neljapäev, 13. märts 2014

Segasumma mahedik



Kindlasti märkab tähelepanelik lugeja, et normaalset toitu sai siin blogis viimati jõulude paiku. Kurb tunnistada enda ebaoriginaalsust, aga samas vaimus repertuaar jätkub kindlasti kuni märtsi lõpuni ja võib juhtuda, et isegi lihavõteteni välja. Praeguse paastust ajendatud lahjema menüü taustal tuleb ju paremad avastused üles märkida, et need teinekordki varnast võtta oleksid, sest millegipärast jookseb vähemasti minu mõte tavapärasest kiiremini kookide-liha suunal.


Olgu öeldud, et nii smuuti kui mahedik on minu arvates kummalised sõnad, kuid viimane kõlab siiski oluliselt paremini. Antud idee näppasin Tervisekooli loengust ja kuna tundus üsna mõistlik hommikusöögina võimalikult suur hulk päeva jooksul  vajaminevaid vitamiine sisse vihtuda, siis järele sai proovitud. Nüüdseks võib öelda, et Segasumma mahedik on leidnud vähemasti hetkemenüüs küll kindla koha. Segasummaks sai ta ristitud kaootilise ja muutuva sisu tõttu, mis põhineb peamiselt värvikasutusel.Võimalikult eri värvi puu- ja köögiviljade igapäevase kasutamise poolt rääkivat aga see, et nendes sisalduvad taimepigmendid koostöös antioksüdantidega teevad head nii väljanägemisele kui enesetundele ning annavad kaitse ka kõige raskemate haiguste vastu.

Algul tundus see peaaegu, et huupi miksimine ausalt öeldes pisut kummaline, seda enam, et koos puuviljade-marjadega peaks kannu viskama ka peotäie-paar rohelist, kuid maitseomadustega midagi hirmsat siiani ei ole juhtunud ja terve mõistuse abiga ei juhtu ehk ka edaspidi. Ise arvan, et kuna piimatoodete kasutamine muudab tihtipeale ka puuviljade maitset (näiteks kiivi teeb see mõrudamaks), siis siin seda ohtu ei ole ja võibki julgemalt tegutseda. Mandlitest võib korralik inimene ka eelnevalt eraldi mandlipiima valmistada, mandleid peale leotamist puhastades, blenderdades ja kurnates - mina nii viks ei ole, pealegi tundub, et ilma liigse mässamiseta jääb klaasi ka rohkem kasutegurit, sest leotades muutuvad mandlid juba niigi paremini omastatavateks.
Komponente võib niisiis vahetada vastavalt sellele, mis parasjagu saadaval on. Kuna nagu juba öeldud, piimatooted puuduvad, siis banaan võiks aga kindlasti olla üks komponentidest, kuna see muudab konsistentsi kreemjamaks. Üldine juhend on aga see, et viska blenderisse aga võimalikult eri värvi puuvilju ja marju ning peotäis rohelist. Minu tänane hommikueine valmis näiteks nii:

SEGASUMMA MAHEDIK
(üks korralik kannutäis )
1 banaan
1 õun
1 pirn
2 kiivit
peotäis punaseid sõstraid
peotäis mustikaid
peotäis astelpajumarju
10 öö läbi vees leotatud mandlit
2 spl chia seemneid
2 peotäit spinatilehti
1 spl mett
u 2 klaasi vett

Koori kiivid ja eemalda õunal-pirnil südamik. Tükelda puuviljad, et need paremini seguneksid ja viska kannmikserisse. Lisa kõik teised komponendid ja vajuta nuppu. Valmis ongi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar