kolmapäev, 7. august 2013

Pistou-supp

Prantsusmaalt, Provence'ist, pärit köögiviljasupp on mõnusaks suviseks kosutuseks ka siinmail. Seda enam, et peene nimetusega supike valmib tegelikult tempol üks-kaks-kolm ja koosneb praegusel hetkel aktuaalsetest köögiviljadest, mis oma aiaga õnnistatuid lausa poodi minekust säästa võib.
Supile nime andnud pistou-kaste ise on sarnane Itaalia pestole, prantslased ei kasuta siin aga piiniaseemneid ega mingitki pähklilist lisandit.Lisasin omaltpoolt basiilikule ka natuke peterselli, sel lihtsal põhjusel, et basiilik peenras vähe niruvõitu oli. Maitse tuli aga väga mõnus ning  kasutan seda nippi kindlasti ka edaspidi.
Allpool nimetatud köögivilju ja koguseid võib vabalt varieerida vastavalt sellele, mis aiast või turult näppu jääb, seni kuni oad ja Prantsusmaa pesto ikka supi sisse jäävad.Viimased võib samuti välja jätta, aga sel juhul on tegu hoopis teise supiga. Minul kasvab peenras sel aastal näiteks naeris ja seepärast poetasin ka seda potti. Kes soovib aga toekamat kõhutäit, võib lisada veel ka natuke väikesemõõdulist pastat, nuudleid või tükeldatud spagette.


Vaja läheb:
2 porgandit
2 kartulit
1 naeris
u 10 cm jupp porrut
1 sellerivars
1 küüslauguküüs
2dl keedetud valgeid ube (konserveeritud on täitsa ok)
peotäis herneid või suhkruherne kaunu
1 väike suvikõrvits
1l köögiviljapuljongit
rohelist sibulat
paar spl oliiviõli

Pistou:
2dl basiilikulehti (+ soovi korral peotäis peterselli)
1 küüslauguküüs
30g riivitud parmesani
u 0,5 dl oliiviõli
natuke musta pipart

Koori ja tükelda kartul, porgand, küüslauk ja naeris. Viiluta porru ja sellerivars. Kuumuta potipõhjas õli ja prae nimetatud köögivilju kergelt segades paari minuti jooksul.Lisa puljong ja keeda köögivilju kaane all ca 15 minutit või kuni need on pehmed. Lisa nõrutatud ja loputatud oad, suvikõrvitsaviilud, herned ja keeda veel minutikese jooksul. Lõpuks vika peale peotäis hakitud rohelist sibulat.
 Pistou-nimelise kastme jaoks vurista koostisosad lihtsalt saumikseriga ühtlaseks massiks.

Serveeri suppi koos riivitud parmesani, pistou ja värske saiaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar