teisipäev, 4. juuni 2013

Naadi-suitsulõhepirukas



Selline lahtine pirukas valmis ka Kalapäeva puhveti tarbeks ja nagu lubatud, siis siia ta kirja saab pandud. Kes oma peenrad naadist puhtaks on rohinud, siis asendama sobib hästi ka nõges. Kui aga aednik on olnud eriti hoolas ja ka nõgese juba välja juurinud, siis tegelikult maitseb pirukas hästi ka spinatiga. Viimase puhul jääb umbrohueksootikat küll vajaka, aga üks õige pirukasõber ei lase ennast sellest küll häirida.

Vaja läheb:

Põhi
3dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
natuke soola
100g külma võid
1dl hapukoort

Täidis
u 10 cm jupp porrut (heledam osa varrest)
sorts õli
u 100g noori naadi- või nõgeselehti (või spinatit)
100g külmsuitsulõhet
3 muna
2dl 10% koort
1 spl Dijoni sinepit
soola, pipart
50g juustu, riivitud
soovi korral väike peotäis röstitud kõrvitsaseemneid

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Sega köögikombainis või näpi kausis kiirelt kokku pirukapõhja koostisained, patsuta palliks, mässi toidukilesse ja aseta 10- 30 minutiks külmkappi tahenema.Seejärel rulli tainas jahusel tööpnnal ca 0.5 cm paksuselt ja tõsta pirukavormi.Säti kenasti ja ühtlaselt paika ning lõika ääred ühtlaseks. Kata põhi paraja suurusega fooliumitükiga ja vala raskuseks peale kas spetsiaalsed keraamilised küpsetusherned või siis kott tavalisi kuivatatud herneid või ube. Küpseta ahjus 10 minutit.

Täidise jaoks puhasta ja pese naadilehed, aseta need potti ja vala peale keev vesi, nii et lehed oleksid kaetud. Lase keema ja kurna kohe ning vala kiiresti üle külma veega - see säilitab lehtede kena rohelise värvi (samuti toimi ka nõgese või spinatiga juhul, kui ühte nendest kasutad). Pigista lehtedest vesi välja ja lõika naadinutsakas peeneks.
Lõika porrutükk keskelt pooleks ja loputa veega üle. Haki porru ca paari millimeetristeks poolseibideks ja kuumuta õlis  3-4 minutit keskmist kuumust kasutades.

Klopi kokku munad, koor ja sinep. Sega hulka juust ja väike peotäis hakitud naati.

Nüüd sega kokku ülejäänud naat, porru ja soovi korral viska sekka ka väike peotäis röstitud kõrvitsaseemneid. Saadud segu jaga ühtlaselt pirukapõhjale, sinna peale laota hakitud suitsulõhe ja vala üle koore-muna-juustuseguga. Aseta ahju ja alanda kuumust 180 kraadini. Küpseta u 25-30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pirukas ilusa kuldse moega.


Pirukategija sai inspireeritud (jälle!) ajakirja Glorian Ruoka &Viini kevadnumbrist