kolmapäev, 15. jaanuar 2014

Porgandisupp ingveri ja läätsedega



Uue aasta algus toob endaga üldjuhul kaasa palju lubadusi selles osas, mis nüüd ja kohe teistmoodi hakkavad olema. Kes tahab rohkem trenni teha, kes mehe kallal vähem viriseda, kes tervislikumalt toituda ja nii edasi. Pahatihti ollakse muidugi pettunud, kui mõnda aega tundub kõik sujuvat, aga vanad harjumused varsti jälle võimust võtavad. Kindlasti on aga keha ja vaim (ning mees) selle ükskõik kui pika või lühikese perioodi vältel rõõmsamad ning eks see ole ka juba saavutus omaette.
Muidugi ei ole aga kõik nii kiire reageerimisega, et kohe esimesest jaanuarist korralikuks hakata. Minul näiteks tekkis see teadmine alles möödunud pühapäeval ja sedagi alles peale vist viiendat viineripirukat. Ja kui nädala algul joogatunnis toitumisteema põhjaliku tähelepaneku osaliseks sai, siis rohkem veenmist vaja ei läinud - vähemasti mõnda aega olgu kodune toit luubi all ning tervistavad tegurid peavad üles kaaluma teised omadused, eriti need patusemad.
Porgandisuppi tegin olude sunnil esialgu vaid iseendale. Nimetus võib küll nadilt kõlada, aga lisasoojendust pakkuvate aasiapäraste maitsetega kombineeritult on tulemus midagi hoopis muud. Tervislik ka muidugi. Sellist suppi on tark valmistada (eriti püreepõlguritest pereliikmete olemasolul) kohe mitmekordses koguses, portsjoniteks jagada ja need siis kuni kolmeks kuuks sülgavkülmutada juhuks, kui isu jälle peale tuleb.

PORGANDISUPP INGVERI JA LÄÄTSEDEGA
(kahele)
300g porgandeid
1 sibul
1 küüslauguküüs
0,5 punast tšillikauna
u 3cm jupp ingverit
1 sidrunheinavars
0,5 dl punaseid läätsi
5dl köögivilja- või kanapuljongit
1 -1,5dl kookospiima
koriandrilehti

Koori ja tükelda porgand, sibul, küüslauk. Haki peeneks ka kooritud ingver, tšilli ja sidrunheina heledam osa.Aja potipõhjas veidi õli kuumaks ja lisa sibul, küüslauk, tšilli , sidrunhein ning ingver. Kuumuta, kuni kerge pehmenemiseni (3-5min), seejärel lisa porgandid ja läätsed ning vala peale kuum puljong. Keeda 20-25 minutit, kuni porgand on pehme ja läätsed valmis. Vala segu kas kannmikserisse või kasuta saumikserit ja püreeri supp.Lisa kookospiim ja vajadusel soola ning kuumuta korraks veel läbi. serveerimisel lisa tšillit ja koriandrilehti.

_____________________
Retsept mugandatud Olive eelmise aasta mainumbrist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar