pühapäev, 15. detsember 2013

Kirju koer puuviljade ja pähklitega




Kirjut koera teavad siinmail vist küll kõik ja vähe on meie hulgas ilmselt neid, kel seda maitsta ei ole õnnestunud. Minu jaoks on tegu puhaselge nostalgiatoiduga, mis ennast vahel meelde tuletab, kuid ei saa öelda, et just väga tihti.Vist ikka natuke liiga magus teine ja mõnest korrast piisab, et jupiks ajaks jälle isu täis saaks.
Teadupärast ei ole jõulupühade aegne toidulaud aga see koht, kus liigse magususe või mõne lisakalori pärast lärmi tõsta ja talvisemate täiendustega kirju koer sobib siia nagu valatult. Uhasingi koogi sisse kõvasti kuivatatud puuvilju, pähkleid ja muud kraami, mis mul millegipärast orava kombel talveks kappi oli varutud. Välja tuli selline "kirju koer kivisel teel" mõõtu kook, kus kodune magustoit on pisut ameeriklaste rocky road'ist inspireeritud saanud. Suure viilutatud koogihalu asemel tundub mulle, tõsi küll, selline trühvlimõõdus rammus ampsakas siiski etem. Mugavam süüa ning tuleb tunnistada, et kaovad laualt nagu võluväel.Väikesed kirjukoerad sobivad kenasti ka külakostiks ning miks mitte ka kingikotti pistmiseks.

Vaja läheb:
150g "Ekstra" küpsised
150g šokolaadiküpsiseid
200g tumedat šokolaadi
ca 400g kondenspiima
2 spl kakaod + peale raputamiseks
150g marmelaadi
50g kuivatatud kirsse (ja/või mustsõstraid, jõhvikaid vms)
50g kuivatatud aprikoose
50g rosinaid
50g metsapähkleid või india pähkleid

Murenda küpsised (kas köögikombaini kasutades või kilekotis, seda pudrunuia või tainarulliga nüpeldades). Vala küpsised suurde kaussi ja lisa hakitud marmelaad (mina leidsin poest Marmitoni täiesti parajate, ca 1 cm suuruste kuubikutega marmelaadipaki, nii et see osa jäi vahele). Lõika puuviljad-pähklid vajadusel suupärasemaks ja lisa segule.
Tükelda šokolaad ja jaga kahte ossa. Üks osa viska küpsisesegusse teine sulata ettevaatlikult madalal kuumusel potis või turvalisemat meetodit kasutades vesivannil (pott tulele, paraja suurusega kauss sisse,nii et moodustuks topeltkastrul ja šokolaad sulaks vaid kuuma auru toimel, mis potipõhjast kerkib). Lisa kondenspiim, sega ja kuumuta kergelt, et segu jääks tumedam ja mitte liiga magus, olen lisanud siia veel paar supilusikatäit kakaopulbrit. Vala kondenspiima-šokolaadisegu muudele koostisainetele ja sega korralikult läbi.
Nüüd võid soovi korral keerata kogu kupatuse küpsetuspaberisse tihedalt rulli ja selle omakorda kilesse mässida - nii saad traditsioonilise kirjukoera. Kompvekilaadsed kuubikud saad aga, kui pressid segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse vormi (mul oli 24x24cm vorm, mida tavaliselt kasutan šokolaadi-brownie valmistamiseks), katad selle teise küpsetuspaberilehega ja mässid kilesse "tõmbama". Peale võiksid asetada ka mõningase raskuse. Külmkapis võisid koogid mõlemal juhul vähemalt paar-kolm tundi taheneda. Serveerimiseks lõika koogid soovitud suurusega tõkkideks ja sõelu peale kakaopulbrit.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar