esmaspäev, 10. märts 2014

Akara - Aafrika tänavatoit



Akara (või accara) otsa sattusin, kui oma retseptiraamatuid läbi kammisin, et falafelide tegu lõpuks ometi ette võtta. Läks aga nii, et viimaste asemel sai valmis hoopis see sarnase tegumoega  ning samuti kurja sõltuvust tekitav popp Lääne-Aafrika tänavatoit . Isiklikult ma küll oma jalaga Põhja-Afrikast kaugemale ei ole jõudnud, kuid olen kindel, et mu usaldusväärsust suurendab kunagine kirjasõber Abubakao Sierra Leonest, kes muide juba teises kirjas soovis minuga abiellu astuda.
Retsept ise on suuresti mõjutatud Bittmani raamatust. Kastmeks pakub internet akara juurde põhiliselt tomatipõhist, mina kulutasin aga siinkohal ära oma tahiinijäägid ja ka see töötas päris kenasti, kuigi ilmselgelt teab mis autentne lähenemine ei ole. Toit maitses aga kokkuvõttes hästi ja retsept läheb kindlasti varsti jälle käiku.


AKARA 
(umbes 12tk)
250g silmube (inglisekeelne nimetus black eyed peas võib siinkohal olla isegi tuttavam)
1/2 sibulat, hakitud
1 küüslauguküüs, hakitud 
paarisentimeetrine jupp ingverit, kooritud ja hakitud
pool tšillikauna, hakitud
soola-pipart

Vett leotamiseks ja õli frittimiseks.

Loputa oad korralikult läbi, soovitavalt paar-kolm korda. Kurna ja vala kaussi. Kata ohtra veega, sest oad paisuvad päris korralikult ning lase 24 tundi tõmmata, vahepeal vajadusel vett lisades. Kurna oad sõelal ja loputa veelkord.Kuumuta pannil pisut õli ja keskmisel tulel segades ka sibul-küüslauk-tšilli-ingver, kuni segu on pehmenenud. Töötle oad ja sibulasegu köögikombainis või kasuta saumikserit.Maitsesta soola-pipraga, sega ja vormi segust ca 3 cm läbimõõduga pallid. Mina kasutasin selleks näiteks  jäätisekulpi, mis kulub marjaks ära ka lihapallide ja küpsiste vormimisel. Samuti on seda mugav kasutada muffinivormide täitmiseks.


Friti oapalle eelnevalt kuumutatud õlis ca 5 minutit või kuni need on kuldpruunid. Võid kasutada ka vähem õli, kuid siis ära unusta palle keerata, et need ikka ühtlaselt pruunistuksed.
Aseta akara'd majapidamispaberile nõrguma. Serveeri soojalt või toatemperatuuril.

Kastmeks sega kokku paar kuhjaga supilusikatäit tahiinit, pisut sidrunimahla, soola, veidi vett, üks pressitud küüslauguküüs ja natuke peterselli. Vajadusel lisa üht või teist komponenti, nii nagu isiklik maitse nõuab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar