neljapäev, 21. november 2013

Kanatiivad kookospiima ja maapähklivõiga


Ameerika filmides on ilmselt paljud näinud kirjanikke, kes ei suuda kuidagi oma raamatut kas alustada, jätkata või lõpetada ja "writers-block'i" taha varjudes otsivad inspiratsiooni alkoholist, narkootikumidest ja õige lodevast eluviisist. Kõike seda muidugi kirjandusliku materjali kogumise eesmärgil. Kirjanikuks ei saa ma ennast küll paraku nimetada, kuid oma tagasihoidlikku seisundit nimetaksin küll blogiblokiks, sest jälle on asi siin kuidagi soiku jäänud. Esialgu prooviksin aga lahendada olukorda siiski tervist kahjustamata ja lihtsalt härjal sarvist haarates. Teistel kirjutamisraskustes vaevlevatel soovitan aga kasvõi ajaviiteks lugeda Anne Lamott'i raamatut "Bird by bird", kus kõikvõimalikud tekstimured humoorikas võtmes läbi on lahatud ja lahenduse või lohutuse näol ilmselt nii mõnigi sealt ka abi saab.
Alustan ammu lubatud retseptide jagamist kanatiibadest. Retsept on mugandatud Mark Bittmani raamatust "How to cook everything". (Bittman kirjutab muide ka NY Times'ile vahvat veergu ja oma koduleht on tal samuti). Kookospiima-maapähklimarinaad jätab tiibadele mõnusa kergelt magusa maitse ja muutub küpsedes pudedaks-krõbedaks koorikuks. Kanatiibade kõrvale olen pakkunud magusat tšillikastet (poest või vt.juhist allpool). Kindlasti ei ole see aga ainus võimalik kastmevariant, nii et kõik muud soovitused ja ettepanekud on, nagu alati, väga teretulnud.
Järgmiste postitustena peagi tulemas siis veisesabakarri ja üks juba piinlikult ammu lubatud õunakook.

Vaja läheb:
1,5 kg kanatiibu
200ml kookospiima
1 küüslauguküüs, purustatud
3 spl maapähklivõid
1 spl punast karripastat omal vabal valikul
   soola

Lõika kanatiivad liigeseid pidi juppideks ja jäta tiivaotsad mängust välja (kogu need näiteks järgmise kanapuljongi keetmise tarbeks sügavkülma).
Sega kokku marinaad ja viska tiivad sisse. Sega ja lase nii vähemalt paar tundi seista. Kuumuta ahi 200 kraadini, õlita küpsetusrest ja aseta selle alla fooliumiga vooderdatud ahjuplaat. Lao marinaadised tiivajupid restile ja lase 20- 30 minutit küpseda, kuni need tooni hakkavad võtma. Keera külge ja küpseta veel ca15 -20 minutit. Seejärel tõsta kuumus 250-ni ja pruunista lõplikult krõbedaks. 5 minutit ühelt poolt ja 5 teiselt poolt peaks olema piisav.

Magusa tšillikastme saab poest, aga midagi samalaadset võib ka ise teha. Selleks pane 180g suhkrut ja 150ml riisiäädikat väikese potiga tulele, lisa 5 viilutatud punast tšillikauna ja mõned kaffiirlaimilehed (kuivatatud sobivad samuti, neid, ja vahel harva ka värskeid, olen mina leidnud Stockmannist). Lase keema tõusta ja keeda kuni koostise kerge paksenemiseni ca 5-10 minutit. Jahuta.

Serveeri kanatiibu kastme ja laimiviiludega.Peale puista näiteks hakitud koriandrit.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar