kolmapäev, 26. märts 2014

Kodused müslibatoonid aprikooside ja kookosega


Müslibatoone leiab kauplustest igasuguseid, enamaltjaolt on tegu aga minu skeptilist arusaamist mööda tervislikuks toiduks maskeerunud liigmagusa ja kaheldava väärtusega tegelasega. Kindlasti on ka erandeid, kuid et olen hakanud üha rohkem piiluma ühe või teise toiduaine koostisosi (ja soovitan seda ka teistel teha), siis tuleb välja, et üllatusi jagub igal rindel. Müsli ja allpool toodud müslisnäkkide valmistamine kodusel meetodil on aga lihtsamast lihtsam. Koostise dikteerimise kõrval on see ka hea võimalus kappi kogunenud pähklite-seemnete ja muude "oravavarude"ära kasutamiseks.
Heameelega räägiksin, kuidas hoolitseva emana sai laste tarbeks tervislik vahepala valmistatud, mida kooligi hea kaasa võtta, et nälg pika päeva jooksul näpistama ei hakkaks, kuid kahjuks on lugu palju proosalisem ja seotud pigem ema enda katsetamis- ja krõbistamisvajadusega.Seda enam, et  müslisõbralikku persooni võin siin majas üldjuhul tikutulega taga otsida. Kokkuvõttes nahistati aga ruutudeks pressitud müslit üllatavalt hea meelega ja nõuti piimagi kõrvale - niipalju siis enda tarbeks küpsetamisest.
Retsepti tuletasin olemasoleva materjaliga laveerides siit ja  väidetavalt säilivad müsliruudud kaanega karbis kuni kolm nädalat. Selles osas olen samuti äärmiselt kahtlev- võin mürki võtta, et päeva-paari jooksul kõmiseb see karp juba üpris tühjalt, ükskõik kui suure hoolega seda enda või teiste eest ka ei peidaks.

MÜSLIBATOONID APRIKOOSIDE JA KOOKOSEGA
(8tk)
150g täistera kaerahelbeid
50g hakitud mandelid
50g kookoshelbeid
peotäis päevalilleseemneid
100g kuivatatud aprikoose, hakitud
70g rosinaid
0,75 dl mett
0,75dl kookosõli
riivitud apelsinikoort, umbes poole väiksema apelsini jagu.
1/4 tl kaneeli
näpuotsaga soola

Mõõda pähklid, puuviljad, kaerahelbed ja pisut soola kaussi ja sega korralikult läbi. Kuumuta vaiksel tulel mesi ja kookosõli niikaua, kuni saad võimalkult ühtlase vedeliku. Kuumutamise aeg sõltub sellest, kui tahke-vedela meega tegu on. Sega mee-õlisegu hulka kaneel ja riivitud apelsinikoor. Lisa soe meeseegu müslile ja sega hästi. Vooderda õliga määritud ahjuvorm (minul oli 23 x 23 cm kandiline vorm) küpsetuspaberiga ja pressi müslimass tugevalt vajutades vormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, kuni vormi sissu on kuldpruunikas ja lõhnab hästi. Lase enne lahti lõikamist jahtuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar