pühapäev, 15. detsember 2013

Kirju koer puuviljade ja pähklitega




Kirjut koera teavad siinmail vist küll kõik ja vähe on meie hulgas ilmselt neid, kel seda maitsta ei ole õnnestunud. Minu jaoks on tegu puhaselge nostalgiatoiduga, mis ennast vahel meelde tuletab, kuid ei saa öelda, et just väga tihti.Vist ikka natuke liiga magus teine ja mõnest korrast piisab, et jupiks ajaks jälle isu täis saaks.
Teadupärast ei ole jõulupühade aegne toidulaud aga see koht, kus liigse magususe või mõne lisakalori pärast lärmi tõsta ja talvisemate täiendustega kirju koer sobib siia nagu valatult. Uhasingi koogi sisse kõvasti kuivatatud puuvilju, pähkleid ja muud kraami, mis mul millegipärast orava kombel talveks kappi oli varutud. Välja tuli selline "kirju koer kivisel teel" mõõtu kook, kus kodune magustoit on pisut ameeriklaste rocky road'ist inspireeritud saanud. Suure viilutatud koogihalu asemel tundub mulle, tõsi küll, selline trühvlimõõdus rammus ampsakas siiski etem. Mugavam süüa ning tuleb tunnistada, et kaovad laualt nagu võluväel.Väikesed kirjukoerad sobivad kenasti ka külakostiks ning miks mitte ka kingikotti pistmiseks.

Vaja läheb:
150g "Ekstra" küpsised
150g šokolaadiküpsiseid
200g tumedat šokolaadi
ca 400g kondenspiima
2 spl kakaod + peale raputamiseks
150g marmelaadi
50g kuivatatud kirsse (ja/või mustsõstraid, jõhvikaid vms)
50g kuivatatud aprikoose
50g rosinaid
50g metsapähkleid või india pähkleid

Murenda küpsised (kas köögikombaini kasutades või kilekotis, seda pudrunuia või tainarulliga nüpeldades). Vala küpsised suurde kaussi ja lisa hakitud marmelaad (mina leidsin poest Marmitoni täiesti parajate, ca 1 cm suuruste kuubikutega marmelaadipaki, nii et see osa jäi vahele). Lõika puuviljad-pähklid vajadusel suupärasemaks ja lisa segule.
Tükelda šokolaad ja jaga kahte ossa. Üks osa viska küpsisesegusse teine sulata ettevaatlikult madalal kuumusel potis või turvalisemat meetodit kasutades vesivannil (pott tulele, paraja suurusega kauss sisse,nii et moodustuks topeltkastrul ja šokolaad sulaks vaid kuuma auru toimel, mis potipõhjast kerkib). Lisa kondenspiim, sega ja kuumuta kergelt, et segu jääks tumedam ja mitte liiga magus, olen lisanud siia veel paar supilusikatäit kakaopulbrit. Vala kondenspiima-šokolaadisegu muudele koostisainetele ja sega korralikult läbi.
Nüüd võid soovi korral keerata kogu kupatuse küpsetuspaberisse tihedalt rulli ja selle omakorda kilesse mässida - nii saad traditsioonilise kirjukoera. Kompvekilaadsed kuubikud saad aga, kui pressid segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse vormi (mul oli 24x24cm vorm, mida tavaliselt kasutan šokolaadi-brownie valmistamiseks), katad selle teise küpsetuspaberilehega ja mässid kilesse "tõmbama". Peale võiksid asetada ka mõningase raskuse. Külmkapis võisid koogid mõlemal juhul vähemalt paar-kolm tundi taheneda. Serveerimiseks lõika koogid soovitud suurusega tõkkideks ja sõelu peale kakaopulbrit.




reede, 13. detsember 2013

Kanamaksa-kartuliroog küüslaugu ja paprikaga


See toit valmib ruttu. Suurema venitamise korral nii poole tunniga. Sobib hästi kõhutäiteks, kui eelnevalt juhtumisi kanamaksast pasteeti on tehtud ja nii pool pakki maksaülejääke kiirelt rakendust vajab. Kõlbab muidugi aga ka täitsa sihilikut valmistamiseks. 

Küüslaugukogus on retseptis küllalt suur ja seda võib küüslaugupõlgur vastavalt sisetundele vähendada. Küll aga on küpsetatud küüslauk nii maitse kui järelaroomi poolest oma värskemast vennast tunduvalt leebem, seda tasuks meeles pidada ja ehk ka ise järele proovida, kui siiani ei ole julgust olnud. Koorima neid enne ahjupanekut ei pea - kõrbevad muidu veel kibedaks, pealegi on koore seest küüslaugusisu täitsa  tore pärast kahvliga õngitseda.


Kiirele retseptile kohaselt aga siinkohal vähem loba ja rohkem sisu.


KANAMAKSA-KARTULIROOG KÜÜSLAUGU JA PAPRIKAGA
(kahele)
250-300g värsket broilerimaksa
1 paprika, seemnetest puhastatud ja pikkupidi viilutatud
6 küüslauguküünt, koorimata
4 kartulit
1 tl kuivatatud rosmariini
2 spl kappareid
4 spl palsamiäädikat
peterselli, hakitud
soola, pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Kui kapis keedetud kartuleid ei ole, siis lase potis vesi keema.Viiluta pestud  kartulid (soovi korral koori, aga mina seda ei teinud) ja vala vette. Keeda 10 minutit, sejärel kurna.

Viska kartul ahjuplaadile, lisa küüslauguküüned (koorimata) ja paprikaviilud. Vala üle sortsu õliga viska sekka soola, musta pipart ja kuivatatud rosmariini. Pane ahju ca 15-20 minutiks küpsema.
Kui köögiviljad on seda nägu, et hakkavad valmima, aja pann kuumaks, loputa kiirelt külma veega kanamaks ja eemalda tugevamad kiud ja kelmed. Kuivata majapidamispaberiga. Lisa pannile natuke õli ja prae maksa paari- kolme minuti jooksul,kuumal pannil, kuni tükid on pealt küpsenud , kuid seest siiski pisut roosakad.
Maitsesta soola-pipraga. 
Lao röstitud köögiviljad pannile, viska sekka kanamaks. Vala ruttu veel kuumale pannile palsamiäädikas ja lase sellel mõni sekund redutseeruda (mõlema portsu jaoks peaks jääma nii dessertlusikajagu kastet). Vala kaste toidule ning puista peale hakitud petersell ja kapparid.





kolmapäev, 11. detsember 2013

Röstitud köögiviljadest salat

...millele paadunud granaatõuna, kitsejuustu ja pähklisõltlane üht-teist lisab - on aus pealkiri sellele toidule.

 Mõnest asjast ei saa lihtsalt kunagi küll, aga vahel ei saa ise oma toiduainesõltuvusest arugi ja silmad avanevad alles siis kui hea sõber ütleb "Kuule, sul on nende pähklitega mingi värk vist - kana sisse, supile, salatile ...no tõesti!". Enda vabanduseks võin öelda, et õnneks mitte ühe toidukorra ajal! Olgu aga kinnitatud, et minu pähklilembus (ja kitsejuustu ja granaatõuna) siinkohal kindlasti ei lõppe, kuid hea on enda juures sääraseid asju märgata, sest sisseharjunud lemmikute asemel võiks tegelikult ju teadlikult silmaringi laiendada ja vahel mõne komponendi hoopis millegi muu põnevaga asendada. See teadmine kehtib ilmselt ka mitmes muus eluvaldkonnas - näiteks proovi suusatamise asemel vahelduseks ka ujumist (eriti suvel), asenda lemmiksõna vähemalt üle ühe lause millegi muuga ( minule meeldib näiteks viimasel ajal igal võimalusel öelda "radikaalne") jne.

See salat siin muidugi eirab aga kõike eelpooltoodut ja maitseb hea just täpselt niimoodi. Kui granaatõunakastet ei taha poodi tooma minna, või arvate, et sellele ei leia hiljem piisavalt rakendust, siis võib salatile peale niristada ka balsamico't.



Röstitud köögiviljadest salat granaatõunaga
(neljale)
300g peeti (1keskmine)
300g porgandit (u 3 suuremat)
500g kõrvitsat (puhastatult ja kooritult u 300g)
1 tl suhkrut
50g rukolat
1/4 granaatõuna
peotäis metsapähkleid
1spl kuivatatud tüümiani,
soola, musta pipart
õli
Kaste: 1 spl granaatõunaskastet (Naršarab), 3spl külmpressitud oliiviõli, soola, pipart.

Soovi korral lisa ka ca 50g pehmet kitsejuustu.

Soojenda ahi 200 kraadini. Koori juurviljad ja puhasta kõrvits. Haki kõik ca 1 cm suurusteks kuubikuteks ja vala ahjuplaadile (Kui valmistad suuremat kogust või tahad, et kõrvits ei saaks peedist määritud, siis küpseta kõrvits eraldi nõus). Vala hulka sorts õli ja lisa tüümian ning suhkur. Sega läbi ja küpseta ca 20 minutit, vahepeal segades. Peale valmimist maitsesta soola-pipraga ja  lase pisut jahtuda.
Köögiviljade küpsemise ajal valmista ette muud komponendid. Pese ja kuivata salat. Rösti kuival ja kuumal pannil pähkleid niikaua kuni tuuma ümber olev pruun kate praguneb ja hõõrudes eemaldub (u 5-7 min) ning haki pähklid meelevaldse suurusega tükkideks. Eemalda granaatõunaseemned koorest. Loksuta väikeses keeratava kaanega purgis hästi läbi salatikaste.
Pane rukola kaussi või säti taldrikule. Tõsta juurde köögiviljad, puista sekka hakitud pähklid ja granaatõunaseemned. Vala peale kaste. Valmis!