reede, 22. november 2013

Massaman karri veisesabaga



Fakt on see, et tegu ei ole just kõige kaunima roaga ning eks veisesaba ise tundub isuäratav ka ilmselt üsna kitsale grupile kodanikest. Küll aga kaalub maitse kõik kõhklused üles ning eksootikat on siin jahedasse novembrikusse samuti üsna parasjagu. 
Karride laias maailmas on massaman (kaeng matsaman, kui olla korrektne) teada kui Taimaalt pärit, kuid siiski küllaltki segase taustaga toiduna. Moslemitest kaupmeestega 16-ndast sajandist seostatakse seda ehk kõige rohkem. Levinud koostisaineteks on kookospiim, maapähklid või india pähklid, kartul, kalakaste, tamarind, tähtaniis, palmisuhkur. Kõige tuntumaks peetakse on veiselihaga versiooni, aga kana või siga (mittemoslemitele) sobib ka kindlasti hästi. Märkimist väärib ka tõik, et 2011 aastal valis CNN massaman karri 50 maailma parima toidu hulgas lausa esikohale. Isiklikult mulle on küll arusaamatu, kuidas on toitudest võimalik üldse edetabelit koostada, aga esikoht kõlab päris uhkelt ikka.
Antud roog ise on paljuski pärit Austraalia gurmaanide põnevussarjast hüüdnimega "Where is the sauce!" ja on kuulduste kohaselt pärit ühe osaleja tailannast vanaema retseptivaramust.Olude sunnil mugandasin sisu vastavalt kohalikele võimalustele ja oma kapile nagu ikka - kartuli asemel läks potti ka maguskartul, mis ametlikult küll vist kartul ei olegi ja kiirkeetjat ma ei kasutanud. Aga tegin nii nagu allpool kirjas ja jäin rahule.Rahule ei jäänud küll mu kallis abikaasa, kellele see tundus liiga terav, kuid olgu siinkohal öeldud, et liigne tšilli  karistab ainult seda inimest, kes salaja pooleliolevat toitu nosima läheb! Ehk siis hautatud liha, millele on tõstetud rohkelt toorest karripastat võib tõepoolest ehk "pisut" terav tunduda. Teie tehke aga toit enne sööma asumist ikka kenasti valmis. 
Kes soovib, siis originaalretsepti koos veel mitme boonusviguriga leiab siit. Veisesaba ennast olen leidnud Keskturult, aga pidavat saama ka Stockmannist, eriti just neljapäeviti. Saba saab aga edukalt asendada ka näiteks abatükkidega.

Vaja läheb:
1,8kg veisesaba tükkidena
õli pruunistamiseks
500ml ananassimahla
4 loorberilehte
2 bataati ehk maguskartulit
12 šalottsibulat (või u 6 tavalist sibulat), hakitud
paar spl tamarindikastet, 60ml tamarindivett* või poole laimi mahl
50g kuival pannil eelnevalt röstitud maapähkleid
koriandrilehti, rohelist sibulat või murulauku serveerimiseks

Karripasta:
1tl vürtsköömeid
1 spl koriandriseemneid
1/2tl kaneelipulbrit + koorejupp
1/2 tl kardemoniseemneid  (ja lisaks 4 kardemonikupart)
4 nelki
1/4 tl muskaatpähklit
7 šalottsibulat (või ca 3 väiksemat sibulat)
7 küüslauguküünt
3 sidrunheinavart, hele osa, hakitud
suur peotäis värsket koriandrit koos vartega
8cm jupp galangali (seda leidub siin haruharva, võib asendada ingveriga), kooritud ja hakitud
3-4 värsket punast tšillikauna (originaalretseptis kuivatatud ja lotatud kaunad + tšillipulber)
3 spl õli 
600ml kookoskreemi (kasutasin pooleks kookospiimaga)

*) tamarindivee saad, kui kuivatatud tamarindist murtud juppi kuumas vees ca 15 minutit leotad ja pärast kurnad. Tamarindi olen leidnud näiteks Stockmannist)

Valmistamine:
Pruunista liha pannil ja pane malmpotti. Vala peale ananassimahl ja lisa loorberilehed. Hauta madalal tulel ca 2,5 tundi või kuni liha on pehme.

Karripasta:
- kuumuta vürtsköömned, koriandriseemned, riivitud muskaatpähkel, kaneelikoor ja nelk kuumal pannil paari minuti jooksul. See aitab neid hiljem paremini purustada ning muudab maitse intensiivsemaks. Uhmerda korralikult peeneks.
- kuumuta pannil õlis sibul, hakitud küüslauk, sidrunhein ja galangal või ingver. Kuumuta segades ca 5 minutit.
Töötle köögikombainis või saumikserda ühtlaseks massiks koos tšilli, koriandri,  uhmrit saanud maitsesegu ja ca 2 spl õliga ühtlaseks massiks.
Lase pannil veel pisut õli kuumaks ja kuumuta saadud pastat segades ca 5 minutit. (NB! Toit ei ole veel valmis! ) Lisa tasahilju kookoskreem, jupp kaneelikoort ja paar kardemonikupart. Kuumuta u 15 minutit, vajadusel lisa pisut vett. Pasta valmis!

Kui liha on pehme, kuumuta suurel pannil või potis pisut õli, lisa üldretseptis mainitud sibulad ja prae keskmisel tulel poolpehmeks.Lisa liha, karripasta, maguskartul ja ca 300ml hautamisvedelikku, vajadusel rohkem. Lase madalal tulel 10 minutit podiseda, siis lisa kalakaste ja tamarindivesi või laimimahl. Keeda veel 15 minutit või kuni kartulid on pehmed. Viska hulka röstitud pähklid.
Serveeri riisiga ja puista peale maitserohelist. 


neljapäev, 21. november 2013

Kanatiivad kookospiima ja maapähklivõiga


Ameerika filmides on ilmselt paljud näinud kirjanikke, kes ei suuda kuidagi oma raamatut kas alustada, jätkata või lõpetada ja "writers-block'i" taha varjudes otsivad inspiratsiooni alkoholist, narkootikumidest ja õige lodevast eluviisist. Kõike seda muidugi kirjandusliku materjali kogumise eesmärgil. Kirjanikuks ei saa ma ennast küll paraku nimetada, kuid oma tagasihoidlikku seisundit nimetaksin küll blogiblokiks, sest jälle on asi siin kuidagi soiku jäänud. Esialgu prooviksin aga lahendada olukorda siiski tervist kahjustamata ja lihtsalt härjal sarvist haarates. Teistel kirjutamisraskustes vaevlevatel soovitan aga kasvõi ajaviiteks lugeda Anne Lamott'i raamatut "Bird by bird", kus kõikvõimalikud tekstimured humoorikas võtmes läbi on lahatud ja lahenduse või lohutuse näol ilmselt nii mõnigi sealt ka abi saab.
Alustan ammu lubatud retseptide jagamist kanatiibadest. Retsept on mugandatud Mark Bittmani raamatust "How to cook everything". (Bittman kirjutab muide ka NY Times'ile vahvat veergu ja oma koduleht on tal samuti). Kookospiima-maapähklimarinaad jätab tiibadele mõnusa kergelt magusa maitse ja muutub küpsedes pudedaks-krõbedaks koorikuks. Kanatiibade kõrvale olen pakkunud magusat tšillikastet (poest või vt.juhist allpool). Kindlasti ei ole see aga ainus võimalik kastmevariant, nii et kõik muud soovitused ja ettepanekud on, nagu alati, väga teretulnud.
Järgmiste postitustena peagi tulemas siis veisesabakarri ja üks juba piinlikult ammu lubatud õunakook.

Vaja läheb:
1,5 kg kanatiibu
200ml kookospiima
1 küüslauguküüs, purustatud
3 spl maapähklivõid
1 spl punast karripastat omal vabal valikul
   soola

Lõika kanatiivad liigeseid pidi juppideks ja jäta tiivaotsad mängust välja (kogu need näiteks järgmise kanapuljongi keetmise tarbeks sügavkülma).
Sega kokku marinaad ja viska tiivad sisse. Sega ja lase nii vähemalt paar tundi seista. Kuumuta ahi 200 kraadini, õlita küpsetusrest ja aseta selle alla fooliumiga vooderdatud ahjuplaat. Lao marinaadised tiivajupid restile ja lase 20- 30 minutit küpseda, kuni need tooni hakkavad võtma. Keera külge ja küpseta veel ca15 -20 minutit. Seejärel tõsta kuumus 250-ni ja pruunista lõplikult krõbedaks. 5 minutit ühelt poolt ja 5 teiselt poolt peaks olema piisav.

Magusa tšillikastme saab poest, aga midagi samalaadset võib ka ise teha. Selleks pane 180g suhkrut ja 150ml riisiäädikat väikese potiga tulele, lisa 5 viilutatud punast tšillikauna ja mõned kaffiirlaimilehed (kuivatatud sobivad samuti, neid, ja vahel harva ka värskeid, olen mina leidnud Stockmannist). Lase keema tõusta ja keeda kuni koostise kerge paksenemiseni ca 5-10 minutit. Jahuta.

Serveeri kanatiibu kastme ja laimiviiludega.Peale puista näiteks hakitud koriandrit.