esmaspäev, 26. august 2013

Tikripannkoogid


Suvine aeg on toortoitlemiseks vägagi sobiv - peenrast redist, põõsast vaarikat, puu otsast kirsse ka veel kamaluga peale ja kõik võidavad - rahakott, enesetunne ja kaaluseiergi peab siis vaid poole koormusega töötama. Paraku saab kõik ilus aga kord otsa ja nii kui natuke jahedamad ilmad platsis, tekib isu lambaliha, õunakoogi, punase veini ja muu seesuguse järele. Igal sügisel sama lugu. Usun aga hetkel veel siiski, et kui enamaltjaolt süüa toitu, mis kehale head teeb ja ennast ka pisut liigutada, võib lubada endale ka kõrvalepõikeid salatiliuast ning ilma igasuguste süümepiinadeta vahel pintslisse pista ka üks nisujahu, suhkrut ja võiraasukest sisaldav pannkook. Nagu see siin.
Retsepti idee on jälle pärit lemmikajakirjast*, mulle meeldib aga paksemaid nn. Ameerika-tüüpi pannkooke teha traditsioonilise piima asemel hoopis jogurtiga, nii jäävad nad minu arvates kuidagi pehmemad ja kohevamad.Kes soovib, võib aga muidugi jogurtikoguse piimaga asendada. Antud kogusest sain mina 15 pannkooki.

Vaja läheb:
1 muna
2 dl maitsestamata jogurtit
sorts rapsiõli
4spl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
2dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Lisaks paar peotäit (u 2dl) puhastatud tikreid, praadimiseks võid ja pealeraputamiseks suhkrut.

Klopi muna lahti, lisa jogurt, õli, suhkrud. Sega.

Teises nõus sega kokku jahu, sool, küpsetuspulber ja sõelu muna-jogurtisegu juurde. Sega läbi ja lase tainal 15-30 minutit kosuda.

Lase pann keskmiselt kuumaks, sulata või ja tõsta supilusikaga koogid pannile särisema. Lao iga koogi peale tikreid ja kui põhi on kena ja kuldpruun, siis pööra koogid ümber ja küpseta ka teiselt poolt. Raputa peale suhkrut.

_________________
*) Glorian Ruoka ja Viini 5/2013


kolmapäev, 7. august 2013

Pistou-supp

Prantsusmaalt, Provence'ist, pärit köögiviljasupp on mõnusaks suviseks kosutuseks ka siinmail. Seda enam, et peene nimetusega supike valmib tegelikult tempol üks-kaks-kolm ja koosneb praegusel hetkel aktuaalsetest köögiviljadest, mis oma aiaga õnnistatuid lausa poodi minekust säästa võib.
Supile nime andnud pistou-kaste ise on sarnane Itaalia pestole, prantslased ei kasuta siin aga piiniaseemneid ega mingitki pähklilist lisandit.Lisasin omaltpoolt basiilikule ka natuke peterselli, sel lihtsal põhjusel, et basiilik peenras vähe niruvõitu oli. Maitse tuli aga väga mõnus ning  kasutan seda nippi kindlasti ka edaspidi.
Allpool nimetatud köögivilju ja koguseid võib vabalt varieerida vastavalt sellele, mis aiast või turult näppu jääb, seni kuni oad ja Prantsusmaa pesto ikka supi sisse jäävad.Viimased võib samuti välja jätta, aga sel juhul on tegu hoopis teise supiga. Minul kasvab peenras sel aastal näiteks naeris ja seepärast poetasin ka seda potti. Kes soovib aga toekamat kõhutäit, võib lisada veel ka natuke väikesemõõdulist pastat, nuudleid või tükeldatud spagette.


Vaja läheb:
2 porgandit
2 kartulit
1 naeris
u 10 cm jupp porrut
1 sellerivars
1 küüslauguküüs
2dl keedetud valgeid ube (konserveeritud on täitsa ok)
peotäis herneid või suhkruherne kaunu
1 väike suvikõrvits
1l köögiviljapuljongit
rohelist sibulat
paar spl oliiviõli

Pistou:
2dl basiilikulehti (+ soovi korral peotäis peterselli)
1 küüslauguküüs
30g riivitud parmesani
u 0,5 dl oliiviõli
natuke musta pipart

Koori ja tükelda kartul, porgand, küüslauk ja naeris. Viiluta porru ja sellerivars. Kuumuta potipõhjas õli ja prae nimetatud köögivilju kergelt segades paari minuti jooksul.Lisa puljong ja keeda köögivilju kaane all ca 15 minutit või kuni need on pehmed. Lisa nõrutatud ja loputatud oad, suvikõrvitsaviilud, herned ja keeda veel minutikese jooksul. Lõpuks vika peale peotäis hakitud rohelist sibulat.
 Pistou-nimelise kastme jaoks vurista koostisosad lihtsalt saumikseriga ühtlaseks massiks.

Serveeri suppi koos riivitud parmesani, pistou ja värske saiaga.