja maitsva skooni teekond söögilauda käib üks-kaks. 
Kuna iidseid skoone valmistati kas odra, kaera- või muu pisut rustikaalsema jahuga, siis kasutasin siin oma uut vaimustust, täistera speltajahu, mis on nisu ürgsem ja toitaineterikkam vorm. Igaks juhuks tegin selle aga pea pooleks hariliku nisujahuga. Järgmisel korral katsetan ehk julgemalt, aga võib juhtuda ka et mitte, kuna see kombinatsioon töötas tegelikult päris hästi- kerkis piisavalt, kuid jäi maitse osas mõõdukalt karune.Kuna mõte oli teha soolaseid skoone, siis viskasin lisaks sisse juustujäägid külmikust (siin võib kasvõi osaliselt eelistada natuke tugevama maitsega juustu, et see paremini mõjule pääseks näit.parmesan või pecorino) ja aia äärest rohitud naati.
Küpsetise kuju ja vormi võib valida vastavalt oma ilumeelele. Mina lõikasin pätsi poolenisti kaheksaks ja küpsetasin nii. Sellisel meetodil valmivad skoonid ühtse pätsina, mille küljest iga soovija endale ise kolmnurga saab murda. Võib aga muidugi ka kohe kolmnurgad lõpuni välja kaksata või siis hoopis ringikujulised saiakesed sikerdada. Viimastel puhkudel tuleks siis aga ka küpsetusaega olenevalt suurustest kahandada nii umbes 10-12-le minutile.
Skoonid passivad ühtmoodi hästi nii või/toorjuustuga hommikusöögilauale kui ka maitsva köögiviljasupi kaaslaseks.Kõige paremad on need aga muidugi soojana.


NAADI-JUUSTU SKOONID
(8 tk)

Retsept on tublisti oma äranägemise järgi mugandatud Madalene Bonvini-Hamel'i raamatust "The British Larder".

125g täistera speltajahu
100g nisujahu
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
1tl soola
70g külma võid
1dl keefiri
1 muna
100g juustu, riivitud (mul oli segu pecorinost ja Vigala juustust)
50g värsket naati
Lisaks muna määrimiseks ja linaseemneid

Kasuks tuleb köögikombaini omamaine, aga saab ka muudmoodi hakkama. 
Kuumuta ahi 220 kraadini.
Vala hoolega pestud naadile peale keev vesi ja lase paar minutit seista. Nõruta sõelal ja kalla üle külma veega, siis jääb värv kena ja roheline.Pigista käte vahel vesi välja nii, et pihku jääb väike naadinutsakas. Seejärel eemalda silma järgi suuremad varred ja haki naadid korralikult peeneks.
Haki köögikombainis või käsitsi segamini jahud, sool ja küpsetuspulber ning külm või, kuni saad ühtlase, saiapurulaadse segu.Lisa juust ja sega. Klopi muna ja keefir kokku ja lisa jahusegule. Sega käsitsi juurde hakitud naat.
Vormi saadud segust päts ja rulli kergelt jahusel laual paar korda, kuni saad paari näpu jämeduse lameda ja lapiku tegelase. Aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika peaaegu lõpuni välja kaheksaks.


Nüüd pintselda tainas munaga ja puista peale linaseemneid.


Küpseta 220 kraadises ahjus ca 15-20 minutit või kuni skoonipäts paistab kena kuldpruun ja küps olevat. Valmis saia lase enne serveerimist ja lahti kiskumist nii 10 minutit seista. 




4 kommentaari:

  1. No see on küll nüüd asi, mis läheb järgitegemisele. Ma ei ole ka päris puhast spelta täistera julenud küpsetistes kasutada, ikka tavalise nisujahuga pooleks. Aga mõnusalt pähklist ja karust maitset annab ta niimoodi ka piisavalt. Väga kaunid fotod, Britt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Mari-Liis! Anna siis palun teada, kuidas õnnestus.Proovisin kusjuures puhta speltaga magusatkooki ka teha, aga selle põlgasid pereliikmed liiga teistmoodi maitse tõttu tõesti ära. Nüüd teen siin igatahes lolli järjekindlusega inimkatseid edasi, ehk ikka kunagi õnnestub laustäisterane kook ka lauale surada! :)

      Kustuta
  2. Oi, kui isuäratav! See viimane pilt on selline, et hammusta või ekraani:) Mina olen ka täisteranisujahu usku, see maitse on ikka palju etem, kui sel va valgel ja kergitab ta täitsa tublisti, vbl mitte nii kohevaks aga päris ok. Sellistes koduse moega küpsetistes jätan valge juba julgelt täitsa välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novot, mulle ka täitsa meeldib puhas täistera ja spelta eriti, aga peenutsevat perekonda tuleb veel pisut sellega harjutada ja esialgu vist magusama kraami osas ka ära petta.:) Aitäh hea sõna eest, Piret!

      Kustuta