reede, 12. juuli 2013

Leedriõiesiirup


Inglisekeelne elderflower cordial kõlab muidugi paremini, aga asja mõtte annab ehk ka see pealkiri kuidagi edasi. Kuna brittidel on kombeks varasuvel leedripõõsad õitest paljaks nudida ja saagist endale joogipoolist valmistada, siis ei saa ka siinkõneleja kuidagi kehvem olla. Mis sellest, et põõsas alles puhta nooruke.

Tuleb välja, et leedriõisi kasutatakse toitu-ja joogipoolise maitsestamiseks päris mitmel pool- prantslased pidavat maitsestama nendega vahukomme ja õied on koostisosaks ka Itaaliast pärit kangele liköörile, Sambucale. Kuigi internetist võib leida kõikvõimalikke retsepte alates leedriõie pannacottast (mis tuleb ilmselt ka endal järele proovida) kuni frititud leedriõiteni välja, siis usun, et kõige mõistusepärasem ja lihtsam meetod  õite kasutamiseks on siiski siirupina joogipoolise valmistamisel näiteks koos mullivee,rohke jää, laimi ja piparmündilehtedega ning samuti suviste marjamagustoitude maitsestamisel. 

Oma põõsalt sain hädaga kokku 20 õit ja kokku tuli ca 1,2 l jooki. Tuli täitsa maitsev ja taotluslikult pisut vedelama konsistentsiga siirupiline (kui soovid tummisemat, pane rohkem suhkrut ja vähem vett), tegevuskäik oli järgmine:

Vaja läheb:
ca 20 leedriõit (must leeder e. sambucus nigra)
1l vett
600g suhkrut
2 spl sidunihapet
1 sidrun
1 laim

Nopi õied, raputa ja loputa kergelt, et eemaldada kõikvõimalikud sipelgad ja muud mutukad, kes ennast seal kenasti sisse seadnud.
Keeda vesi ja lahusta selles suhkur ja sidrunihape.
Riivi sidruni ja laimi koore värviline osa ja lisa vette. Seejärel eemalda noaga lõigates mõlemal viljal valge säsine koor ja viska minema. Viiluta sidrun ja laim ja viska vette.

Lõika õiekobaratelt ära jämedamad varrejupid ja lisa kuumale vee-suhkrusegule. Nüüd sega läbi, tõmba kausile peale toidukile ja lase vähemalt 24-48h jahedas seista.
Kurna vedelik läbi marli ja vala steriliseeritud pudelitesse. Külmkapis säilib sel meetodil valminud jook ca 6 nädalat.

P.S.Kuigi vähesed retseptid seda märgivad, on leedripuu lehed, varred ja luuseemned viljades kergelt mürgised ning seega ei ole mõistlik ka õisi päris niisama suhu toppida. Leedritoitude valmistamiseks kasutatakse põhiliselt musta leedrit, mis olevat pisut leebem, oluline on aga siiski marju-õisi enne tarbimist kuumutada (frittimine, küpsetistesse lisamine ja kuuma vee pealevalamine käib kõik sinna alla) - see hävitab toksilised osakesed.

teisipäev, 9. juuli 2013

Porgandihummus


Iga kikerhernesõber teab hummust, selles võib vist nüüdseks kindel olla. Ja miks ei peakski - vitamiinidest ja taimsetest valkudest pakatav kreemjas võie teeb head nii enesetundele kui maitsemeelele. 
Sõna hummus pärineb araabia keelest ja tähendabki kikerhernest. Valmistamisviise on erinevaid, nagu tänapäeval ikka kombeks, kuid põhikomponentids on alati samad - kikerherned, küüslauk, sidrunimahl ja tahini. Mulle meeldib lisada veel nii porgandit kui vahel ka peeti. Tahinit valmistatakse aga seesamiseemnetest ja praeguseks on seda kaubandusvõrgus ka mõnel pool saada,  Piprapoes ja Biomarketis kindlasti. Ise saab tahinit samuti valmistada, näiteks selle lihtsa retseptiga siin olen  hakkama saanud küll. 
Antud kogusest saab korraliku kausitäie eelroaks väiksemale seltskonnale (nii umbes 4-6 inimest). Valmistamisel lähtu aga siis ikka eelkõige enda iskilikust maitsest ja tee täpselt nii küüslaugune või sidrunine hummus nagu sulle meeldib.

Vaja läheb:
1 purk või ca 250g keedetud ja jahutatud kikerherneid
3 keskmise suurusega porgandit
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl koriandriseemneid
2-3 spl tahinit
1-2 küüslauguküünt
poole sidruni mahl
1/4 tl suitsutatud paprikapulbrit (mina ostan seda Piprapoest)
0,5 dl oliiviõli,
soola, pipart
koriandri või petersellilehti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane porgandid kergelt uhmerdatud vürtsköömnete ja koriandriseemenetega väikesele ahjupannile ja tirtsuta peale nii paar -kolm supilusikatäit oliiviõli kogusest. Natuke soola ja pipart ka. Küpseta ahjus 15-20 minutit, kuni porgand on pehme.Värskete porgandite puhul ei ole koorimine tarvilik, küll aga võiks protsessi kiirendamiseks suuremad isendid kas poolitada või pikkupidi neljaks lõigata. Kui valmis, siis võta ahjust ja lase pisut jahtuda.

Vurista köögikombainis ühtlaseks massiks kikerherned, porgand koos pannijääkidega, sidrunimahl, tahini,  küüslauk, ülejäänud õli ja paprikapulber.Veel peenema tekstuuri saad, kui kasutad saumikserit. Kui segu jääb liiga paks siis lisa oliiviõli ja/või vedelikku kikerhernepurgist. Maitse ja lisa vajadusel veel maitseaineid, tahinit, sidrunimahla vms.

Serveerimisel puista peale pisut paprikapulbrit ja koriandri- või petersellilehti. Väike sorts oliiviõli ei tee ka paha. Juurde paku näiteks saia või krõbedaks küpsetatud lavašši  ja köögivilju.


teisipäev, 2. juuli 2013

Turult pannile - oad ja kukeseened

Kuigi supermarketeid tundub viimasel ajal juurde kasvavat nagu seeni, kuulub minu süda suvel siiski suvel jäägitult peenrale, metsale ja turule. Tõsi, vahest ON tarvis poodi minna, kuid kõige maitsvamad tomatid on turul ja kasvuhoones ning kõige ilusamad ja odavamad mustikad metsas. See roog siin on valminud koostöös turu, peenra ja külmkapiga, valmib kiirelt ja lubab juba hiljemalt poole tunni pärast varbad jälle rannaliiva pista.Tervislik veel pealekauba.

Vaja läheb(kogus 1-le):
Üks suur peotäis kollaseid ube, soovi korral suupärasteks juppideks tükeldatud
üks suur peotäis puhastatud kukeseeni
üks küüslauguküüs, viilutatud
3-5 salveilehte
natuke õli pannile
pisut parmesani või pecorinot
soola, pipart

Aja soolaga maitsestatud vesi keema ja viska oad sisse. Keeda ca 6 minutit. Seejärel pista oad korraks kiirelt külma vette - see takistab ubadel edasi küpsemast ja pealegi säilib värv nii kenam.
Kuumuta õli keskmise kuumusega pannil, lisa küüslauguviilud ja salveilehed. Kuumuta salveilehti mõlemalt poolt mõnekümne sekundi jooksul, kuni need kergelt krõbedaks tõmbuvad, kuid siiski oma rohelise värvi säilitavad. Pane nad küpsetuspaberile ootele. Küüslauk jäta pannile ja lisa kukeseened. Kuumuta mõne minuti jooksul, kuni seened on kenad ja kuldsed, seejärel lisa oad ja lase veel paar minutit küpseda.Maitsesta soola ja pipraga.
Säti toit taldrikule, tõmba köögiviljakoorimisnoaga sekka mõned parmesanilaastud ja puista peale krõbedad salveilehed.